Headerafbeelding

Nautische opleidingen

Iedere boot die in Scoutingverband vaart, moet goed zijn bemand en onder leiding staan van een lid dat in het bezit is van kwalificatie(s) die horen bij het type boot en de omstandigheden waaronder gevaren wordt. Om jezelf te ontwikkelen en deskundiger te maken biedt Scouting Academy tal van mogelijkheden. Het Landelijk team Scouting Academy ondersteunt regio’s en admiraliteiten op het gebied van deskundigheidsontwikkeling. Voor de nautische deskundigheid op het gebied van varen zijn er een aantal eigen Scoutingopleidingen, maar werken we ook met het CWO-systeem. Het CWO is de diplomalijn om te leren zeilen, roeien en varen met een buitenboordmotor en motorboot. Scouting Nederland is als vereniging aangesloten bij CWO. De Stichting CWO (Commissie Watersportopleidingen) is een samenwerkingsverband van HISWA Vereniging en het Watersportverbond. De stichting heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Zo zijn er opleidingen en diploma’s voor bijna elke watersportdiscipline. Scouting Nederland gebruikt dit systeem voor roeien, zeilen, buitenboordmotor en motorboot (binnenboord). Binnen CWO is er een kwaliteitscommissie waar Scouting Nederland zitting in heeft. Meer lezen over CWO? Kijk dan op www.cwo.nl.

CWO-systeem

Scouting Nederland gebruikt dit systeem, vanaf de scoutsleeftijd, voor roeien, zeilen, buitenboordmotor, motorboot, sloep/motorvlet (binnenboord) en Groot Motorschip (GMS). Op de landelijke raad van december 2019 heeft de vereniging besloten om met het oude MBL-systeem te stoppen en alleen nog het CWO-systeem te gebruiken. Meer lezen over dit besluit? Klik hier.

Het CWO heeft ook een digitaal systeem genoemd het watersportpaspoort. Dit watersportpaspoort vervangt de papieren vorderingsstaten. In dit digitale paspoort staan per diploma de benodigde eisen die door de instructeur individueel afgetekend kunnen worden, indien behaald. Om gebruik te maken van het watersportpaspoort kan elke admiraliteit hiervoor zelf contact opnemen met CWO. De Scoutinggroepen kunnen er gebruik van maken via de admiraliteit die de Scoutinggroep kan toevoegen in het systeem.

Binnen CWO is er een kwaliteitscommissie waar Scouting Nederland zitting in heeft middels een waterscout, instructeur CWO vergevorderd. Deze scout is ook lid van het landelijk team CWO.

Om een CWO diploma zeilen-kielboot te halen, kun je, behalve bij je admiraliteit en eigen Scoutinggroep, ook terecht bij de Zeilschool Scouting Nederland. Daarnaast heeft Scouting een aantal producten ter ondersteuning van CWO ontwikkeld, zoals de kwalificatiewijzer waar je meer informatie kunt vinden over de verschillende kwalificaties voor waterscouting. Er is een poster met kwalificatietekens waarop je ook alle nautische kwalificaties kunt zien.

Bij Scouting start je met CWO vanaf scoutsleeftijd. Voor welpen zijn er speciale insignes als opstap naar het CWO-systeem. Op de vaarroute CWO (hieronder te downloaden) kun je zien welke diploma's je op welke leeftijd kan halen.

Om zo’n kwalificatie te krijgen, moet het lid een examen afleggen of een afgetekende vorderingenstaat overleggen. In dat examen/vorderingenstaat wordt, naast de praktische en theoretische kennis en vaardigheden die horen bij het type vaartuig en de omstandigheden waaronder wordt gevaren, gekeken naar de capaciteiten en het verantwoordelijkheidsbesef om een bemanning aan te kunnen sturen.

De kwalificatiewijzer kun je vinden in Scouts Online. In de Kwalificatiewijzer kun je een overzicht vinden van de verschillende kwalificaties en door wie een bepaalde kwalificatie aangevraagd of geregistreerd kan worden in Scouts Online. De verschillende categorieën kwalificaties staan hierbij alfabetisch gerangschikt. Tussen deze categorieën vind je ook installatiedata, insignes en waarderingstekens die in Scouts Online geregistreerd kunnen worden.

