Headerafbeelding

Beverprogramma en - thema

Het Scoutingspel is gebaseerd op de spelvisie SCOUTS en het spelaanbod is uitgewerkt in acht activiteitengebieden, steeds passend bij het niveau en de leeftijd van de kinderen. Op die manier groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling. Binnen elk activiteitengebied zijn er voor alle speltakken leuke, leerzame en uitdagende activiteiten te bedenken in een doorlopende lijn van bevers tot en met roverscouts. Dit wordt ook wel de progressiematrix genoemd.

Door de stimulerende omgeving en uitdagende activiteiten leren kinderen en jongeren bij Scouting heel veel, zonder dat ze dit zelf zo ervaren, want plezier en gezelligheid staan centraal. De niet-formele manier van leren bij Scouting zit tussen formeel (op school, met vastgestelde doelen en eisen) en informeel (spontaan, in het dagelijks leven) leren in.

Beverthema en spelmateriaal

Bevers spelen in het thema van het dorp Hotsjietonia. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie, waardoor kinderen zich ontwikkelen. De themaverhalen bij de bevers zijn realistisch, zodat ze gemakkelijk gekoppeld kunnen worden aan de gebeurtenissen die in de groep plaatsvinden. De verhalen zijn niet alleen maar positief, er wordt ook ingespeeld op goed en kwaad en op emoties. Daarbij hebben de verhalen een duidelijk begin en einde.

Bevers bij een waterscoutinggroep

Waterbevers spelen nog niet op het water, hebben nog zeker niet allemaal hun A zwemdiploma. Bevers vermaken zich wel met water in het thema en water in het Scoutingspel, zoals het bouwen van een waterbaan of en waterballonnenspel. In het dorp Hotsjietonia zijn er ook voldoende waterbelevenissen met Sterre en haar broer Steven Stroom die wonen op een groot schip. Bevers varen onder begeleiding wel eens mee op veilige grote boot zoals een wachtschip met een zwemvest aan. In de progressiematrix zijn onder uitdagende Scoutingtechnieken in de rubrieken zeilen/varen, kanoën/kayakken en roeien/wrikken van de doorlopende leerlijn voor bevers te vinden. Op de activiteitenbank zijn allerlei activiteiten te vinden voor bevers bij een waterscoutinggroep. Bij activiteit zoeken kan je instellen als locatie ‘op en rondom het water’ of ‘waterspelletjes’. Zo vind je allerlei spelletjes met water of een activiteit op het water.

Spelvisie

Scouting is veel meer dan het doen van activiteiten in het bos, op het water of in het park. Er zit een visie achter het Scoutingspel, die wordt samengevat in de spelvisie SCOUTS. De spelvisie geeft aan waar Scouting inhoudelijk voor staat. De spelvisie bestaat uit zes elementen die ieder hun eigen betekenis hebben.

Doorlopende leerlijn

In het Scoutingprogramma zit een opbouw van jong tot oud waarmee aangesloten wordt bij de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Deze opbouw wordt de doorlopende leerlijn genoemd en omvat diverse elementen. In het leerzonespel (hieronder te downloaden) ga je met de leiding spelenderwijs aan de slag om de doorlopende leerlijn beter te leren kennen!

button naar Het Scoutingspel uitgelegd bij Over Scouting

Downloads

De spelvisie SCOUTS, activiteitengebieden, progressiematrix, progressiesysteem, participatieladder, leefwereld, subgroepen, wet & belofte. Allerlei belangrijke elementen van het Scoutingprogramma, maar hoe zit het met de samenhang? Ontdek het in één oogopslag op het Spiekbriefje Spel. Test vervolgens je kennis met het kwartetspel!

