Duurzaamheid
De Sustainable Development Goals (SDG's of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De SDG’s zijn afgesproken door de landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties (VN), waaronder Nederland. Wereldwijd zijn miljoenen scouts actief bezig met projecten die bijdragen aan de SDG's.
De meeste aandacht gaat uit naar bewustwording op en bijdragen aan een gezonde natuur en een beter klimaat. Scouts leren verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en hun omgeving. De meeste activiteiten zijn ook zoveel mogelijk buiten in de natuur. En dat willen we graag in de toekomst blijven doen. Waar geef je als Scoutinggroep aandacht aan? Er gebeurt al veel en er kan nog veel meer.
Een duurzaam clubhuis
Verduurzamen van het scoutinggebouw zorgt voor een lagere energierekening en meer comfort. Ook draagt de groep een steentje bij aan een betere wereld. Lees verder.
Om je clubhuis duurzamer te maken, is het mogelijk subsidie te krijgen. Daarmee kun je zonnepanelen of isolatie aanbrengen. Voor informatie over subsidies Lees verder. Ook het goed scheiden van afval draagt natuurlijk bij!
- Scouting de Jutters lieten het hele dak vol leggen met 28 zonnepanelen. Met 6 van deze grote zonnepanelen zullen ze voortaan evenveel duurzame elektriciteit opwekken als er in het clubgebouw wordt verbruikt. De stroom van de overige 22 zonnepanelen zal door energiecoöperatie Zon Op Alle Daken aan de leden worden aangeboden. Echte duurzame Jutterstroom! Bekijk hun bekijk hun crowdfundingsactie op steun.scouting.nl.
- De Scouting Tono-groep heeft al jaren een afvalscheidingsstation in haar clubhuis aan de Sweelincksingel. Bij deze Scoutinggroep leren kinderen vanaf 4 jaar op welke manieren je een bijdrage kunt leveren aan een schonere aarde.
Insigne duurzaamheid
Doe mee aan duurzaamheidsactiviteiten en behaal de tijdelijke insigne duurzaamheid die alleen beschikbaar is in 2023. Lees verder.
Duurzaam vuurstoken
Stoken is niet weg te denken bij Scouting. Maar de manier waarop je stookt kan wel degelijk verschil maken. Lees verder.
Earth Tribe
Aan dit internationale programma van WOSM en het Wereldnatuurfonds kan elke groep of speltak meedoen als het op kamp is en een Earthe Tribe badge verdienen. Het gaat over bewustwording op de footprint die je hebt om je omgeving. Ook leer je over natuur en biodiversiteit en ecosystemen. Lees verder.
Earth Hour
Scouting Delden deed tijdens Earth Hour alle lichten en apparaten (oké, behalve eentje) uit tijdens de opkomst, om vervolgens de leden uit te leggen waarom. Een makkelijke actie waar iedereen aan mee kan doen! Earth Hour vindt jaarlijks plaats.
Scouts4Science
In Zeeland halen scouts plastic soep uit / rond het water wordt gevist en voor de wetenschap inzichtelijk gemaakt. Lees verder.
Ecovlet
Een Scoutinggroep in Noord-Holland heeft een lelievlet gemaakt van gerecycled plastic. Lees verder.
SCENES-kampeerterreinen
SCENES Centra bieden scouts de mogelijkheid om in een natuurlijke omgeving te kamperen en deel te nemen aan praktische milieueducatieprogramma's zodat iedereen actief betrokken en met natuur en milieu bezig kan zijn. Lees verder over SCENES-Centra in Nederland. Ook de andere kampeerterreinen zijn actief om het kamperen steeds meer duurzaam aan te bieden.
Evenementen
De organisatie van landelijke, regionale en lokale scoutingevenementen stelt steeds meer kaders voor duurzaamheid, hoe om te gaan met afval, bekers die recyclebaar of herbruikbaar zijn, etc.
Duurzaamheidshandboek
Scouting Marco Polo Delft zeer actief op het duurzaamheidsthema: een wormenhotel voor gft-afval en zelfs een compleet duurzaamheidshandboek met een visie, ideeën, ‘quick fixes’ en lange termijn doelen. Lees verder.
Activiteitenbank
Op de Activiteitenbank vind je allerlei activiteiten om met jouw Scoutinggroep of jeugdleden aan de slag te gaan met het thema duurzaamheid.
Verduurzamen van Scoutinggebouwen
Het verlagen van de energierekening is een goede drijfveer om aan de slag te gaan met het verduurzamen van het Scoutinggebouw. Door goed te isoleren, energiezuinige installatie en verlichting aan te brengen en door gedragsmaatregelen kun je al snel tientallen euro's per maand besparen op de energierekening.
Maar dat niet alleen. Een duurzamer gebouw is ook vaak een comfortabeler gebouw, door minder tocht en een behaaglijke temperatuur overal. En een duurzamer gebouw heeft een kleinere milieu-impact waardoor je met jouw scoutinggroep een steentje bijdraagt aan een betere wereld en richting de jeugdleden en de ouders uitdraagt klimaat, milieu en natuur belangrijk te vinden.
Om inzicht te krijgen in wat je kunt doen in je gebouw, kun je gebruik maken van een gratis digitale tool: Heel NL Groen. Deze tool geeft je inzicht in de duurzame maatregelen en groene producten, lokale en landelijke subsidies en eventuele financieringsmogelijkheden. Vraag offertes aan via de tool of neem het advies mee naar een aannemer voor een goed gesprek. Deze tool is door een adviesbureau gemaakt dat ook veel sportverenigingen heeft geholpen.
Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen, dan is er een digitale tool, de Zonatlas, die een advies kan geven of je clubgebouw geschikt is. Let op: je moet ook naar de constructieve geschiktheid kijken.
Subsidie op maatregelen
Er zijn gemeenten die subsidie geven op het verduurzamen van het gebouw. Gebruik daarvoor de term maatschappelijk vastgoed om te zoeken op de gemeentepagina.
De rijksoverheid verstrekt ook subsidie op het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed, via de DUMAVA regeling. De regeling gaat 3 juni 2024 weer open en vanaf 20 mei 2024 kunnen aanvragers hun verzoek voorbereiden. Er wordt subsidie gegeven op losse maatregelen en op integrale renovaties. Het subsidiepercentage is ca. 30% op de kosten voor verduurzaming.
Let erop dat groep de juiste SBI code heeft. Voor scouting is dat 88.99.3 - Lokaal welzijnswerk.
Ondersteuning bij verduurzaming
Een gebouw verduurzamen doen scoutinggroepen niet iedere dag. Kennis en tijd is nodig om tot een goed plan te komen met een goede financiële onderbouwing. Via het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk vastgoed, dat via de provincies aangeboden wordt, kunnen scoutinggroepen gebruik maken van een deskundige en onafhankelijke duurzaamheidscoach.
Kennis opdoen over verduurzaming
Tijdens de besturenmaand is er een webinar geweest voor groepsbesturen over het verduurzamen van scoutinggebouwen. Bekijk het webinar hier terug.
Kappen van bomen
In Nederland mogen bomen over het algemeen niet zomaar gekapt worden. Om te voorkomen dat ons land verandert in een kale vlakte en markante bomen verdwijnen, is er veel wetgeving die de bescherming van bomen en houtopstanden regelt. Je leest het in dit infoblad.