Vanuit Landelijk team Scouting Academy zijn er diverse teams die ondersteuning bieden op gebied van CWO en andere nautische Scoutingopleidingen. Zo kun je terecht bij de Landelijke Zeilschool Scouting Nederland als je beter wilt leren zeilen en een CWO diploma wilt halen als aanvulling op mogelijkheden en aanbod van de eigen Scoutinggroep en de regio/admiraliteit. Ook bieden wij de training aan vanuit het Watersportverbond voor wedstrijdofficial of protest lid comité bij zeilwedstrijden. Op de poster met kwalificatietekens in de downloads zie je alle kwalificaties die er zijn.

button naar kwalificaties en CWO

Zeilschool Scouting Nederland

Zin in een week vol zon, wind, water? Kom dan naar de Zeilschool van Scouting Nederland! Bij de Zeilschool van Scouting Nederland leer je (beter) zeilen in een fijne en ontspannen sfeer. Jaarlijks volgen zo'n 170 scouts en ongeveer 30 niet-leden, zowel jong als oud, een cursus bij Zeilschool Scouting Nederland. Ze combineren een week zeilles met een gezellige vakantieweek.

button naar zeilschool.scouting.nl

Cursus wedstrijdleiding (Allround Club Official Zeilen)

Vind jij het ook leuk om zeilwedstrijden te organiseren? In samenwerking met het Watersportverbond, organiseert Scouting de landelijke opleidingsdag voor wedstrijd- en protestcommissies. Op deze gezellige en leerzame cursus vertellen we je hoe officiële wedstrijden georganiseerd worden. Zo komen de verschillende wedstrijdbanen aan bod, de start- en finishprocedures en de regels tijdens het zeilen, maar dat alles vooral vanuit het oogpunt van de organisatie. Hoe leg je de boeien er goed in? Hoe ziet de startprocedure eruit? Wat doet de Jury allemaal? Wanneer kom je als rescue in actie? En natuurlijk horen we ook graag jullie ervaringen. Je zult zien dat er nog heel wat komt kijken bij het uitzetten van een goede zeilwedstrijd.

De cursus is bedoeld voor iedereen die graag meehelpt bij de verschillende zeilwedstrijden die Scouting organiseert, of dat nu lokale groepswedstrijden zijn, regionale zeilwedstrijden of de wedstrijden tijdens de grote landelijke evenementen en of je nu boeicontrole, protestcommissie of wedstrijdleider bent. In deze cursus komt het allemaal aan bod. Naast de cursus dag krijg je toegang tot 2 korte online cursussen van het watersportverbond. Aan het einde van de cursus ben je officieel wedstrijdofficial niveau 2 en ontvang je het daarbij behorende certificaat. De kosten bedragen €45,-. Hiervoor krijg je al het opleidingsmateriaal, een lunch en een leuke leerzame dag. Inschrijven gaat via Scouts Online. Kijk in de trainingskalender om te zien wanneer deze weer wordt georganiseerd.

CWO-instructeur worden

Bij de CWO kennen we verschillende niveaus instructeurs. Het instructeur-diploma is verbonden aan een type boot (bijvoorbeeld Kielboot, Buitenboordmotor, Sloep/Motorvlet, enz.). In de tabel hieronder zie je welk eigenvaardigheid-niveau is verbonden aan ieder instructeur-niveau.

download-1.png
Tabel CWO instructeur nivo's (2023)

I2 worden (informatie op www.cwo.nl):

Je moet een veilige les kunnen geven.
Je eigenvaardigheid moet niveau III zijn.
Je hoeft geen portfolio *) te hebben.

I3 worden (informatie op www.cwo.nl):

Je moet een veilige les kunnen geven
Je eigenvaardigheid moet niveau IV zijn (behalve voor roeien en buitenboordmotor, daar moet je eigenvaardigheid niveau III zijn)
Je maakt een portfolio *) waarin je bewijst dat je: Les kunt geven, een activiteit kunt organiseren, kader kunt begeleiden (I2-ers) en dat je het vaardigheidsniveau vast kunt stellen.
*) Een model van een Portfolio vind je hier

Stap 1: Behaal het CWO-diploma niveau III of IV (eigen vaardigheid) voor het type boot waarvoor je instructeur wil worden (zie tabel hierboven).