Spiekbriefje Spel
1,8 MB
Kaarten kwartetspel Spelvisie Scoutingmethode
4,7 MB
Uitleg kwartetspel Spelvisie Scoutingmethode
520,2 KB
Spelvisie - Presentatie per speltak
13,2 MB
Spelvisie - Presentatie per onderwerp
196,2 KB
Infographic Doorlopende leerlijn
14,8 MB
Toelichting bij infographic Doorlopende leerlijn
568,8 KB
Doorlopende leerlijn A4 liggend
2,6 MB
Doorlopende leerlijn A4 staand
2,9 MB
Uitleg leerzonespel doorlopende leerlijn
620,5 KB
Emotiekaarten leerzonespel doorlopende leerlijn
3,6 MB
Participatieladder
3,5 MB
Participatievormen
803,0 KB
Spel participatieladder
662,8 KB
Progressiematrix bevers
4,9 MB
Progressiematrix alle speltakken
7,1 MB
Progressiematrix alle speltakken - waterscouting
11,5 MB
Speluitleg en spelleiden bevers
169,2 KB
Voorbeeld jaarplanning bevers
187,0 KB
Werken met thema - bevers
507,5 KB
Werken in thema - bevers - infographic
1,9 MB
Kaart Hotsjietonia
7,5 MB
Beverfiguren - afbeeldingen deel 1
9,3 MB
Beverthema - afbeeldingen deel 2
7,8 MB
Bingokaarten Hotsjietoniabingo
10,4 MB
Woonkamers dorpsbewoners Hotsjietonia
10,5 MB
Activiteitengbieden dorp Hotsjietonia_los
7,9 MB
Memoryspel bevers
9,8 MB
Uitleg memoryspel bevers
1,3 MB
Beverkwartet
11,4 MB
Poster activiteitengebieden A4
196,2 KB
Afbeeldingen activiteitengebieden (high res)
5,5 MB
Controlekaarten activiteitengebiedenspel
10,1 MB
Fotokaartjes activiteitengebiedenspel
11,1 MB
Kaarten activiteitengebiedenspel
2,4 MB
Uitleg activiteitengebiedenspel
468,8 KB
Toelichting nabespreking activiteitengebiedenspel
730,8 KB

Voorleesverhalen

Beververhalen - Buitenhok
490,2 KB
Beververhalen - Feest
327,3 KB
Beververhalen - Sneeuwpret
313,8 KB
Beververhalen - Spelletjesmiddag
301,9 KB
Beververhalen - Vriendschap
295,2 KB
Beververhalen - Waterglijbaan
272,5 KB
Beververhalen - Zeskamp
333,0 KB
Beververhalen - Buitendouche (Bas)
305,9 KB
Beververhalen - De raket
270,3 KB
Beververhalen - Een verhaaltjesmiddag
281,9 KB
Beververhalen - Samen eten
325,9 KB
Beververhalen - Verrassing (Noa)
308,0 KB
Beververhalen - Winter Stuiter
305,4 KB
Beververhalen - Zelfgemaakte iglo
510,7 KB
Beververhalen - Kortsluiting (Stanley)
463,6 KB
Beververhalen - Watervrees (Steven)
365,1 KB
Beververhalen - Alsof-muziek (Stanley)
322,7 KB
Beververhalen - De krokodil (Steven)
314,1 KB
Beververhalen - De verrassing (Steven)
642,0 KB
Beververhalen - De witte uil
331,4 KB
Beververhalen - Het molentje (Stanley)
311,1 KB
Beververhalen - Het regent! (Stanley)
316,4 KB
Beververhalen - Kleine biggetjes (Bas)
314,1 KB
Beververhalen - Koekjes en kaarsjes
284,7 KB
Beververhalen - Stuiter en Rozemarijn
460,3 KB
Beververhalen - Toch nog feest
310,4 KB
Beververhalen - Waar is Hond?
316,1 KB
Beververhalen - Zin in zomer
465,8 KB
Beververhalen - Een gek spoor (Rebbel)
279,1 KB
Beververhalen - Liedje zonder muziek (Fleur)
1,3 MB
Beververhalen - Picknicken in het bos
326,3 KB
Beververhalen - Tekenen (Sterre en Steven)
226,7 KB
Beververhalen - Wapperen in de wind
361,4 KB
Beververhalen - Stuiter en het vogeltje (Rebbel)
641,8 KB
Beververhalen - Geborrel in de kas (Professor Plof)
340,1 KB
Beververhalen - Rara, wat word ik later (Noa)
318,8 KB

