Headerafbeelding

Op kamp

Het zomerkamp bij de explorers heet 'expeditie'. Je organiseert dat samen met de andere explorers zelf. Vanuit Scouting Nederland is de richtlijn dat een afdeling minstens eenmaal in de drie jaar naar het buitenland op expeditie gaat. Iedereen heeft er heel veel zin in, maar een expeditie is niet zomaar georganiseerd. Daar moet heel wat werk voor verricht worden. Waar ga je naar toe op expeditie en voor welke expeditievorm kies je?

Op kamp gaan is voor veel scouts het hoogtepunt van het jaar. Het is een afsluiting van het schooljaar en het Scoutingseizoen tegelijkertijd. Van een nachtje logeren in je eigen clubhuis met de bevers tot een expeditie in het buitenland met de roverscouts. Op kamp gaan geeft een boost aan de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen. Een weekend of week weg van huis, samen met leeftijdsgenoten op avontuur. Tijdens het zomerkamp doen we alles wat we tijdens onze wekelijkse programma’s doen, maar dan in het groot! Een tocht lopen, varen, knutselen, sport en spel en naar een zwembad, meertje of doen we een ander uitje. Ook spelen we spannende avondspelen, gaan we op dropping en sluiten we de week af met een feestelijke bonte avond met barbecue. Het kamp staat vaak in het teken van een themaverhaal om het af te maken. Niet alleen een fantastische ervaring, maar je wordt er ook groot van!

Hoe lang en waar naartoe?

Explorers gaan op zomerkamp, een zogeheten expeditie. Vaak gaan ze naar het buitenland, binnen Europa. Met de trein, busjes of het vliegtuig trekken ze erop uit. De manier van reizen bepaalt ook het beeld van het kamp: meer lichtgewicht, meer naar buiten gericht en niet op één kampterrein. Een trektocht met een rugzak in de Eifel, een sterkamp op Gilwell Park met een bezoekje aan Londen of echt de bergen in rondom Kandersteg in Zwitserland.

In de Explorergids vind je alle informatie over de verschillende vormen van expeditie die er zijn: trektocht, staand kamp, sterkamp. Als je op expeditie gaat, is het leuk om een thema te gebruiken. Denk hierbij aan indianen, fantasy of iets anders. Zo kun je ook meteen gemakkelijk activiteiten verzinnen!

Er zijn Scoutinggroepen die een uitwisseling hebben met een buitenlandse groep. Eens in de paar jaar gaan zij naar het buitenland en de buitenlandse groep komt ook af en toe naar Nederland. De kampen zijn wel typische scoutskampen: een staand kamp met een gepionierde keuken en veel activiteiten op of rond het terrein, uitgebreid met een tweedaagse hike. Je bouwt er vriendschappen voor het leven mee op!

Het samen op kamp gaan neemt een belangrijke plaats in het Scoutingspel in. Daarbij kunnen groepen op uiteenlopende manieren op kamp gaan: in een tent kamperen of in een accommodatie of op en rond het water in een boot of wachtschip. Het verblijf in een ‘vaste’ accommodatie zoals een gebouw, boot of wachtschip noemen we bivakkeren. Hoe we dit allemaal doen en waarom staat beschreven in die visie op kamperen.

Kamperen in het buitenland

Weet je wat het allerleukste is aan een zomerkamp? Dat je jezelf kunt verrassen met iets totaal anders dan wat je gewend bent. Denk maar eens aan een kamp in het buitenland, een totaal nieuwe ervaring. Als dit je allereerste keer is dat je zo'n buitenlands avontuur aangaat, snappen we helemaal dat je je afvraagt wat je kunt verwachten en waarom het eigenlijk zo geweldig is.

Maar maak je geen zorgen! Juist omdat het nieuw en onbekend is, kan het des te opwindender zijn. Dit is jouw kans om de wereld te verkennen en iets te organiseren dat helemaal van jou is. Misschien heb je nog geen idee wat je wilt of wat er allemaal mogelijk is, en dat is helemaal oké. Om te voorkomen dat je jezelf verliest in een zee van mogelijkheden, kun je op verschillende manieren je eigen inspiratiebron worden. Begin met het bedenken van je eigen activiteiten en word je eigen gids terwijl je door Europese landen reist. Samen met je mede-explorers en -roverscouts kom je erachter welk soort kamp het beste bij jullie past. En geloof me, jullie zijn zeker in staat om zo'n geweldig avontuur in het buitenland te organiseren.