Stap 2: Als je instructeur wilt worden, neem je contact met jouw admiraliteit op. Voor I2 kun je ook kijken bij bijvoorbeeld zeilschool scouting Nederland (https://zeilschool.scouting.nl/cursussen/zi-didactisch-weekend) .

Stap 3: Je wordt gekoppeld aan een leercoach die je gaat begeleiden om instructeur te worden en bij het samenstellen van jouw portfolio (alleen I3). Van de leercoach krijg je te horen wanneer je klaar bent om instructeur te worden.

Stap 4: Portfolio maken (I3): In het portfolio verzamel je documentatie waarmee je bewijst dat je:

Les kunt geven.
Een activiteit kunt organiseren
Kader kunt begeleiden (I2-ers)
Dat je het vaardigheidsniveau van de cursist vast kunt stellen.
Stap 5: Proeve van bekwaamheid. Daarna kijkt een beoordelaar mee en bespreekt de beoordelaar ook je portfolio met je.

Tips voor portfolio I3Je kunt verschillende lesvoorbereidingsformulieren gebruiken voor de les:

Lesvoorbereidingsformulier 1
Lesvoorbereidingsformulier 2
Bij een CWO-les gaan we uit van de leercyclus van van Gelder:

Leercyclus van Gelder

Handboek Roeien

Het Handboek Roeien gebruik je als jeugdlid of leiding voor het CWO-diploma. We hebben ons best gedaan om het zo informatief mogelijk te maken. Of je nu net begint of al wat ervaring hebt, met dit handboek kan iedere roeier het water op!

button naar scoutshop handboek roeien

Sloep / motorvlet varen

Sloep/motorvlet (SMV) is een diploma binnen CWO wat sinds 2021 bestaat en mede door Scouting is samengesteld i.s.m. CWO. Naast dit diploma is er ook nog steeds het CWO diploma Motorboot. Sloep/ Motorvlet is de lichtere variant van Motorboot en valt binnen de categorie ‘instructie aan boord’ net als Roeien en Zeilen. Motorboot valt onder de groep ‘jachtvaren’ en betreft het varen met een motor- of zeiljacht.

Sloep/motorvlet varen omvat het varen, navigeren en manoeuvreren met een boot voorzien van mechanische voortstuwing, enkele schroef geplaatst voor het roerblad. Een sloep/motorvlet onderscheidt zich van een motorjacht door het vaargebied, een beperkte navigatie uitrusting, het ontbreken van voorzieningen voor de ‘woonfunctie’. Het varen geschiedt op beschutte binnenwateren, zoals Friese meren, Randmeren, Plassen, Kanalen en Vaarten, Hollands Diep, stromende Rivieren (enkelzijdig) (vaargebied A van Jachtvaren). Omdat de rol van schipper veel kennis en vaardigheid vraagt, is het opdoen van praktische ervaring een nodige voorwaarde. De opleiding tot schipper is dan ook onderverdeeld in verschillende (niveau)cursussen waarvoor het maken van mijlen/kilometers verplicht is.

De doorgaande lijn voor SMV varen:

Start met een goed bemanningslid te zijn (CWOI), start vanaf 12+;
Daarna ga je als Dagschipper (CWOII) schipperen bij daglicht en niet te veel wind, maximaal 4 Bft, 16+;
Na Dagschipper volgt niveau Schipper (CWOIII): door extra mijlen/kilometers te hebben gemaakt komt de stap van schipperen onder zware omstandigheden, ook bij nacht en maximaal 6 Bft. Tevens het opstap diploma naar Instructeur niveau 2;
Tot slot is het vierde niveau All-Round Schipper (CWOIV): naast de vaardigheden als Schipper, beschik je ook over leidinggevende competenties en de eindverantwoordelijkheid dragen over alle bemanning en het schip, 18+. Tevens het opstap diploma naar Instructeur niveau 3.

