Scouts en zeekadetten voor 50ste keer bij Nationale Herdenking op de Dam
Op 4 mei zijn er weer 76 scouts en 11 zeekadetten actief tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. De scouts en zeekadetten uit de provincie Limburg hebben op deze dag diverse taken. Ze reiken de kransen en bloemen aan, hijsen de vlaggen en begeleiden de oudste generatie genodigden. Het is dit jaar de 50ste keer dat scouts ondersteuning bieden tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De herdenking is voor scouts dit jaar extra bijzonder omdat oud-scout Bert Woudstra (92) een krans legt.
Ieder jaar wijst het Nationaal Comité 4 en 5 mei een provincie aan die centraal staat bij de Nationale Herdenking op 4 mei en de viering van vrijheid op 5 mei. Dit jaar is dat Limburg, dus hebben scouts en zeekadetten uit deze provincie dit jaar de kans om hieraan mee te doen. Het is voor de scouts en zeekadetten een hoogtepunt in hun tijd als jeugdlid van Scouting.
Intensieve voorbereiding
Tijdens een voorbereidingsweekend in april volgden ze een programma zodat ze weten wat er wordt herdacht en waarom het belangrijk is om te herdenken. Zo bezochten de scouts en zeekadetten het Memory Museum en de Canadese oorlogsbegraafplaats in Holten. Op zaterdagavond speelde theatergroep ‘’NAAM’ diverse situaties in de Tweede Wereldoorlog. Ook spraken de deelnemers met leden van het COC over vooroordelen en discriminatie vandaag de dag.
Tijdens de informatiedag op 20 april in het Provinciehuis van Limburg zijn onder andere de taken geoefend. De dag werd geopend door Commissaris van de Koning Andries Pieter Heidema. Er was een videoboodschap van scout en spreker op 4 mei, Bert Woudstra (92) en Jan Terlouw was aanwezig om uitgebreid antwoord te geven op vragen van deelnemers.
Oud-scout Bert Woudstra (92) legt krans
Bert Woudstra legt op 4 mei 2024 tijdens de Nationale Herdenking op de Dam een krans namens de Joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Bert werd kort voor de oorlog welp. Hij heeft als jood tijdens de oorlog op dertien adressen ondergedoken gezeten. Een groot deel van zijn familie is vermoord. Na de oorlog vond hij het plezier in het leven weer terug dankzij Scouting. In de video voordat hij de krans legt zal dat worden verteld.
Band met Tweede Wereldoorlog
Niet alleen bij de Nationale Herdenking zijn scouts en zeekadetten op 4 mei actief. Bij de Nationale Kinderherdenking in Madurodam zijn ruim 750 welpen (7-11 jaar) uit heel Nederland betrokken bij de herdenking. Ook zijn er veel lokale Scoutinggroepen en zeekadetkorpsen actief bij lokale herdenkingen.
Scouts en zeekadetten hebben een bijzondere band met de Tweede Wereldoorlog. Op 2 april 1941 werden de toenmalige Scoutingorganisaties verboden door de bezetter. Veel Scoutinggroepen zijn daarop illegaal doorgegaan en veel scouts zijn actief geworden in het verzet. Veel scouts hebben daardoor de oorlog niet overleefd. Een team vrijwilligers van Scouting heeft inmiddels bijna 3000 verhalen opgetekend van scouts in de oorlog, van actief in het verzet tot gevangen in jappenkampen.
Ook de scheepvaart heeft een bijzondere rol gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Burgerscheepvaart werd voor militaire doelen ingezet en de binnenvaart was een belangrijk transportmiddel voor de hongertochten. Veel Nederlandse militairen zijn omgekomen bij de zeeslagen in Zuid-Oost Azië en Nederlands-Indië. Het Zeekadetkorps in Nederland is na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar het korps voelt verwantschap met de scheepvaarders van toen.