Zelfs als je al eerder met je mede-explorers of -roverscouts in het buitenland bent geweest, is er nog steeds ruimte voor vernieuwing. Waarom niet een nieuwe richting inslaan en de gebruikelijke bestemmingen doorbreken? Zo maak je van elk buitenlands kamp opnieuw een spannend avontuur. Dus wees niet bang om buiten je comfortzone te stappen en nieuwe horizonnen te verkennen. Dit buitenlandse kamp is jouw kans om herinneringen te creëren die een leven lang meegaan. Dus ga ervoor, ontdek, en laat je verrassen door de schoonheid van het onbekende. Jullie hebben het in je om dit avontuur onvergetelijk te maken!

Voor een locatie in het buitenland kijk je op 'Buitenlandskamp.nl'. Je kunt ook een kijkje nemen op de volgende internetpagina's van Scoutingkampeerterreinen:

België (scouts en gidsen Vlaanderen)
België (SGP)
België (databank met kampeerterreinen voor jeugdgroepen in België)
België - Cantonnement de la Belgique (Franse site)
België - Scoutcentres in Wallonia (Franse sites)
Denemarken
Duitsland
Duitsland
Duitsland
Frankrijk (EEDF)
Hongarije
Ierland
IJsland
Italië
Luxemburg (LGS)
Oostenrijk
Portugal
Roemenië
Slowakije
USA
Verenigd Koninkrijk
Wereldcentra van de WAGGGS
Zuid-Afrika
Zweden
Zwitserland (Schweizerische Pfadistiftung)

Eurosea Seascout Exchange

Onze bevriende Scouts en Gidsen Vlaanderen hebben een uitgebreid stappenplan uitgewerkt, zodat je in een jaar voorbereiding op tijd bepaalde zaken regelt en zeker weet dat je niets vergeet. Het stappenplan is te downloaden op het Internationaal Kampvisum Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Hier kun je (water)scouts uit andere landen ontmoeten en diverse (water)activiteiten doen.

  • Nawaka, Nederland
  • HOME, Oostenrijk
  • SOE, Denmark
  • AQUA, Slowakije
  • Jambo-ri, Ierland
  • European Jamboree, wisselend
  • SJÖ, Zweden
  • Satahanka, Finland
  • Scouterna, Zweden

Bij het meenemen van je eigen vaarmiddelen moet je goed denken aan de benodigde papieren, zoals vaarbewijzen en eigendomspapieren. Vergeet ook niet de woorden voor termen als bakboord, stuurboord, bolder, sluis, etc. te leren in de vreemde taal, zodat je je verstaanbaar kunt maken bij een haven- of sluismeester of brugwachter.

De eisen qua vaarbewijzen wijken vaak af van die in Nederland. Je moet dan denken aan eigendomsbewijzen, vaarbewijzen, marifooncertificaten en verzekeringsbewijzen. Meer informatie kun je vinden bij:

Zoek je locatie

Als de datum voor het kamp geprikt is, is een volgende stap het vastleggen van de kamplocatie. Ga ruim op tijd op zoek naar een locatie, zodat je een ruime keuze hebt. Bij jongere scouts is het belangrijk een accommodatie te kiezen waarbij de verschillen tussen het kampleven en het gewone leven niet al te groot zijn. Denk daarbij aan normale wc's, wasgelegenheid en de mogelijkheid om met z'n allen aan tafel te eten. Bij oudere speltakken kan de kamplocatie primitiever zijn. Om je te helpen kiezen, zijn er verschillende mogelijkheden in binnen- en buitenland op een rijtje gezet. Je kunt terecht bij gebouwen en terreinen van groepen, labelterreinen, niet-Scouting-locaties en terreinen in het buitenland.

Naast de expeditie ook op weekendkamp? Kies voor kamperen in een tent of overnacht in het Scoutinggebouw van een andere groep! Op zoek naar een leuke locatie? Klik hier voor de Accommodatiegids en vind de ideale locatie voor jouw expeditie of kamp! Wil je echt 'op z'n scouts' kamperen? Kijk dan welke Labelterreinen er zijn in Nederland en reserveer direct online.

