Traject Groepsontwikkeling
In de periode 2010-2015 hebben veel groepen gebruik gemaakt van procesbegeleiding bij de methodiek groepsontwikkeling. Na 2015 is de methodiek doorontwikkeld in het traject groepsontwikkeling, waar groepen nog steeds een beroep op ondersteuning kunnen doen. In 2020 is het traject verder verbeterd met een online traject. Wanneer de uitdagingen van een groep om toekomstproof te worden vooral breed en intern liggen, zal groepsontwikkeling als verandermethodiek goed aansluiten.
Methodiek
Met de methodiek groepsontwikkeling krijg je als groep inzicht in de sterke en minder sterke kanten van de groep en betrek je alle vrijwilligers bij het verbeteren van de interne kwaliteit. Daarmee legt groepsontwikkeling een goede basis voor de toekomst verdere ontwikkeling. Groepsontwikkeling draait om vijf succesfactoren waar zowel objectief als subjectief naar gekeken wordt: Spel, Vrijwilligers, Accommodaties & materiaal, Bestuur & organisatie, Financiën.
Wil jij met je Scoutinggroep aan de slag met groepsontwikkeling? Dat kan op drie manieren:
- Groepsontwikkeling met procesbegeleiding van een landelijke- en regionale coach;
Met het uitzetten van een standaard enquête groepsontwikkeling worden gegevens over de (kwaliteit) van de groep opgehaald bij ouders, jeugdleden (scouts & explorers) en vrijwilligers/roverscouts/plusscouts. Deze gegevens worden door de coaches verwerkt in presentatie die wordt getoond tijdens de eerste online workshop, waarin samen met de groep betekenis wordt gegeven aan de resultaten. In een tweede en/of derde online of live workshops worden aan de hand van de prioritering in verbeterideeën gevormd waarmee de groep de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. In de vierde online of live workshop worden deze verbeterplannen vastgelegd. Na een half jaar is een terugkoppelingsworkshop optioneel om de voortgang erin te houden. - Groepsontwikkeling zonder coaching;
De groep kan er ook voor kiezen om alleen het uitzetten van de standaard enquête groepsontwikkeling onder begeleiding van het hoofdkantoor van Scouting Nederland uit te voeren. Na uitvoering ontvangt de groep de anonieme resultaten die men zelf kan verwerken in een presentatie en waar het vervolgtraject naar eigen inzicht vorm gegeven kan worden. - Met de lightscan doe je het als groep helemaal zelf. Je ontvangt een voorbeeld vragen uit de standaard enquête die je kunt gebruiken voor het maken van een eigen vragenlijst. Ook de terugkoppeling naar de ouders en/of leden kan je geheel zelf vormgeven.
Je kan je aanmelden via groepsontwikkeling@scouting.nl waarna je een mail krijgt waarin de deze drie opties nogmaals uitgelegd worden. Nadat je een keuze hebt gemaakt kan je aan slag.
Twijfel je nog? Bekijk dan de folder of het filmpje waarin groepen die hebben meegedaan over hun ervaringen vertellen.
Waarom het traject groepsontwikkeling?
Binnen de Vereniging Scouting Nederland gaat het met veel groepen goed, maar beslist niet met allemaal. Steeds meer groepen hebben problemen om voldoende jeugd- en kaderleden te vinden en vast te houden en moeten uiteindelijk stoppen. Hoe goed het met een groep ook op dit moment gaat; stabiliteit op de lange termijn is niet vanzelfsprekend. Om groepen te helpen die stabiliteit te verkrijgen en/of vast te houden en toekomstproof te worden of te blijven, is het traject groepsontwikkeling ontwikkeld.
Doelen van het traject groepsontwikkeling
- Groepen met behulp van een kwaliteitsinstrument inzicht geven in hun eigen ontwikkelkansen
- Groepen ondersteunen bij de totstandkoming van kwaliteitsplannen en verbeteracties
- Groepen ondersteunen bij het opstarten en uitvoeren van verbeteracties
Welke rol heeft de regio in het traject groepsontwikkeling?
- De regio coördineert samen met het team Groepen en Regio's de deelname van de groepen aan de trajecten groepsontwikkeling.
- Samen met de regio wordt gezocht naar een regiocoach die beschikbaar is om, samen met een seniorcoach vanuit de landelijke organisatie, de groep te begeleiden.
- De regiocoach begeleidt de groep bij de uitvoering van het eigen actieplan.
- De regiocoach blijft als contactpersoon/vraagbaak voor de groep beschikbaar om te helpen bij de voortgang.
Hoeveel tijd kost deelname aan het traject groepsontwikkeling voor je groep?
