Headerafbeelding

Scouting Nederland ontvangt cheques voor bouw Avonturenhuis

Deze week overhandigden Henk-Willem Laan van Stichting het Gehandicapte Kind en Dave Ensberg-Kleijkers van Jantje Beton twee cheques om de realisatie van het Avonturenhuis in Zeewolde mogelijk te maken. Fedde Boersma van Scouting Nederland en Peter Messerschmidt van Scoutinglandgoed Zeewolde ontvingen deze dankbaar op het Scoutinglandgoed Zeewolde. Met deze bijdragen komt de realisatie van het Avonturenhuis steeds dichterbij. Een plek waar straks alle kinderen welkom zijn om avonturen in de natuur te beleven.

Namens Stichting het Gehandicapte Kind overhandigde directeur Henk-Willem Laan een cheque van €150.000,-. Het Gehandicapte Kind helpt om onder meer speeltuinen, sportclubs en scholen toegankelijk te maken, zodat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten, samen spelen, vrienden maken.
Henk-Willem Laan: ”Met de komst van het Avonturenhuis krijgen kinderen met een handicap de kans om voor de volle 100% mee te doen en erbij te horen, net als hun leeftijdgenootjes. Het is ons doel dat geen enkel kind wordt buitengesloten vanwege een handicap. Daarom dragen we heel graag bij aan deze mooie plek”.


Jantje Beton draagt bij aan de ontwikkeling van het Avonturenhuis met een cheque van € 130.000,-. Jantje Beton zet zich in voor meer speelkansen en –ruimte voor alle kinderen in Nederland. Het Scoutinglandgoed, met in het bijzonder het Avonturenhuis, levert hieraan een belangrijke bijdrage.“Dankzij het Avonturenhuis krijgen kinderen met en zonder beperking samen de mogelijkheid om avonturen te beleven en zich spelenderwijs te ontwikkelen. Samen spelen in de natuur: wat is er mooier en leuker dan dat?!’, aldus Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder van Jantje Beton.

Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland, is trots dat meer organisaties de waarde van het Avonturenhuis inzien: “In het Avonturenhuis kunnen vanaf 2021 alle kinderen op avontuur in de natuur. Zeker voor kinderen met een beperking is dat niet vanzelfsprekend. Scoutinglandgoed Zeewolde wil naast het kamperen ook het logeren voor deze kinderen mogelijk maken. Zodat zij zich samen met kinderen zonder beperking kunnen blijven ontwikkelen door buiten in de natuur samen te spelen. Het is fijn dat partners zoals Jantje Beton en Stichting het Gehandicapte Kind het Avonturenhuis met een bijdrage mede mogelijk maken en het belang ervan onderstrepen”.

Het Avonturenhuis: voor alle kinderen avontuur en kamp in de natuur

Het Avonturenhuis is een verblijfsaccommodatie voor kinderen van alle leeftijden, zowel met als zonder beperking. Het maakt daar in de natuur buiten spelen, op avontuur gaan en overnachten mogelijk voor alle kinderen. Zo is het ook voor meer kinderen mogelijk op kamp te gaan in de natuur, midden in Nederland. In het Avonturenhuis in Zeewolde komen 80 slaapplekken. Het doel is om 10.000
overnachtingen op jaarbasis te realiseren. Naast gebruik door Scouting zal het Avonturenhuis ook beschikbaar gesteld worden aan andere groepen zoals scholen en verenigingen. De opening van het Avonturenhuis staat gepland rond de zomer van 2021.

Op avontuur in de natuur gaan mogelijk maken voor alle kinderen

Op avontuur kunnen in de natuur is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Scouting Nederland vindt dat kinderen samen op ontdekking moeten kunnen gaan in de natuur. Voor Scoutinglandgoed Zeewolde is een stuk polderbos op duurzame wijze omgevormd tot een afwisselend natuurgebied met open water
en velden. Als onderdeel van het Scoutinglandgoed wordt het Avonturenhuis gebouwd. Het mooiste van het huis is dat het alle kinderen de kans biedt om vriendjes en vriendinnetjes te maken en samen spelenderwijs talenten te ontwikkelen. Dit zorgt voor zelfvertrouwen, begrip voor elkaar, uitwisseling en
een groter sociaal netwerk. Dit is heel belangrijk voor kinderen voor wie buiten spelen en het ontmoeten van andere kinderen niet altijd vanzelfsprekend is.

Het belang van op kamp gaan

Voor kinderen en jongeren is het kamp het hoogtepunt in het jaar. Samen met leeftijdsgenoten een paar nachten of een week weg van huis, uitgedaagd worden om grenzen te verleggen en talenten te ontdekken. Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen overwinnen en samenwerken met
kinderen van verschillende achtergronden. Het is vaak een boost voor hun zelfstandigheid, zelfredzaamheid en ontwikkeling. Voor kinderen uit kwetsbare groepen, zoals kinderen uit een onveilige sociale- of ongunstige economische thuissituatie of kinderen met een beperking is dit extra van belang.