Natuurlijk zijn er nog veel meer terreinen in Nederland waar je kunt kamperen:
Groepskampeerterreinen Staatsbosbeheer
Vrij kamperen Staatsbosbeheer (paalkampeerterreinen)
Natuurkampeerterreinen
Groepsnatuurkampeerterreinen
Kampeerterreinen NIVON
Kampeerterreinen YMCA

Kampprijs

Het totaalbedrag dat je aan de leden vraagt, is de hoeveelheid geld per lid maal het aantal personen dat meegaat. Bij bevers is dit bedrag niet zo hoog, omdat enkele nachten logeren in eigen gebouw niet zo duur is. Vanaf de welpen zijn de kosten voor een kamp hoger. Er moet bijvoorbeeld een locatie worden gehuurd en er zijn meer kosten voor het eten, drinken en programma, omdat het kamp meerdere dagen duurt.

Bij waterscoutinggroepen is de kampprijs meestal iets hoger dan bij landscouts. Bij sommige groepen betalen de leden niets voor het kamp, omdat het kampgeld al bij de contributie is inbegrepen. Andere groepen kiezen voor een tussenvorm. Wat de leiding betaalt, is vaak afhankelijk van de groepscultuur. Bij sommige groepen betaalt de leiding de helft van het bedrag van de leden, bij andere groepen betaalt de leiding niets. Sta in elk geval stil bij wat het effect is van leiding op de begroting, zeker bij een kleine speltak. Extra kookstaf is dan wel handig, maar die kan ook onevenredig zwaar drukken op de begroting.

Soms komt het voor dat er kinderen uit kansarme gezinnen in de groep zijn of kinderen uit gezinnen waarvan er meer kinderen op kamp gaan. Overweeg of je hen een kortingsregeling wilt aanbieden. Ook hebben veel gemeentes een minimaregeling om te zorgen dat met name kinderen niet buiten de boot vallen.

Subsidie bij uitwisseling

Voor je expeditie kan het erg leuk zijn om een uitwisseling te organiseren met een buitenlandse Scoutinggroep. Er is zelfs een kans aanspraak te maken op subsidie hiervoor. Informeer bijvoorbeeld eens bij je gemeente of er een subsidieregeling is. Natuurlijk zijn er ook op landelijk en internationaal niveau subsidies beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een aanvraag doen bij Erasmus+. Erasmus+ geeft subsidie en ondersteuning aan Europese projecten voor jongeren, waaronder jongerenuitwisselingen. Meer informatie over Erasmus+ vind je op de website. Een andere mogelijkheid is het Europees Jeugd Fonds dat financiële ondersteuning biedt voor Europese jongerenactiviteiten. Klik hier voor meer informatie over dit fonds.

Verzekeringen

Als je op kamp gaat in het buitenland is het belangrijk om een goede (reis)verzekering af te sluiten. Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten verzekeringen die van pas komen als je op kamp bent. 

Gezondheidsformulier

Alle informatie die nodig is, wordt ingevuld op het gezondheidsformulier.

  • Toestemming van de ouders dat het jeugdlid mee mag gaan op kamp (anders is het ontvoering!), regel dit voor een kamp in Nederland schriftelijk via het inschrijfformulier of het gezondheidsformulier. Laat in geval van scheiding beide ouders het formulier invullen. In geval van een kamp in het buitenland maak je gebruik van een speciaal toestemmingsformulier.
  • Gegevens over ziektekostenverzekering;
  • Medische gegevens (allergieën, ziekte of medicijnen);
  • Adres en telefoonnummer waar ouders te bereiken zijn;
  • Wel/geen zwemdiploma en akkoord dat iemand gaat zwemmen;
  • Dieet;

Wanneer er in een noodsituatie beslist moet worden, dan zal een arts handelen (dit heet goed hulpverlenerschap en is geregeld in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst of WGBO). Een briefje met toestemming van ouders om beslissingen te nemen in noodsituaties, is niet rechtsgeldig en dus niet nodig.
Download hieronder het gezondheidsformulier (ook wel medisch formulier genoemd).

