Scouts met een beperking
Het Scoutingspel biedt kinderen met een beperking unieke kansen om zich te ontwikkelen en vrienden te maken. Scouting streeft ernaar zoveel mogelijk ook kinderen met een beperking deze kans te geven, want in een Scoutinggroep is het gezellig. Je hebt er echte vrienden met wie je veel lol maakt en allerlei spannende avonturen beleeft. Samen ondernemen kinderen en jongeren uiteenlopende activiteiten en leren zo nieuwe dingen over de wereld om hen heen, maar ook over zichzelf. In een Scoutinggroep voelt een kind zich veilig en mag het zichzelf zijn. Daardoor verlegt het kind zijn grenzen en ontdekt het steeds meer wie het is en welke mogelijkheden het heeft.
Overvliegen
Het is een vaker voorkomend probleem dat een kind met een verstandelijke beperking bij de welpen prima meedraait en dat het bij de scouts niet meer gaat. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van een kind. Als groep kun je het beste, wanneer je een kind met een beperking opneemt, direct aangeven dat per speltak besproken moet worden wat de (on)mogelijkheden zijn. Dan is het ook een minder grote teleurstelling voor kind en ouder. Als groep mag je aangeven wat wel en niet je mogelijkheden zijn, dat is geen discriminatie. In dit speciale geval, waar het kind dus al vanzelf bij de scouts is gekomen, is het verstandig om contact op te nemen met het centrum voor Jeugd en gezin (CJG) en met hen en de ouders samen te kijken of er binnen een andere, wellicht meer speciale Scoutinggroep, mogelijkheden zijn voor dit kind.
Wil je weten wat kinderen met een beperking en hun ouders belangrijk vinden voor Scouting? Op zoek naar tips waardoor je nog meer kunt inspelen op de behoeftes? Wil je meer kinderen met een beperking bij Scouting gave avonturen toewensen? Door met de drempeltest (hieronder te downloaden) te werken ontdek je wat er nog meer mogelijk is.
Teken voor inclusie
Scouting Nederland heeft een teken ontwikkeld wat staat voor de inclusie van scouts met een beperking binnen Scouting. Het teken combineert het herkenbare element blauwe vogels met handen die symbool staan voor samenwerking met elkaar. Deze badge kan gebruikt worden door groepen en/of speltakken met scouts met een beperking, maar ook door iedereen die van mening is dat alle scouts, met en zonder beperking, recht heeft op een plek binnen Scouting. Deze badge wordt gedragen op de rechtermouw van de blouse. De badge is hier te bestellen.
Downloads
Leiding worden
In een reguliere groep stromen veel roverscouts door naar de leiding. In een groep voor scouts met een beperking is dat minder vanzelfsprekend. Natuurlijk hoeft een beperking geen belemmering te zijn om iemand leiding te laten geven. Beperking of niet, je vormt samen een team, je bent collega’s! Leiding met een beperking kan een heel goed voorbeeld zijn voor kinderen. Iemand met een lichamelijke beperking kan prima leiding geven. Hij zal zelf het beste kunnen aangeven wat wel en niet kan en of er specifieke ondersteuning nodig is. Het is wel verstandig om in een team met uitsluitend leidinggevenden in een rolstoel te bekijken hoe je een aantal praktische zaken oplost, zoals het tillen van kinderen en het vervoer. Wanneer je leiding wilt worden bij een groep moet je eerst aan de instapeisen voldoen. De praktijkbegeleider binnen de Scoutinggroep kan hier meer over vertellen. Ook voor roverscouts met een verstandelijke beperking zullen deze instapeisen geen probleem zijn. Om gekwalificeerd leiding te worden, moet je over diverse competenties beschikken, wat voor mensen met een verstandelijke beperking wel een probleem kan zijn. Zij zullen dan geen gekwalificeerd leiding kunnen worden, maar wel binnen hun mogelijkheden bepaalde taken kunnen uitvoeren. In sommige gevallen zal het voor scouts met een beperking niet mogelijk zijn om leiding te worden, bijvoorbeeld wanneer ze zelf nog teveel begeleiding nodig hebben. Je zou dan aan andere taken binnen de groep kunnen denken, zodat ze wel bij de groep betrokken blijven.
Kwalificeren
Wanneer je een speltak draait voor scouts met een beperking, kies je voor het best passende spelaanbod. De kwalificatie die je als leiding nodig hebt, is de kwalificatie die nodig is voor die speltak. Bij het beoordelen van de competenties zal gekeken worden hoe je die beheerst binnen jouw speltak en daarmee wordt het eigene van jouw speltak meegenomen. Bij de kwalificatie op kamp is wel een specifiek onderwerp rondom scouts met een beperking.
Leden werven
Uiteraard heb je bij een groep scouts met een beperking voldoende (bege)leiding nodig, maar wanneer er geen kinderen zijn of komen, heb je daar niet veel aan. De kinderen zijn de basis van je groep. Als je een groep of speltak wilt beginnen, of wanneer je ledenaantal daalt, zal je aan ledenwerving moeten doen. Dit is een heel proces. Sommige regio’s organiseren regelmatig workshops of trainingen over ledenwerving en ook is er veel schriftelijk materiaal. Maak hier gebruik van, je hoeft het immers niet allemaal zelf te verzinnen. Bedenk van tevoren goed op welke doelgroep je je gaat richten en waarom. Probeer ook te bedenken waar je deze kinderen kunt vinden: in het buurthuis, via de Mytylschool, Tyltylschool, via MEE, in woonvormen, etc. Je kunt je leden in spé op verschillende manieren benaderen: open dag, folders, flyers, advertenties, free publicity in weekmedia, etc.
De eerste opkomst
Als een kind komt kijken, zorg dan dat iemand van de leiding het kind rondleidt en wegwijs maakt. Een kind dat zich niet welkom voelt, is zo weer verdwenen. Bel na de eerste kennismaking eens op en vraag wat het kind en de ouders/verzorgers ervan vonden, of ze vragen hebben en of het kind de volgende week weer komt. Wees vanaf het begin duidelijk over zaken als proefperiode, contributie en de Scoutfit. Het belangrijkste is natuurlijk dat het kind het naar zijn zin heeft en de groep er een leuk, nieuw lid bij heeft. Sta ook stil bij het vervolgtraject. Op een gegeven moment ga je op ouderbezoek, misschien iets vanzelfsprekends, maar voor het kind zelf is dit een grote stap. Misschien blijft hij wel bij Scouting voor de rest van z’n leven.
Een nieuwe speltak starten
De onderstaande downloads zouden je daar goed bij kunnen ondersteunen. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met de regio en met eventuele andere groepen en speltakken voor scouts met een beperking in jouw gebied. Veel succes! Algemene informatie over het oprichten van een nieuwe groep vind je hier. Download hieronder het Handboek voor leiding van scouts met een beperking. Een uitgebreid naslagwerk met tips en achtergrondinformatie. Je kunt ondersteuning vragen aan je regio en bij MEE of bij Centrum Jeugd en Gezin voor het opzetten van de nieuwe groep of speltak.