Headerafbeelding

Lobby jeugdorganisaties: Kan ieder kind straks nog op kamp?

Jeugdorganisaties maken zich zorgen: op kamp gaan is straks niet meer betaalbaar voor elk kind als de voorgenomen btw-verhoging op logies doorgaat. Ze doen een oproep aan de overheid: Ontneem kinderen hun (zomer-)kamp of vakantie niet. Lees hier waarom op kamp gaan zo belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

De voorgenomen btw-verhoging vanaf 2026 op logies van 9% naar 21% raakt kampen voor kinderen en jongeren zwaar. Veel scholen én organisaties voor het jeugdwerk, sport en cultuur maken voor hun week(end)- en zomerkampen gebruik van accommodaties voor groepen, die straks het hogere tarief moeten rekenen. Het gaat jaarlijks om honderdduizenden kinderen die op kamp gaan.

Waardevol voor de ontwikkeling

Op kamp gaan met leeftijdsgenoten is voor kinderen en jongeren zeer waardevol in de ontwikkeling. Samen met leeftijdsgenoten actief op pad. Niet leunen op je ouders maar zelf de problemen oplossen. Met elkaar ontdekken wat de natuur te bieden heeft. Zelfvertrouwen opdoen en vrienden maken. Het is een snelkookpan voor persoonlijke- en sociale ontwikkeling. In een paar dagen tijd leer je samenwerken, talenten ontwikkelen en zelfredzaam zijn. Het kamp is meer dan alleen plezier, het is een belangrijke fase in de ontwikkeling van het kind.

Kansenongelijkheid

De afgelopen jaren zijn de kosten voor kampen al fors toegenomen door stijgende energiekosten en een hoge inflatie. Een extra verhoging op de btw maakt werkweken, zomer- en weekendkampen voor veel jeugdgroepen, sportclubs en organisaties in de cultuursector onbetaalbaar. Hiermee neemt de kansenongelijkheid onder kinderen verder toe en worden steeds meer kinderen de kans ontnomen om samen met leeftijdsgenootjes leerzame en uitdagende ervaringen op te doen

Website iederkindopkamp.nl

Samenwerkende jeugdorganisaties hebben verhalen verzameld op de website www.iederkindopkamp.nl. Verhalen van kinderen, ouders en begeleiders waaruit blijkt hoe waardevol het is, voor ieder kind, om op kamp te kunnen gaan.