Steeds vaker wordt het Burgerservicenummer (BSN) gebruikt voor identificatie. Het is echter niet toegestaan als organisaties zoals Scouting deze nummers bij burgers opvragen en opslaan. Mocht een bezoek aan de spoedeisende hulp nodig zijn, waarbij naar het BSN gevraagd wordt, dan mag zonder een BSN geen hulp geweigerd worden. Het slachtoffer of de ouders hebben de mogelijkheid zich later alsnog te identificeren.

Legitimatie en ID

Toezichthouders of opsporingsambtenaren kunnen minderjarigen naar een identiteitsbewijs vragen. Maar wanneer de minderjarige jonger is dan 14 jaar, geldt geen identificatieplicht. Op grond van de Wet identificatie bij dienstverlening geldt deze alleen voor personen vanaf 14 jaar. De vader of moeder van de minderjarige hoeft daarom ook niet te voldoen aan het verzoek om inzage. Alleen in het openbaar vervoer geldt een identificatieplicht vanaf 12 jaar.

In de zorg geldt geen leeftijdsgrens. De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. Ouders moeten dus voor hun kinderen een geldig legitimatiebewijs hebben als ze naar een dokter of andere zorgverlener gaan. Een bijschrijving van een (minderjarig) kind in het paspoort van de ouder kan in de zorg nog steeds gebruikt worden ter legitimatie van het kind. Voorwaarde is wel dat het paspoort van de ouder nog geldig is. Dat is niet veranderd met het vervallen van de mogelijkheid om met een bijgeschreven kind te reizen. Omdat je dus nooit zeker weet of een kind medische zorg nodig heeft is het dus altijd belangrijk om een legitimatiebewijs mee te nemen.

Om met kinderen/jongeren (18-) te reizen waarover je niet zelf het ouderlijk gezag hebt, moet je toestemming hebben van de gezaghebbende ouders. Let op, dat bij gescheiden ouders beide ouders meestal gezaghebbende zijn en dus allebei toestemming moeten geven. Als je reist naar het buitenland kan op deze toestemming worden gecontroleerd. Zorg er voor dat je een ondertekend toestemmingsformulier hebt en daarbij een kopie van het id-bewijs van de gezaghebbende ouders. Meer informatie vind je in het infoblad wet- en regelgeving over reisdocumenten . Een toestemmingsformulier kun je hier onder ook downloaden.

(sociale) veiligheid

Houd tijdens het kamp het welzijn van de kinderen in de gaten: kijk of ze allemaal wel genoeg drinken en goed eten. Zorg dat er elke dag een goede maaltijd op tafel staat, ook bij scouts waar vaak in ploegen gekookt wordt. Denk hierbij aan de schijf van vijf en realiseer je dat je als je de hele dag actief buiten bezig bent meer energie verbruikt dan op een normale werk- of schooldag. Onder het welzijn valt uiteraard ook de hygiëne: zorg dat de kinderen zich goed wassen, hun tanden poetsen en schone kleren aantrekken. Als er niet de mogelijkheid is om te douchen, ga dan in elk geval halverwege het kamp naar een zwembad waar ook gedoucht kan worden. Als je veel buiten en in het bos bent, is de kans groot dat iemand een keer een wondje oploopt. Hoe klein het wondje ook is, zorg dat dit wordt schoongemaakt. Dat verkleint de kans op infectie, een kans die buiten wat groter is dan in de beschermde thuisomgeving.

Voordat je op kamp gaat, is het belangrijk goed na te denken over de fysieke en sociale veiligheid tijdens kamp. De veiligheidsbladen en andere informatie over veiligheid helpen je hierbij. Een onmisbaar hulpmiddel voor ieder kamp is het gezondheidsformulier met relevante gegevens van de deelnemers aan het kamp. Wees je ook bewust van de geldende regelgeving omtrent kamperen en andere belangrijke regels die er zijn rondom het lopen van droppings, gebruik van gas, het graven van een hudo enzovoorts. Hier lees je alles over verzekeringen voor kampen in binnen- en buitenland. Kijk ook eens naar de speciale Scoutingverzekeringen. In de kompassen vind je een handige noodlijst voor leiding. Soms is er een calamiteit waarbij het nodig is om direct actie te ondernemen. Je kunt Scouting Nederland daarom 24 uur per dag bereiken. Voor kampen in het buitenland gelden aanvullende regels en aandachtspunten. Hierover lees je verderop meer.

