Cookie instellingen

Scouting gebruikt cookies en scripts van Google om jouw gebruik van onze websites geanonimiseerd te analyseren en zodat we functionaliteit kunnen toepassen
Headerafbeelding

Meer doen binnen Scouting

Je kunt als vrijwilliger actief zijn binnen een Scoutingorganisatie op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau.

In je Scoutingregio

Vrijwilliger binnen een Scoutingregio
In Nederland zijn er 45 Scoutingregio's. De regio is een samenwerkingsverband van Scoutinggroepen in een werkgebied. In de regio’s worden er activiteiten en trainingen georganiseerd en ondersteunen groepen elkaar. Binnen de regio’s werken de waterscoutinggroepen samen in hun ‘admiraliteit’ Je kunt vrijwilliger worden op regioniveau, bijvoorbeeld als organisator, bestuurder of als trainer. Ook als lid van het kennisnetwerk of als adviseur/coach kan je in de regio aan de slag. Heb je interesse? Zoek dan een regio bij jou in de buurt en neem contact op voor meer informatie.

Vrijwilliger bij Scouting Nederland

Ook op landelijk gebied kun je een bijdrage leveren als Scoutingvrijwilliger. Projecten, evenementen en andere gave uitdagingen op jouw vakgebied of misschien wel helemaal buiten jouw vakgebied: je vindt ze bij Scouting! Er zijn vaste functies voor allerlei taken en er zijn functies in de organisatie van activiteiten en evenementen. De vacatures vind je in het online vacatureoverzicht. Door te reageren op een vacature meld je je aan als landelijk vrijwilliger. Weet je nog niet precies wat je wilt doen, maar misschien wel als vrijwilliger aan de slag wilt bij Scouting Nederland? Dat kan natuurlijk ook. Reageer als open sollicitatie (onderaan de pagina) en het landelijk HRM-team neemt contact met je op voor een passende vrijwilligersjob.

Als landelijk vrijwilliger zijn er ontzettend veel verschillende functies waarin je jouw bijdrage als vrijwilliger kunt geven. Je kan je bijvoorbeeld inzetten in de organisatie van een van onze evenementen, in de voorbereiding of alleen tijdens het evenement zelf. Maar je kunt ook bij een van onze kampeerterreinen aan de slag als lid van het beheerteam of bijvoorbeeld als kampstaf. Misschien past een rol binnen de ScoutShop je beter en wordt jij enthousiast van een functie als medewerker in de mobiele ScoutShop of bij een van onze vaste winkels. Of haal je meer energie uit een functie binnen een van onze doorlopende teams als landelijk team Groepen en Regio’s of landelijk team Internet. Kortom, voor ieder wat wils! We kijken graag samen met jou waar jij het best op je plek bent.

Als je al een idee hebt waar je jouw bijdrage graag wil leveren, kijk dan eens op de vacaturepagina. Daar vind je vacatures van veel verschillende teams. Zit er niets voor je bij of weet je nog niet precies wat je wil gaan doen, reageer dan via een open sollicitatie door je gegevens aan het einde van deze pagina achter te laten. Een van de vrijwilligerscoördinatoren neemt dan contact met je op om samen te kijken wat voor jou de beste match is.

Als je aan de slag gaat als landelijk vrijwilliger bij Scouting, word je ook lid van de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland, Scouting Nederland. Ben je nog geen lid, meld je dan hier aan. Het is belangrijk dat je je werk als vrijwilliger zo goed en zo makkelijk mogelijk kunt doen. Daarvoor zijn er een aantal voorzieningen, waar je gebruik van kunt maken. Naast deze voorzieningen zijn er ook bepaalde voorwaarden die betrekking hebben op landelijk vrijwilligers.