Kwalificatie Slepen

slepen.png

Voor het kunnen slepen van meer dan één vlet kan de CWO module Slepen worden behaald. Deze module hoort bij het CWO diploma Sloep/motorvlet. Door het volgen van de sleeptraining kan je de kwalificatie slepen behalen. In de Nautisch Technische Richtlijnen van Scouting Nederland staat wanneer deze kwalificatie gewenst is.

Op de sleeptraining komen verschillende sleeptechnieken aan de orde, manoeuvres, reglementen, veiligheid alsook het voorbereiden van een lange (zomerkamp) tocht. De sleeptraining beslaat een volledig weekend, waarbij je met verschillende slepers en verschillende te slepen schepen aan de gang gaat.

De training kan gevolgd worden vanaf 18 jaar, Klein Vaarbewijs 1 & 2 is aanbevolen. Als vereiste om aan de training deel te nemen is de kwalificatie CWO Sloep/Motorvlet III of Motorjacht II vereist, dit om ervoor te zorgen dat er al kennis is met het varen met slepers. (De sleeptraining omvat niet de training CWO Sloep/Motorvlet.) De vernieuwde training wordt gegeven door gekwalificeerde trainers en beslaat een heel weekend. Een lesboek is hierbij inbegrepen. De planning van de sleeptraining wordt in Scouts Online bekend gemaakt. Na inschrijving in Scouts Online en betaling van de cursusgelden kan de cursist deelnemen aan het weekend. Hierbij is het wenselijk dat de cursist zelf ook materiaal kan meenemen (sleper en/of vletten).

De kwalificatie slepen (21030) wordt uitgereikt aan diegene die de sleeptraining met goed gevolg heeft afgelegd. Deze kwalificatie is ter aanvulling op de kwalificatie CWO Sloep/Motorvlet III/Motorjacht II of een kwalificatie Groot Pleziervaartbewijs. Registratie vindt plaats op aangeven van een instructeur met kwalificatie Examinator Slepen (25013). De planning van de sleeptraining wordt in Scouts Online bekend gemaakt. Na inschrijving in Scouts Online en betaling van de cursusgelden kan de cursist deelnemen aan het weekend. Hierbij is het wenselijk dat de cursist zelf ook materiaal kan meenemen (sleper en/of vletten).

De kwalificatie Examinator Slepen (25013) kan worden aangevraagd door de coördinator van de landelijke Projectgroep Slepen. Wanneer de coördinator van mening is dat de aspirant examinator (door het behalen van het benodigde CWO diploma) als examinator geregistreerd kan worden, wordt deze kwalificatie aangevraagd bij Scouting Academy. Zie ook CWO instructeur worden. De Projectgroep Slepen streeft naar een landelijke dekking van examinatoren. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met de projectgroep slepen.

Kwalificatie Motordrijver Wachtschip

motordrijver.png

Voor motorschepen (15 tot 25 meter) waarvoor klein vaarbewijs wettelijk verplicht is, motorschepen (25 tot 40 meter) waarvoor het Groot Pleziervaartbewijs II wettelijk verplicht is en voor motorschepen (>40 meter) waarvoor het Groot Vaarbewijs A wettelijk verplicht is, staat in de Nautisch Technische Richtlijnen van Scouting Nederland aanvullend de kwalificatie Motordrijver Wachtschip geadviseerd.

De Motordrijver Wachtschip op een groot (Scouting-)schip is in staat om de technische installaties aan boord te bedienen, het dagelijks onderhoud uit te voeren, is in staat om eerste hulp bij technische problemen te verlenen op de technische installaties en kan kleine reparaties uitvoeren. De gekwalificeerde Motordrijver Wachtschip draagt tijdens de vaart zorg voor de specifieke (veiligheids)zaken die het varen met jeugdleden met zich mee brengt.