Kampdoop

Scouting staat voor het leren kennen en verleggen van je grenzen, maar het mag nooit zo zijn dat kinderen angstig zijn, zich niet veilig voelen of dat ze er geestelijk of lichamelijk letsel aan overhouden. De veiligheid en geborgenheid van de kinderen staat voorop, dat is ons grootste goed. Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: vindt iedereen het leuk en worden hun grenzen gerespecteerd? Hebben de jeugdleden er inspraak op? Kun je goed aan anderen uitleggen wat je doet en waarom je het doet? Hoe zou jij je voelen? Het is veel leuker om te vieren dat je nieuwe leden hebt of sámen een grote uitdaging aan te gaan. Laten we er bij Scouting voor zorgen dat zij zich welkom en veilig voelen.

Kampkwalificatie

Op kamp gaan vraagt meer specifieke kennis en vaardigheden van leidinggevenden dan een normale opkomst en daarom is er een aparte kwalificatie 'Op kamp'. Er zijn drie varianten van deze kwalificatie, afhankelijk van de speltak waaraan je leiding geeft. Er zijn drie verschillende kwalificaties te halen:

Kwalificatie 'Op Kamp' - Logeren en bivak, voor bevers en welpen
Kwalificatie 'Op Kamp' - Kamperen en expeditie voor scouts en explorers
Kwalificatie 'Op Kamp' voor roverscouts

Vakantiedagen en zomerkamp

Als vrijwilliger kan het een uitdaging zijn: je kostbare vakantiedagen moet je opnemen voor het zomerkamp. Er zijn werkgevers die buitengewoon verlof aanbieden aan medewerkers die in een periode vrijwilligerswerk doen. Deze brief kun je daarvoor gebruiken. Scheelt weer!

Azimuth

Het Scoutingavontuur in het buitenland begint bij Azimuth! Azimuth is het nieuwe online platform voor scouts in heel Europa. Bij Azimuth ontmoet je scouts, doe je een oproepje om te swoppen, vind je een kampterrein, Scoutingcentrum of internationaal Scoutingevenement. Je presenteert jezelf als scout, kondigt jouw event aan of nodigt scouts uit om bij jou of met jou te kamperen.

Vrijwel alle nationale Scoutingorganisaties van WOSM en WAGGGS doen mee aan Azimuth. Kijk maar eens rond op de site. Daar zie je welke categorieën er zijn en hoe makkelijk het is om te navigeren op een land of te zoeken op onderwerp.

Input van scouts

De informatie op Azimuth komt allemaal van de individuele scouts in Europa. Ook organisatoren van evenementen, beheerders van terreinen, accommodaties en centra kunnen hun informatie plaatsen.

Eenvoudig registreren

Alle leden van WOSM en WAGGGS in Europa kunnen zich registreren om van Azimuth gebruik te kunnen maken. Dus ook alle leden van Scouting Nederland.

Registeren gaat op zich eenvoudig en snel. Er worden enkele persoonlijke gegevens gevraagd. Om toegelaten te worden, controleren moderators van Scouting Nederland of je lid bent van Scouting Nederland. Als je een @scouting.nl mailadres hebt en je daarmee registreert, word je automatisch toegelaten en kun je aan de slag. Dat is dus helemaal makkelijk.

Geregistreerd en dan…

Als je registratie in orde is en je je profiel hebt ingevuld met een profielfoto en meer persoonlijke informatie, kan het avontuur beginnen. Er is een eenvoudig menu zodat je gericht kunt zoeken op categorie, land, datum en zelfs afstand. Vinden gaat makkelijk door in te zoomen op de kaart van Europa en op de pointers te klikken.

En natuurlijk kun je oproepjes plaatsen of jouw evenement, terrein of activiteit erop plaatsen. Je kunt ook je clubhuis als verhuuraccommodatie aanprijzen of vertellen dat je naar een internationaal kamp gaat. Zo bouw je aan je eigen Europese netwerk voor je eigen internationale Scoutingzaken.