100.000 kinderen en jongeren op avontuur deze zomer
Dit jaar beginnen 100.000 scouts hun vakantie met het hoogtepunt van het jaar: het jaarlijkse zomerkamp. Verspreid over het land en in het buitenland vinden er deze zomer meer dan 5.000 zomerkampen plaats. "Je gaat ze overal tegenkomen, in het bos, op het water, op de grote markt in de stad, maar ook in de supermarkt, het zwembad en de speeltuin. Het zomerkamp is de afsluiting van het Scoutingseizoen, dat altijd gelijk loopt met het schooljaar," zegt Chief scout Freek Vonk. Tijdens deze kampen brengen scouts van jong tot oud alles wat ze het hele jaar spelenderwijs geleerd hebben in de praktijk. De (internationale) kampen worden georganiseerd door enthousiaste vrijwilligers en soms zelfs door de scouts zelf.
In de wekelijkse opkomsten doen scouts allerlei vaardigheden op die ze tijdens het zomerkamp goed kunnen gebruiken. Het zomerkamp draagt net als de wekelijkse activiteiten die Scouting biedt, bij aan het fysieke en mentale welzijn van jongeren. Hoe belangrijk deze vrijetijdsbesteding is voor jongeren, werd onlangs weer eens duidelijk in een onderzoek van vrijwillig kinder- en jongerenwerk van DSP-groep. Ze zetten hun eigen tent op en koken zelf; het zomerkamp is dan ook dé test van het jaar voor scouts. Ze zijn deze week zonder ouders op pad en zijn dus op elkaar aangewezen. Het komt daarmee ook aan op hun sociale vaardigheden. Daarnaast doen ze uitdagende activiteiten op het land en op het water, zoals zeilen, nachtspelen, droppings, kanoën en bosspelen.
Belang van zomerkampen
Voor kinderen en jongeren is het kamp het hoogtepunt in het jaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Het is een vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Voor kinderen uit kwetsbare groepen, zoals kinderen uit een onveilige sociale- of ongunstige economische thuissituatie of kinderen met een beperking is dit extra van belang.