Als landelijk vrijwilliger doe je je werk onbetaald. Toch biedt Scouting Nederland naast begeleiding enkele aanvullende voorzieningen waar je als vrijwilliger baat bij hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het declareren van enkele gemaakte kosten voor een project of evenement bij Scouting Nederland. Hiervoor gebruik je een declaratieformulier, welke je kan opvragen bij de budgetbewaker van het project waar je de klus voor doet. Je kunt ook besluiten de kosten niet te declareren en ze bij de Belastingdienst op te geven als gift en daarmee af te trekken in je belastingaangifte. Dat geldt zowel voor kosten die je wel kan declareren, maar ook voor kosten die normaal gesproken vergoed worden maar je niet kunt declareren. Meer informatie over welke kosten je kan aftrekken vind je op de website van de belastingdienst.

‘Kampstaf zijn op een labelterrein is Scouting zoals het bedoeld is", legt kampstaf Jasper uit waarom hij als vrijwilliger actief is op een Scoutinglabelterrein. "Je eigen plek in de mooiste stukjes natuur van Nederland. Het is een plek om scouts uit heel Europa te ontmoeten, maar ook een manier om groepen van dienst te kunnen zijn. Je bent de hele dag en soms ook ‘s nachts in touw. Veel groepen vinden het fijn als ze met hun vragen bij iemand terecht kunnen of bij wie ze even kunnen uitblazen met een kop koffie. Als kampstaf ben je eigenlijk een duizendpoot: boswachter, EHBO'er, vraagbaak, klusjesman en gastheer tegelijk. Het zijn de kleine dingen die een kamp leuk maken en het is fantastisch als jij het verschil kunt maken!"

Voorzieningen voor landelijk vrijwilligers

In het document Voorwaarden en voorzieningen landelijk vrijwilligers vind je een uitgebreid overzicht van de overige voorzieningen.

Internationaal

Voor internationale vrijwilligersfuncties zijn regelmatig vacatures van onder andere nationale Scouting- en Guidingorganisaties en van de (regionale) wereldorganisaties, maar ook bijvoorbeeld van (inter-)nationale Scoutingcentra en -terreinen. Je kunt ook actief worden binnen de organisatie van een internationaal Scoutingevenement.Het biedt je de mogelijkheid om voor een periode van soms enkele maanden tot een jaar in het buitenland ervaring op te doen, jezelf zo te ontwikkelen en een internationaal netwerk op te bouwen.

Open calls voor seminars, conferenties en netwerkbijeenkomsten

De (regionale) wereldorganisaties WOSM en WAGGGS organiseren regelmatig seminars en netwerkbijeenkomsten op specifieke thema’s. De meeste van deze seminars vinden in Europa plaats, een enkele elders op de wereld. Scouting Nederland neemt aan een aantal van deze seminars deel door enkele personen af te vaardigen. Deelname aan enkele van deze seminars en bijeenkomsten gaat volgens een open call: iedereen die wil deelnemen, kan zich daarvoor aanmelden. Daarna vindt er een selectie plaats op basis van vooraf gestelde voorwaarden.

Je hoeft daarvoor geen internationale Scoutingervaring te hebben. Vaak is ambitie zelfs belangrijker dan ervaring. Op deze manier krijgt iedere vrijwilliger binnen Scouting Nederland de mogelijkheid zich op een bepaald thema te ontwikkelen, inzicht te krijgen in Scouting internationaal en de opgedane kennis en contacten te gebruiken voor zijn of haar inzet op landelijk, regionaal en lokaal niveau.

button naar vacatures

Vacatures WAGGGS en WOSM

De wereldorganisaties WAGGGS en WOSM hebben enkele regionale wereldcentra waar vrijwilligers en betaalde krachten werken. Er zijn regelmatig vacatures voor diverse functies. Vaak zijn deze functies voor langere periodes.

Open sollicitatie

Laat hier je gegevens achter en we nemen contact met je op om de perfecte match te zoeken!

Alleen invullen als je nog een oud lidnummer hebt.
Meerdere opties mogelijk.

Aanmeldformulier

Ben je nog niet actief binnen Scouting en wil je je aanmelden als lid van Scouting Nederland? Dan kan dit hier, via het inschrijfformulier. Als je lid wordt van Scouting Nederland ga je akkoord met het huishoudelijk reglement en gedragscode (hieronder te downloaden). Lees deze goed door voordat je je gegevens invult en verstuurt.

Alleen invullen als je nog een oud lidnummer hebt.