Headerafbeelding

Inclusie

Bij Scouting is iedereen welkom en we vinden het belangrijk dat iedereen bij Scouting zichzelf kan zijn en mee kan doen.

Uit de kast komen (herschrijven naar zowel jeugdlid als vrijwilliger)

Als een jeugdlid uit de kast komt en dat verloopt allemaal soepel, is er niet veel aan de hand. Houd de vinger aan de pols en laat het groepsproces zijn werk doen. Wanneer het in de groep niet zo soepel verloopt, zal je actie moeten ondernemen.

Het allerbelangrijkste is dat je zelf de kernwaarden van Scouting uitdraagt: Scouting is er voor iedereen. Er wordt niet gediscrimineerd. Er wordt niet gepest. Wanneer je zelf meedoet aan “plagerijtjes” is dat voor de andere scouts het signaal dat het prima is om je negatief uit te laten over LHBT+ers in het algemeen en die ene persoon in het bijzonder. Spreek leden aan op het gebruik van het scheldwoorden als “homo” en andere negatieve grappen of opmerkingen en laat zien dat jij meent dat Scouting voor alle leden een veilige plek moet zijn.

Om het onderwerp bespreekbaar te maken in je speltak is in de activiteitenbank een aantal activiteiten opgenomen. Kies een activiteit waar je jezelf zeker bij voelt. Wanneer je het moeilijk vindt om zelf over seksualiteit te praten, nodig dan iemand anders uit.

Wanneer een jeugdlid jou in vertrouwen neemt, bewaak dan ook je eigen grenzen. Je mag een jongere natuurlijk ondersteunen en aanhoren, maar bedenk dat je geen hulpverlener bent. Beloof ook niet dat je het geheim zult houden, maar vertel het jeugdlid dat je de situatie bijvoorbeeld wilt bespreken met de vertrouwenspersoon van je groep.

Scouting Nederland stelt dat de seksuele voorkeur en genderidentiteit geen enkele invloed hebben op de deelname aan het Scoutingspel. Wel is het verstandig om binnen de groep af te spreken hoe je grenzen van mensen kunt respecteren. De Scouting Academy-module Gewenst gedrag kan je hierbij helpen. Ook de versie voor leidingteams van Be Cool kan een tool zijn om zaken bespreekbaar en duidelijk te krijgen. Wanneer je zo’n gesprek lastig vindt, vraag dan de hulp van je groepsbegeleider. Tot slot is er een kaartset Sociale veiligheid voor het spel "Power Up Your Game".

Pesten

Je hoopt natuurlijk dat het nooit gebeurt, maar er wordt iemand gepest. Pesten is onacceptabel en daar zal je dus als (bege)leiding iets aan moeten doen. Het maakt daarbij niet uit of er gepest wordt om de kleur van het haar, de geaardheid of welke andere eigenschap dan ook. Pesten is ongewenst gedrag en moet voorkomen worden. Hierover is een speciaal infoblad geschreven die je onderaan deze pagina bij de downloads vindt. Ga met jeugdleden in gesprek en stel samen gedragsregels op. Het spel Be Cool kan een handige tool zijn om hiermee aan de slag te gaan. Dit spel kun je vinden in de activiteitenbank.

Kinderen met epilepsie

Epilepsie is een zeer onverwachte aandoening. Hierdoor kan het spannend zijn om een scout met epilepsie in je speltak te hebben of mee te nemen op kamp. Wat kun je nou het beste doen? Ga met het kind en de ouders in gesprek. Waarschijnlijk weet je welke aanvallen hij of zij heeft aangezien je wekelijks met het kind optrekt. Maar sommige epilepsievormen komen bijvoorbeeld alleen ’s nachts voor. Het is belangrijk dat je weet hoe te handelen bij een aanval, maar ook hoe je een aanval kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door goede nachtrust. Maak dit bespreekbaar en overleg hoe je hier als groep het beste mee om kunt gaan. Voor aanvullende informatie kun je altijd nog de website van het Epilepsiefonds bezoeken.

Kinderen met diabetes

Wanneer een jeugdlid Diabetes heeft, is het in de meeste gevallen zo dat er insuline moet worden geïnjecteerd. De ouders weten wat ze moeten doen, maar wat als dit jeugdlid mee wilt op kamp? Aan het verrichten van medische handelingen zoals het injecteren van medicatie zitten specifieke regels. Ook voor vrijwilligers geldt dat zij deze handeling alleen uit mogen voeren wanneer zij bekwaam zijn. Soms kan de scout zelf de handeling uitvoeren of kan er tijdens kamp gebruik gemaakt worden van verpleegkundigen van een lokale thuiszorgorganisatie.

Kinderen met slechtziendheid

Op de activiteitenbank staat een aantal tips rondom het aanpassen van spelen voor kinderen met een visuele beperking. Er zijn landelijke centra, zoals Koninklijke visio en Bartimeus, die gespecialiseerd zijn in mensen met een visuele beperking en zij kunnen tips geven rondom aangepast spelmateriaal. Op zich zijn aanpassingen niet ingewikkeld. Het gebruik van contrasten in kleuren is belangrijk of de inzet van andere zintuigen, zoals de tast of het gehoor.

BESTUUR