Headerafbeelding

Fysieke en mentale gezondheid

Mentale gezondheid bespreekbaar maken - De Checkers

Bij Scouting lopen veel jongeren rond, wist je dat steeds meer jongeren last hebben van mentale problemen? Binnen Scouting vinden we het belangrijk dat daar aandacht voor is, daarom hebben we meegewerkt aan de Checkers. Inmiddels is het gelanceerd en kan het door iedereen gebruikt worden, dus ook door jou! De Checkers is gemaakt voor volwassenen die een steunfiguur voor een jongeren (kunnen) zijn. Denk bijvoorbeeld aan de leiding, of aan een groepsbegeleider, vertrouwenspersoon, ouders, familie etc. Doormiddel van drie korte modules (15 min per stuk), leer je: 

Module 1 – Hoe herken je dat iemand niet lekker in zijn vel zit?
Module 2 – Hoe ben je een goede gesprekspartner?
Module 3 – Hoe help je iemand verder?   

Door te herkennen dat een jongere niet lekker in zijn/haar vel zit, een goed gesprek te voeren en weten hoe je verder kunt helpen, kunnen jongeren op de juiste manier en vooral vroegtijdig de juiste support krijgen. Het zijn korte interactieve modules, ook als je nu (nog) geen steunfiguur bent, is het leuk om deze modules te volgen.

Maak het zichtbaar in je clubhuis
We vinden het belangrijk dat jongeren weten waar ze naar toe kunnen binnen hun groep, als ze ergens mee zitten. We hebben daarom twee posters ontwikkeld die je zelf kan ophangen binnen je gebouw. Eén die je op een openbare plek kan hangen over de Checkers en een andere voor op het toilet om leden te informeren waar ze allemaal terecht kunnen. Op de laatste vul je de gegevens van de eigen vertrouwenspersonen. Dan kunnen jullie deze printen en ophangen in het clubgebouw, bijvoorbeeld bij de WC’s of bij het entree.   

Op de posters staat meer informatie over: 
De Checkers, heb jij de modules al eens doorgelopen? ;
Jongerenhulponline; waar kan je (anoniem) heen met je vragen ;
Team Sociale veiligheid: mocht je nog andere vragen hebben of ergens tegenaan lopen.

Als laatste willen we je meegeven dat je altijd kan overleggen als je ergens tegenaan loopt. Landelijk team Sociale veiligheid is bijna de gehele week bereikbaar voor vragen of voor advies. We zullen kijken waar we jullie kunnen ondersteunen en indien doorsturen naar het Landelijk Opvangteam.

Kindermishandeling

Soms is er het vermoeden dat een kind mishandeld wordt. Vaak durven kinderen die mishandeld worden hier niet over te praten, of het kind neemt juist de leiding in vertrouwen. Als je je zorgen maakt over een kind of kindermishandeling vermoedt, kun je terecht bij Veilig Thuis. Veilig Thuis is te bereiken op telefoonnummer 0800-2000 (24/7, gratis). Het is verstandig om ter voorbereiding van een gesprek met Veilig Thuis contact op te nemen met de afdeling Sociale veiligheid van Scouting Nederland door een mail te sturen naar socialeveiligheid@scouting.nl.

Training: Verontrustende signalen bij kinderen
Via Scouting Academy kun je de training “Verontrustende signalen bij kinderen” volgen.

In de handleiding “Omgaan met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling” staat een stappenplan. Dit stappenplan kun je gebruiken als er binnen je speltak een vermoeden is van kindermishandeling. Bij de handleiding hoort ook een signaalkaart. De signaalkaart kan je helpen om signalen op waarde te schatten. Beide producten zijn ontwikkeld door Steunpunt Scouting Overijssel in samenwerking met Kadera.

E-learning Zorgen over een kind, en nu?
Augeo heeft samen met verschillende vrijwilligersorganisaties, waaronder Scouting Nederland, een online cursus ontwikkeld voor vrijwilligers. De cursus heet Zorgen over een kind, en nu? en helpt vrijwilligers die wel eens het gevoel hebben dat het thuis niet goed gaat met een kind. Maar wat doe je dan? Wat zou er aan de hand kunnen zijn? En: zie ik het wel goed? De online cursus laat zien op welke signalen je moet letten, wat je zelf kunt doen en bij wie je aan de bel kunt trekken.

Suïcidaliteit

Maak je je zorgen om iemand of heb je zelf hulp nodig? Bel: 0800-0113. Meer informatie via www.113.nl

Steeds meer jongeren kampen met mentale problemen. Bij Scouting merken we dat jongeren zich vaak thuis voelen, ze voelen zich vrij om te zijn wie ze zijn. Dat is heel goed en mooi. Dan kan het voorkomen dat een jeugdlid zich bij Scouting veilig genoeg voelt om te delen waar ze mee zitten. Leiding biedt een luisterend oor, maar wat als het over suïcidaliteit gaat? Via dit informatieblad willen we wat handvaten meegeven, die je in kan zetten als je merkt dat een jeugdlid niet zichzelf is, als je een onderbuik gevoel hebt of wanneer een jeugdlid zelf aangeeft te kampen met suïcidaliteit.

Bij 113 hebben ze een online training ontwikkeld, deze training kan erg interessant zijn om voor jou als vertrouwenspersoon te volgen. Het gaat over hoe je het gesprek aan gaat met iemand die suicidaliteit ervaart.

MIND Us zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Zij wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.

Wil je meer weten over de mentale gezondheid van Nederland? Op MINDblue vind je alles over somberheid en depressie: informatie, ervaringsverhalen, inspiratie en ondersteuning.

Teken

Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán je ziek maken als de teek langer dan 24 uur op je huid zit. In dit veiligheidsblad vind je de belangrijkste informatie. Download ook het tekenregistratieformulier.

Praten met boze, bange, verdrietige of gefrustreerde kinderen

Arbeidsomstandigheden

Infoblad over het zorgen voor een veilige arbeidsomgeving en veilige omstandigheden voor vrijwilligers van een Scoutinggroep.

BESTUUR