Headerafbeelding

Nieuw kantoor van Scouting Nederland feestelijk geopend

Zaterdag 22 juni hebben Scouting Nederland-medewerkers, vrijwilligers en relaties van de vereniging samen met burgemeester G.J. Gorter van Zeewolde het nieuwe hoofdkantoor van Scouting Nederland geopend. Het nieuwe gebouw staat aan het Nulderpad 1 en is gelijk het eerste gebouw wat je tegenkomt. Met de realisatie van het kantoor is het laatste onderdeel van het ‘masterplan’ voor het Scoutinglandgoed gerealiseerd. Het Scoutinglandgoed is daarmee hét visitekaartje voor Scouting in Nederland waar kinderen en jongeren, scouts en niet-scouts, avonturen in de natuur kunnen beleven, waar kamperen, activiteiten en evenementen, trainingen en bijeenkomst op het land en te water mogelijk zijn en waar we bezoekers Scouting kunnen laten ervaren.

Het kantoor is een werk- en ontmoetingsplek voor medewerkers en vrijwilligers en dient als visitekaartje van de landelijke organisatie: een plek waar je je welkom voelt en die toegankelijk is, passend bij Scouting met natuurlijke materialen. MOST Architecture + TOMDAVID Architecten hebben samengewerkt aan een ontwerp dat past bij de kernwaarden van Scouting: met gebruik van natuurlijke materialen en verbinding met de buitenlucht voor een gezonde en stimulerende werkomgeving. De architecten waren ook verantwoordelijk voor het Avonturenhuis en de twee toiletgebouwen op het terrein. Het gebouw vult de bestaande Scoutingfaciliteiten op het landgoed aan. Denk aan het in 2022 geopende Avonturenhuis, de sanitairgebouwen en magazijn het Kraaiennest. Het kantoor heeft twee delen:

De achterkant: de ScoutShop

De achterzijde is bestemd voor opslag en distributie van de ScoutShop, met handige verbindingen aan de achterzijde voor transport naar de 10 fysieke winkels in het land. Het magazijn beslaat 500m2 en is voorzien van ruim 200 nieuwe stellingen met meer dan 2000(!) verschillende artikelen zodat de ScoutShop weer jarenlang duizenden scouts kan voorzien in Scouting- en outdoorproducten.

De voorkant: het kantoor

Het openbare deel vind je aan aan de voorkant met een multifunctionele ruimte, vergaderruimtes en kantoren. Het is één lange gang, waarbij je ervaart dat hoe verder je doorloopt, hoe meer je in het ‘werkgebied’ komt. In de entree vindt je een expositie waar je stilstaat bij belangrijke onderdelen van Scouting, toen, nu en in de toekomst. Tegelijkertijd is de ruimte ook multifunctioneel te gebruiken. Een stand-up meeting, presentatie, noem maar op. Als je in de hoge ruimte omhoog kijkt zie je ook al verschillende Scoutingmemorabilia staan en hangen. Bijvoorbeeld de ligfiets die tijdens de World Scout Jamboree in Dronten in 1995 veel bekijks kreeg van internationale scouts. De open balie is multifunctioneel te gebruiken, niet alleen tijdens kantooruren, maar bv ook in een druk zomerseizoen of tijdens evenementen.

Where the Scoutingmagic happens

Loop je verder door, dan kom je in het hybride gedeelte. Diverse vergader-/werkruimtes met Scoutingnamen als Tent, Kompas en Lelie en Klaverblad. Hier vind je ook een open keuken met stamtafel waar gegeten kan worden. Een reproruimte, technische ruimte, ICT-ruimte en sanitaire voorzieningen zijn ook vanuit hier te bereiken. Het gebouw wordt niet alleen overdag gebruik als ontmoetings- en werkplek maar is voor al ook ’s avonds een plek waar vrijwilligers werken aan de ondersteuning van Scoutinggroepen en het organiseren van evenementen.

Helemaal van nu

De draagstructuur van het pand is opgebouwd met Cross-Laminated Timber (CLT), wat zorgt voor een lage ecologische voetafdruk en een gezond binnenklimaat. Houtvezelisolatie en geëxpandeerd kurk verbeteren het comfort en duurzaamheid. De toepassing van CLT betekent dat het gebouw geen afwerking nodig heeft. Het hout zorgt voor een warme uitstraling. Het gebouw heeft ook buffervaten voor warmte- en koudeopslag. In alle ruimtes liggen tegels om het makkelijk schoon te houden. Wel zo handig als je op een kampeerterrein staat!

Er liggen bijna 80 zonnepanelen op het dak en deze maken het gebouw energienegatief. Maar, de laadpalen die binnenkort worden neergezet op de parkeerplaats maken dat weer ongedaan. In de toekomst hopen we een accu neer te zetten, waarmee we de opgewekte energie geheel in eigen beheer hebben. De buitenkant van het gebouw is gestuct in leemlook, wat ook weer zorgt voor meer verbinding met natuur. De grote ramen laten veel licht binnen en zo komt de omringende natuur ‘als het ware’ het gebouw binnen.

Focustijd

Achterin is de ruimte om Scoutingplannen uit te werken. Vooral de 40 beroepskrachten van Scouting Nederland werken hier flexibel, afgewisseld met hun thuiswerkplek. Belruimtes en kleine kantoorkamers voor scouts die hard aan het werk zijn of een telefoongesprek kunnen voeren zonder dan een ander daar last van heeft. Maar dat hoeft natuurlijk alleen bij slecht weer, want een kleine wandeling op het landgoed is nu nooit meer ver weg.

Zo de natuur in

Je loopt vanuit het gebouw zo de natuur in, zowel aan voor- als achterkant. De overgang tussen binnen en buiten is geen rechte lijn; delen van de gevel buigen naar binnen of buiten, waardoor het landschap en het gebouw samenkomen. Buiten zie je dat de twee delen van het gebouw verschoven zijn ten opzichte van elkaar, waardoor er nisjes ontstaan. De verschillende gevels laten de identiteiten van beide delen zien. Het asymmetrische dak zorgt voor harmonie.

Het landschap rondom het gebouw is onderdeel van het ontwerp en versterkt de verbinding tussen binnen en buiten. Het gebouw rijst, net als het Avonturenhuis, op uit een open grasveld. Er wordt nog volop aan gewerkt, zo wordt het gras bijvoorbeeld nog ingezaaid. En er komen werk- en verblijfsplekken en ruimte voor buitenactiviteiten.

Zoals het landschap van het landgoed zich steeds weer anders presenteert vanuit verschillende standpunten, zie je dat dus ook terugkomen in het gebouw. Terwijl de bezoeker het gebouw betreedt, beleeft en ontdekt, ontvouwt het interieur zich geleidelijk. Dit maakt het gebouw onderdeel van het karakter van Scouting: avontuur, ontdekken, leren en ontwikkelen. Het kantoor is een inspirerende werkplaats voor de toekomst; groen, gezond en passend bij onze Scoutingidentiteit. Vanuit hier kunnen we weer jarenlang Scoutingplannen smeden!