Vertrouwenspersonen
(Bijna) elk organisatieonderdeel heeft een vertrouwenspersoon beschikbaar. De vertrouwenspersoon is er voor jou om te praten als je ergens mee zit. Voor de vertrouwenspersonen en landelijk vrijwilligers zijn de landelijk vertrouwenspersonen beschikbaar om op terug te vallen als ze ergens tegenaan lopen. Op deze pagina lees je ook meer over het werven van vertrouwenspersonen.
Bij evenementen wordt er gewerkt met luisterende oren, op deze pagina kan je meer lezen over de rol van Luisterende Oren.
Landelijke vertrouwenspersonen
Ben je vertrouwenspersoon en heb je een klankbord nodig? Of ben je een landelijk vrijwilliger en wil je een vertrouwenspersoon spreken (en dit kan niet bij de vertrouwenspersoon van het evenement)?
Dan kun je terecht bij de landelijke vertrouwenspersonen. De vertrouwenspersoon zal in eerste instantie als klankbord voor je fungeren en naar jouw verhaal luisteren. In veel gevallen zal dit genoeg zijn. Maar een vertrouwenspersoon kan je ook ondersteuning en advies geven. Er wordt dan samen bekeken welke stappen je zou kunnen zetten om het op te lossen of om hiermee om te gaan. Een vertrouwenspersoon is er zowel voor slachtoffers, als voor iemand die ergens van wordt beschuldigd. Beiden hebben recht op een vertrouwenspersoon. Uitgangspunt is dat jij zelf de regie houdt over de door jou te nemen stappen. Loop je ergens tegen aan? Wil je in vertrouwen je verhaal doen? Neem contact op via: landelijkvertrouwenspersoon@scouting.nl.
Luisterende oren
Op evenementen is het belangrijk dat deelnemers en vrijwilligers ook hun verhaal kunnen doen, daarom is daar naast een vertrouwenspersoon tijdens een Scouting Nederland-evenement ook luisterende oren geregeld. De luisterende oren zijn aanwezig op het terrein en zorgen voor een fijne plek waar deelnemers en vrijwilligers naar binnen kunnen wandelen.
Waarvoor kan je naar een luisterend oor?
De luisterende oren zijn er voor iedereen op het evenement, deelnemers maar ook medewerkers. Iedereen is welkom om binnen te lopen, een praatje te maken of tot rust te komen. Je hoeft er niet alleen heen om te praten, het is ook een plek waar je even tot jezelf kan komen. De luisterende oren kunnen even bij je inchecken om te kijken waar je behoefte aan hebt.
Wat doet een luisterend oor niet?
Luisterende oren zijn geen vertrouwenspersoon. Indien het nodig is, zal een luisterend oor je dan ook doorverwijzen naar de vertrouwenspersoon van het evenement. Luisterende oren zijn er als eerste aanspreekpunt. Zoals de naam al aangeeft, zullen zij vooral luisteren.
Hoe vind ik de luisterende oren?
Tijdens het evenement zullen de luisterende oren paarse hesjes dragen, zoals op de foto te zien is. Hierdoor zijn ze gemakkelijk herkenbaar voor iedereen. Ook zullen ze een vaste plek hebben op het terrein waar je binnen kan lopen, daar zullen altijd minimaal twee luisterende oren aanwezig zijn.
Interesse in de rol van luisterend oor?
Als je interesse hebt om als luisterend oor aan de slag te gaan, dan kan je de de vacature pagina in de gaten houden. Voor de start van het evenement worden alle Luisterende Oren gevraagd om de online training van de Checkers te volgen. Lees hier meer over de Checkers.
Aanstellen van vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is iemand met wie je in vertrouwen kan praten en aan wie je vragen kan voorleggen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over iets wat jezelf is overkomen, je gezien/gehoord hebt of over iets waar je over twijfelt. De vertrouwenspersoon heeft als doel dat de hulpzoeker van grensoverschrijdend gedrag zich ondersteund weet in eventuele vervolgstappen. De vertrouwenspersoon neemt een onafhankelijke positie in binnen de Scoutinggroep en is goed zichtbaar voor de leden. Als bestuur kan je een vertrouwenspersoon zoeken met de volgende tips en functieprofiel.
Tips voor het vinden van een vertrouwenspersoon
Soms is het lastig om een geschikt persoon te vinden voor de functie van vertrouwenspersoon. Misschien kunnen de volgende tips helpen:
- Denk aan een oud-bestuurslid. Zij vinden het vaak leuk om op afstand toch verbonden te blijven met Scouting;
- Praat met een buurtgroep. Vraag of je tijdelijk gebruik mag maken van hun vertrouwenspersoon;
- Informeer bij de plaatselijke vrijwilligerscentrale. Soms hebben zij een vertrouwenspersoon waar een beroep op gedaan kan worden.
Zichtbaarheid vertrouwenspersoon
Het is heel belangrijk dat de vertrouwenspersoon zichtbaar is. Een zichtbare vertrouwenspersoon wordt makkelijker benaderd. Hoe zorg je hiervoor? Hieronder volgen een paar ideeën:
- Hang een poster op in het clubgebouw;
- Deel visitekaartjes uit aan kaderleden met contactgegevens;
- Laat de vertrouwenspersoon af en toe aanwezig zijn bij opkomsten;
- Laat de vertrouwenspersoon een stukje schrijven voor de website/nieuwsbrief;
- Vermeld standaard de gegevens van de vertrouwenspersoon in de nieuwsbrief;
- Maak een (afgesloten) brievenbus waarin vrijwilligers/jeugdleden hun zorgen, gevoelens of ervaringen kunnen stoppen en op een laagdrempelige manier kunnen vragen om contact met diegene op te nemen;
- Maak een wegwijzer; de pijlen laten zien waar je terecht kunt als er iets is.