Activiteitenbank en spelstormdagen

Op de activiteitenbank vind je de meest leuke en uitdagende activiteiten voor een avontuurlijk Scoutingprogramma. Bij iedere activiteit worden tips gegeven zodat ook scouts met een beperking het spel kunnen spelen en via het menu vind je handige informatie over speluitleg en de insignes, awards en badges, maar ook inspiratie voor een gaaf (zomer)kamp.

Wist je dat er elke week tijdens opkomsten in Scoutinggroepen ongeveer 20.000 activiteiten worden gedaan? En wist je dat elke twee weken in de @-scout nieuwe speltips staan? Wist je dat deze speltips ook allemaal in de activiteitenbank zijn terug te vinden? Heb je zelf leuke ideeën en wil je deze met anderen delen of samen bedenken? Geef je dan op, dan nodigen we je uit voor de halfjaarlijkse Spelstorm en komt jóuw idee misschien wel in de volgende @-scout!

De Spelstorm vormt dé inspiratiebron voor de tweewekelijkse speltips in de @-scouts. Hiermee helpen scouts andere scouts, door hun eigen leuke spelideeën en ervaringen met anderen te delen. Op een zondagmiddag ga je aan de slag om voor alle speltakken nieuwe activiteiten te bedenken die passen bij de actualiteit. Alle bedachte activiteiten worden ook nog eens toegevoegd aan de activiteitenbank.Wanneer je je alleen of met je leidingteam aanmeldt voor een Spelstorm, ontvang je hiervoor een uitnodiging vanuit het landelijk team Spel. Reiskosten en lunch worden vergoed en het levert je bovenal een inspirerende en vooral gezellige dag op. Als kers op de taart zie je dan na een tijdje je eigen spelideeën in de @-scout staan, hoe leuk is dat?

Waterspelenboek

Het Waterspelenboek bevat meer dan 160 pagina's vol spellen die je op en rond het water kan doen. Het grote waterspelenboek is als een schatkist vol te gekke wateravonturen. Het is bedoeld om jou en je medeleiding te inspireren, en zit vol met geniale ideeën voor spannende activiteiten op en rond het water. Wat extra handig is, is dat sommige van deze activiteiten kunnen helpen om vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt voor het CWO-diploma. Denk aan zeilen, roeien en meer. Het Waterspelenboek is een uitgave van Scouting Nederland en mogelijk gemaakt met financiële steun van het Nederlandsch Binnenvaartbureau (NBB).

button naar activiteitenbank

button naar evenementenkalender

Kwaliteit van je programma

Ben jij ook benieuwd hoe goed jouw speltak draait? Doe de kwaliteitstest en zie wat jullie belangrijk vinden, waar je nog kunt verbeteren en waar je al heel trots op kunt zijn. Je kunt dan ook zien hoe je scoort ten opzichte van vergelijkbare speltakken in het land. De kwaliteitstest is een hulpmiddel om jou, je team en jeugdleden van de explorers en roverscouts te laten ontdekken waar jullie staan. Je kunt de kwaliteitstest doen op kwaliteitstest.scouting.nl. Succes!

En met het spel Power Up Your Game (PUYG) ga je aan de slag met de kwaliteit van je Scoutingspel of bestuur! Weet jij hoe je uitdagend spel kunt aanbieden waardoor scouts zich ontwikkelen? Vraag jij je weleens af hoe je jouw programma uitdagender kan maken? Of ben je benieuwd of je met je bestuur goede afspraken kunt maken? Allemaal vragen waarover je door middel van dit spel met je team in gesprek kan gaan. Dus laat je uitdagen en Power Up Your Game!

buttons van maken