Het traject groepsontwikkeling met procesbegeleiding ziet er als volgt uit:
We starten met een online intakegesprek van 1,5 uur met de coaches en minimaal 2 bestuursleden en 2 speltakleiding. In deze intake wordt een beeld van de groep gevormd en afspraken gemaakt over de uitvoering van het traject.
Daarna worden de ouders, jeugdleden en vrijwilligers geïnformeerd en uitgenodigd om mee te doen.
Alle gegevens voor het verzenden van de enquête worden (in Scouts Online) in orde gemaakt.
De standaard enquête wordt door het hoofdkantoor van Scouting Nederland verstuurd naar de ouders, kader/roverscouts/plusscouts, jeugdleden scouts/explorers. Zij hebben 10 dagen de tijd om de enquête in te vullen.
Hierna wordt er door de coach(es) een online presentatie gegeven met een samenvatting van de resultaten uit de enquête. Omdat het online is kan de presentatie worden opgenomen en nadien extra bekeken worden.
Ongeveer twee weken na de presentatie vindt de eerste workshop van 3 à 4 uur plaats. Wordt er gekozen om ook deze workshop online te doen dan worden dit twee workshops van 1,5 à 2 uur. Tijdens deze workshop(s) wordt er met z’n allen gebrainstormd over ideeën om de groep toekomstproof te maken, prioriteringen aangebracht en bedacht hoe de ideeën ten uitvoer gebracht kunnen worden.
Na weer ongeveer twee weken wordt de laatste workshop gehouden waarin de verbeterplannen worden geschreven. Dit wordt het actieplan van de groep om de komende tijd samen te werken aan het toekomstproof maken van de groep.
En dan komt de uitvoering van de verbeterplannen waar de regiocoach, wanneer dat nodig blijkt te zijn, de groep stimuleert om vooral vol te houden met de uitvoering van de verbeterplannen.
Als groep worden de volgende zaken van je verwacht:
Zelf aan alle leden en ouders een bericht sturen over de betekenis en het belang van het onderzoek en medewerking aan ze vragen.
Coördinator benoemen die overzicht houdt binnen de groep over de voortgang van de uit te werken actieplannen. Deze persoon is ook contactpersoon voor de regiocoach.
Zelf de flappen en prioriteiten uit te werken van de tweede en derde bijeenkomst (tussen half uur en paar uur) of via het online instrument zoals Padlet o.i.d.
Geadviseerd wordt om ook de ouders (en eventuele andere belanghebbenden) op de hoogte te brengen van de uitkomsten van de onderzoeken en de besluiten van de groep om hierin tot actie over te gaan (tussen paar uur en organisatie ouderbijeenkomst in).
De uitwerking van het actieplan hangt verder vooral af van de keuzes die je maakt. Dit zijn thema’s die voor jouw groep een groot verschil kunnen uitmaken en waarvan er sommige met weinig moeite gerealiseerd worden, maar andere thema’s meer tijd en inzet uit de groep vragen.
Vragen?
Wil je je groep aanmelden voor een traject Groepsontwikkeling of heb je vragen kun je mailen naar groepsontwikkeling@scouting.nl.
Lightscan Groepsontwikkeling
Wil je als groep zelf aan de slag met de methodiek groepsontwikkeling? Maak dan gebruik van de lightscan! Ideaal als je als groep snel aan het werk wilt om je groep een extra impuls te geven en eens kritisch naar je eigen groep te kijken.
Wat is de lightscan
In de lightscan is de methodiek groepsontwikkeling zo uitgewerkt dat je er als groep zelf mee aan de slag kunt gaan. In de handleiding van de lightscan staat een schat aan informatie, zoals de methodiekbeschrijving, hoe je statistische gegevens over je groep boven water kunt krijgen en ook vind je er handige vragenlijsten.
Wat levert de lightscan je groep op?
- Inzicht in de kwaliteit van je groep
- Inzicht in de factoren die je huidige en toekomstige ledenontwikkeling beïnvloeden
- Gesprek binnen je groep over verbetermogelijkheden en oplossingen
- Stilstaan bij hetgeen er al goed gaat in de groep
- Inzicht in de mening van ouders, jeugdleden of externen over de groep
- Een reden om contacten met andere Scoutinggroepen of externen aan te gaan om aan verbeteringen voor je groep uit te werken.
Hoe kan ik aan de slag met de lightscan?
Om de lightscan te ontvangen, stuur je een mail naar groepsontwikkeling@scouting.nl. Vermeld daarin de naam van je Scoutinggroep en -regio. Je ontvangt dan de handleiding en de standaard enquête vragen van het traject Groepsontwikkeling.