De cursus wordt gegeven door een gekwalificeerde Instructeur Motordrijver en beslaat 9 (6) modules. De cursus kan online of klassikaal worden gevolgd. Indien gewenst kan de lesstof ook geleerd worden d.m.v. zelfstudie. De planning van de cursus Motordrijver wordt in Scouts Online en in de trainingkalender bekend gemaakt. Na inschrijving in Scouts Online en betaling van de cursusgelden kan de cursist de lessen volgen of zelfstudie doen. De theorie-examens worden centraal afgenomen. Het praktijkexamen wordt afgenomen op het schip van de eigen Scoutingvereniging.

De kwalificatie Theorie Motordrijver Wachtschip (26512) wordt uitgereikt aan degene die het theorie-examen Motordrijver Wachtschip heeft gehaald. Deze kwalificatie heeft een geldigheid van 18 maanden. Binnen deze periode moet de cursist het praktijkexamen Motordrijver Wachtschip met succes afronden. De kwalificatie Motordrijver Wachtschip (22100) wordt uitgereikt aan degene die het theorie- en praktijkexamen Motordrijver Wachtschip gehaald hebben en zo hebben laten zien dat ze beschikken over voldoende theoretische en praktische kennis om de technische- en veiligheidsaspecten aan boord van wachtschepen van Scouting te beheersen.Toekenning vindt plaats door projectgroep Motordrijver van Landelijk team Scouting Academy op aangeven van een instructeur met kwalificatie: Instructeur Motordrijver (25011).

Kwalificatie Motordrijver Sleper/Motorboot

Kwalificatie-motordrijver-SMB-DEF.png

De Motordrijver Sleper/Motorboot is in staat om de technische installaties aan boord van een sleper of motorboot (met binnenboord motor) te bedienen, het dagelijks onderhoud uit te voeren, is in staat om eerste hulp bij technische problemen te verlenen op de technische installaties en kan kleine reparaties uitvoeren.

De cursus wordt gegeven door een gekwalificeerde Instructeur Motordrijver en beslaat 9 (6) modules. De cursus kan online of klassikaal worden gevolgd. Indien gewenst kan de lesstof ook geleerd worden d.m.v. zelfstudie. De planning van de cursus Motordrijver wordt in Scouts Online en in de trainingkalender bekend gemaakt. Na inschrijving in Scouts Online en betaling van de cursusgelden kan de cursist de lessen volgen of zelfstudie doen. De theorie-examens worden centraal afgenomen. Het praktijkexamen wordt afgenomen op het schip van de eigen Scoutingvereniging.

De kwalificatie Theorie Motordrijver Sleper/Motorboot (22102) wordt uitgereikt aan degene die het theorie-examen Motordrijver Sleper/Motorboot heeft gehaald. Deze kwalificatie heeft een geldigheid van 18 maanden. Binnen deze periode moet de cursist het praktijkexamen Motordrijver Sleper/Motorboot met succes afronden. De kwalificatie Motordrijver Sleper/Motorboot (22102) wordt uitgereikt aan degene die het theorie- en praktijkexamen Motordrijver Sleper/Motorboot heeft behaald en zo heeft laten zien dat ze beschikken over voldoende theoretische en praktische kennis om de technische aspecten van de installaties aan boord van Scouting Slepers/Motorboten te beheersen. Toekenning vindt plaats door projectgroep Motordrijver van Landelijk team Scouting Academy op aangeven van een instructeur met kwalificatie: Instructeur Motordrijver (25011).

Instructeur Motordrijver

kwalificatieteken_27200.png

De kwalificatie Instructeur Motordrijver (27216) kan worden aangevraagd door de coördinator van de landelijke projectgroep Motordrijver. Wanneer de coördinator van mening is dat de aspirant instructeur (door studie/opleiding, ervaring, oefening of training) over de benodigde competenties beschikt om als instructeur gekwalificeerd te worden, kan deze kwalificatie worden aangevraagd bij Scouting Academy.Er wordt gestreefd naar een landelijke dekking van instructeurs. Ben je geïnteresseerd om instructeur te worden, neem dan contact op met de projectgroep Motordrijver.

