Financiële regelgeving
Voor Scoutinggroepen is veel informatie beschikbaar over allerlei regelgeving. Ook op financieel vlak is er een aantal nuttige documenten beschikbaar over regelgeving en financiële regelingen voor Scoutinggroepen.
ANBI & SBBI
Scoutingorganisaties kunnen op basis van hun doelstelling en activiteiten, erkend worden als algemeen nut beogende instellingen (ANBI) of sociaal belang behartigende instellingen (SBBI). Zowel ANBI’s als SBBI’s zijn vrijgesteld van schenkbelasting en erfbelasting. Alleen bij ANBI’s is het daarnaast mogelijk schenkingen ook af te trekken bij de aangifte inkomstenbelasting.
Scoutinggroepen worden gezien als SBBI. De landelijke vereniging, Scoutingregio’s en Scoutinggroepen met uitsluitend scouts met een beperking kunnen door de belastingdienst erkend worden als ANBI. Scouting Nederland heeft hiervoor een groepsbeschikking ontvangen. Deze geldt alleen voor de organisaties die aangemeld zijn en met name op de beschikking genoemd zijn.
Meer informatie over ANBI en SBBI vind je in de download hieronder.
De kascommissie
Wat is de taak van een kascommissie? De wettelijke taak van kascommissies is het controleren van de jaarrekening – dat is de balans en de resultatenrekening met toelichting. Na de controle meldt de kascommissie aan de ledenvergadering de uitkomst van de controle. Meestal is de uitkomst dat de jaarrekening klopt, waarna de ledenvergadering ‘decharge’ verleent aan het bestuur. Dat wil zeggen dat de leden formeel de financiële verantwoording en het bestuursbeleid over het afgelopen jaar goedkeuren. Als er in een vereniging of stichting fraude is gepleegd, klopt de jaarrekening niet. Als de penningmeester een “greep in de kas” heeft gedaan, zal er in werkelijkheid minder geld in de kas zitten dan op de balans staat. En als de penningmeester bijvoorbeeld door middel van valse facturen aankopen voor zichzelf heeft gedaan, staan er kosten in de resultatenrekening die geen kosten voor de vereniging zijn.
Een kascommissie die de controle goed doet, kan fraude op die manier aan het licht brengen. In de praktijk blijkt helaas dat niet alle kascommissies de controle goed uitvoeren – soms kunnen fraudes jarenlang doorgaan zonder dat dit ontdekt wordt. Een écht goede controle houdt in dat de kascommissie elke post van de balans en elke post van de resultatenrekening controleert. Eén van de belangrijkste én eenvoudigste onderdelen van de controle is vaststellen dat de saldi van de bank- en spaarrekeningen die op de balans staan vermeld kloppen. Of die saldi kloppen zul je op de originele opgave van de bank moeten zien. Vraag aan de penningmeester of diegene wil inloggen bij de bank, waar de kascommissie bij is, en de jaaropgave van de bank (saldo van de rekeningen op 31 december) kan laten zien. Een printje is niet voldoende.
In paragraaf 5.3 van het Huishoudelijk Reglement van Scouting Nederland zijn leeftijdsgrenzen gegeven voor kascommissieleden. Voor de kascommissie is niets bepaald. Er is dus geen minimumleeftijd. Ook een minderjarige (bijvoorbeeld een 17-jarige leidinggevende) kan dus in de kascommissie worden benoemd. Voorwaarde is wel dat hij 'met het oordeel des onderscheids' kan handelen.
Meer downloads over dit onderwerp
Btw bij nieuwbouw en verhuur
Scoutinggroepen zijn over het algemeen vrijgesteld van het betalen van btw. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij een Scoutinggroep te maken krijgt met de Wet op de Omzetbelasting en btw-plichtig wil zijn. Bijvoorbeeld als een Scoutinggroep aan nieuwbouw gaat beginnen of iets gaat doen met verhuur.
Meer informatie over btw bij nieuwbouw en verhuur vind je in de download hieronder.
Energiebelasting
Scoutinggroepen kunnen, op grond van de Wet Belastingen op milieugrondslag, een deel van de door hen betaalde energiebelasting (EB) terugvragen. Deze belasting wordt geheven op aardgas en elektriciteit en wordt betaald aan het energiebedrijf. Download het bestand hieronder voor meer informatie over deze regeling.
Giften bij inkomstenbelasting
Als vrijwilliger maak je soms kosten voor de activiteiten die je voor je groep, regio of team moet uitvoeren. Het organisatieonderdeel waarvoor je je activiteiten uitvoert, heeft, als het goed is, vastgesteld hoe men met declaraties wil omgaan. Soms worden kosten niet vergoed, in andere gevallen alleen de werkelijke kosten. Ook over het vergoeden van reiskosten kunnen grote verschillen optreden. Meer informatie over onkostenvergoeding vind je in het infoblad Onkostenvergoedingen.
Je kunt bij het ontvangen van onkostenvergoedingen en declaraties te maken krijgen met de Belastingdienst. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een vergoeding gezien wordt als loon. In sommige gevallen kun je er voor kiezen om je declaraties niet te laten uitbetalen, maar als gift af te trekken van je inkomen bij de belastingaangifte. Daarvoor bestaan verschillende regels. De belangrijkste regels en beperkingen vind je in het infoblad Gemaakte kosten als gift aftrekken.
Voorkom dat je structurele uitgaven financiert met incidentele of zeer variabele inkomsten.
Schenken
Als Scoutinggroep kun je te maken krijgen met schenkingen of legaten. Je Scoutinggroep kan zelf een schenking krijgen, of een schenking doen aan iemand anders. In beide gevallen moet je rekening houden met bepaalde regels. De belangrijkste regels en beperkingen vind je in onderstaand infoblad.
WOZ & OZB
De meeste Scoutinggroepen beschikken over een clubgebouw. Soms is dit gebouw eigendom van de groep (vereniging of stichting), in andere gevallen wordt het gehuurd van bijvoorbeeld de gemeente of een instelling. In al deze gevallen krijgen de groepen te maken met de Wet Waardering Onroerende Zaken en de Onroerende Zaak Belasting (OZB).
Meer informatie over deze onderwerpen vind je in het infoblad WOZ en OZB.
UBO registratie
Op 23 juni 2020 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel tot implementatie van het UBO-register aangenomen.
Rechtspersonen, ook stichtingen en verenigingen binnen Scouting moeten zelf hun UBO’s registreren bij het UBO-register, dat wordt beheerd door de Kamer van Koophandel (KvK). In dit informatieblad lees je hoe dit werkt en wat je moet doen.
De kascommissie
Het hoe en waarom van een kascommissie vind je in de PowerPoint presentatie hieronder.
Financiële tips voor een gezonde groep
Voorkom dat je structurele uitgaven financiert met incidentele of zeer variabele inkomsten. Vind de tips hieronder.
Omzetbelasting
Infoblad over regelgeving rondom omzetbelasting (BTW) en de vrijstellingen voor het jeugdwerk in de belastingwetgeving.
Onkostenvergoedingen
Infoblad over regelgeving rondom onkostenvergoedingen / vrijwilligersvergoeding en belastingwetgeving
Toeristenbelasting
Infoblad over regelgeving rondom toeristenbelasting en ontheffing of vrijstelling van toeristenbelasting.
Vergoeding aan vrijwilligers
Vrijwilligers die kosten maken voor organisaties kunnen op verschillende manieren tegemoet gekomen worden. In dit infoblad worden de mogelijkheden op een rij gezet en wordt aangegeven welke fiscale mogelijkheden er zijn voor vrijwilligers op het moment dat ze afzien van een vergoeding.