Oefenexamens

Om erachter te komen of jouw kennis voor de CWO-kwalificatie voldoende is, hebben we een aantal oefenvragen voor een of meerdere eisen van de CWO Basis, Ervaren en Gevorderd kwalificaties. De oefenvragen zijn meerkeuzevragen en komen uit de CWO-database van Scouting Nederland. Dit betekent dat de vragen die je oefent ​overeenkomen met de eisen die op een vorderingenstaat/watersportpaspoort afgetekend worden.

button naar quizzes en oefenexamens bij SA

Trainingskalender

button naar de trainingskalender

Vaarbevoegdheidsbewijzen wachtschepen

Varen met je eigen Scouting wachtschip is het mooiste wat er is. Echter zijn er hier diverse wettelijke bepalingen voor. Is het schip langer dan 20 meter of de blokmaat (L x B x diepgang) 100 m3 of groter, dan moet het schip gecertificeerd zijn. Ook Scouting stelt eisen aan het schip als er met leden gevaren gaat worden, het certificaat Scouting wachtschepen. Ook wordt er een vaarbevoegdheidsdocument verlangd afhankelijk van de lengte van het schip. Bij een lengte van 15 tot 25 meter is noodzakelijk een klein vaarbewijs en vanuit Scouting de kwalificatie Klein Wachtschip (KWS). Bij een lengte van 25 tot 40 meter is noodzakelijk een Groot Pleziervaar Bewijs (GPB) en van 40 meter en langer een EU kwalificatie schipper. Voorheen was dit het groot vaarbewijs. Voor alle schepen langer dan 20 meter moet je ook nog in het bezit zijn van een bedieningscertificaat marifonie.

Tot een scheepslengte van 40 meter is het nog behapbaar om een vaarbevoegdheid te behalen, maar boven de 40 meter wordt het zeer lastig. Een klein vaarbewijs is enkel een theoretisch examen, een kwalificatie KWS is een praktisch examen op de locatie waar de meeste activiteiten worden gehouden. Het GPB wordt wat lastiger, hiervoor moet een theorie-examen en een praktijkexamen worden gedaan via het CBR, echter is goed haalbaar. De problematiek zit bij de schepen langer dan 40 meter. Het GPB 40+ is niet meer verkrijgen enkel bij inlevering van de EU kwalificatie schipper. Om met dergelijke schepen te kunnen varen is een EU kwalificatie schipper noodzakelijk. De instroomeis hiervoor is 540 vaardagen, theorie-examens van 9 examenblokken en een praktijkexamen, dit zal plaatsvinden op een simulator. Dit is natuurlijk zeer lastig te behalen voor een vrijwilliger die niet in de binnenvaart werkzaam is.

Momenteel bestaat er nog een mogelijkheid om van een “vrijstellingsregeling schipper” gebruik te maken. Heb je een GPB behaald via het VAMEX of CBR traject dan kan je de aantekening CWO diploma Groot motorschip krijgen en vrijstelling op 7 van de 9 examenblokken. Dit is enkel mogelijk als je het rapportageformulier van het praktijkexamen GMS kunt tonen tijdens de aanvraag van de vrijstelling Schipper. Het vastleggen van de vaardagen moet gebeuren via registratie in een dienstboekje. Deze kan aangevraagd worden bij Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart (SAB). www.sabni.nl Vanaf de leeftijd van 16 jaar kan hier al gebruik van gemaakt worden. Elk moment wanneer er gevaren wordt met het Scoutingschip mag dit door de verantwoordelijke schipper vast gelegd worden in het boekje. Een vaardag kan een hele dag zijn of zelfs maar een uurtje. Zo kan je gaan opbouwen om aan de gevraagde 540 vaardagen te komen. Let wel op dat iedere 12 maanden na aanvang van het boekje de vaardagen afgestempeld moeten worden door het SAB. Dit kan enkel met een jaarlijkse eenmalige verklaring van een bestuurslid van de betreffende vereniging d.m.v. bijvoeging van het ingevulde document “vaartijd Verklaring Binnenvaart Scouting”. Om in het bezit te komen van een dienstboekje moet je wel eenmalig een medische verklaring overleggen. In de toekomst zal ook een veiligheidstraining verlangd worden.

BESTUUR