Headerafbeelding

Gemeente en omgeving

Scouting heeft de overheid en de maatschappij nodig en de maatschappij is ook gebaat bij Scouting. De coronapandemie heeft laten zien dat georganiseerde vrijetijdsactiviteiten en sociale activiteiten voor kinderen en jongeren geen luxe zijn, maar essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid en voor hun ontwikkeling. Scouting levert hier een belangrijke bijdrage aan. Juist de afgelopen twee jaar heeft Scouting laten zien op een creatieve manier, ondanks de beperkingen, het verschil te maken in het leven van jongeren. Het Scoutingprogramma levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van jeugd en jongeren en daarmee aan het jeugdbeleid van de gemeente. Op verschillende momenten heb je de lokale overheid nodig. Het kan zijn dat je groep subsidie ontvangt of op zoek is naar een nieuwe locatie voor een clubhuis. Of misschien wil je wel meer toegankelijke speelruimte of ondersteuning bij deskundigheidsbevordering. Daarnaast kan je ook als Scoutinggroep diensten leveren aan de gemeente.

Partnerships gemeenten

Buiten het internationale Scoutingnetwerk zijn er andere mogelijkheden om als Scoutinggroep contacten te leggen en gezamenlijke projecten te doen met groepen in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan het partnership die jouw gemeente met een buitenlandse gemeente heeft. Gemeenten hebben met hun zustergemeenten gezamenlijke projecten op bestuurlijk en ambtelijk niveau, maar veel gemeenten zoeken voor de invulling van het partnership ook betrokkenheid van maatschappelijke organisaties. Het is een makkelijke ingang voor de eerste contacten met de Scoutinggroep in de partnergemeente en je krijgt wellicht ondersteuning voor uitwisselingsprogramma’s.

Hoe pak je het aan?

Je begrijpt dat het belangrijk is om een goede band op te bouwen met je gemeente, maar hoe pak je dit aan? Als je weet wat er speelt en wie welke beslissingen neemt bij de gemeente, is het gemakkelijker om de juiste persoon te vinden als je vragen hebt of als zich een probleem voordoet. De gemeente zal ook sneller rekening willen houden met Scouting bij het maken van beleid, als ze weten wat Scoutinggroepen doen en wat hun gezamenlijke wensen zijn. 

Wethouders en ambtenaren

Wethouders en ambtenaren willen best contact onderhouden, maar dan wel met alle Scoutinggroepen tegelijkertijd. Zorg dus dat je als groepen gezamenlijk optrekt naar de gemeente. Volg beleidsontwikkeling via de lokale krant en spreek in bij de gemeenteraad indien te weinig rekening gehouden wordt met de belangen van Scouting. Informeer gemeenteraadsleden en partijen. Als je weet wat er speelt en wie welke beslissingen neemt bij de gemeente, is het gemakkelijker om de juiste persoon te vinden als je vragen hebt of als zich een probleem voordoet. De gemeente zal ook sneller rekening willen houden met Scouting bij het maken van beleid, als ze weet wat Scoutinggroepen doen en wat hun gezamenlijke wensen zijn.

Lobbyen

Lobbyen betekent dat je vanuit je belang probeert het besluitvormingsproces van een ander te beïnvloeden. Voor de lobby zoek je medestanders, heb je contact met de juiste medewerkers bij de lokale overheid en de politieke partijen en probeer je hen ervan te overtuigen om je punten in het gemeentelijk beleid op te nemen. Je bevind je hierbij in een afhankelijke positie: je hebt hen nodig om je doel te bereiken. Maar de overheid is ook afhankelijk van jou: je vertegenwoordigt een belangrijke achterban en je bent specialist op het gebied van jeugd en jongeren. Je hebt elkaar dus nodig.Om sterk te staan is het van belang om de krachten te bundelen met andere Scoutinggroepen in je gemeente en te zorgen voor een heldere boodschap. Ook kan het handig zijn samen met andere jeugdorganisaties op te trekken: samen waar het kan, apart waar het moet. Voor een goed resultaat is het zaak om bij de lobby positief en planmatig te werk te gaan en te streven naar een win-win verhouding met je gesprekspartners. Het 7-stappenplan kan je daarbij behulpzaam zijn.

Wat vertel je de gemeente?

Je hebt inmiddels contact met de gemeente en gaat (bijvoorbeeld) in gesprek met de wethouder, een ambtenaar, politieke partij of de burgemeester. Helemaal goed! Maar wat moet je hen dan over Scouting vertellen? In welke termen moet je ze over Scouting vertellen? Scouting Nederland heeft een heel aantal documenten en goede voorbeelden verzamelt die je hierbij kunnen helpen. De volgende onderwerpen zijn voor Scouting belangrijk:

1. Positief jeugdbeleid opgenomen in gemeentelijk beleid

Jeugdbeleid verdient de volle aandacht. Bij Scouting kunnen kinderen zich in een veilige omgeving spelenderwijs en gestructureerd ontwikkelen. Niet alleen in de natuur, maar ook in de wijk. Scouting is maatschappelijk betrokken bij bijvoorbeeld de jaarmarkt of NLDoet. Scouts komen hierbij uit de spreekwoordelijke bossen. Stel een wethouder aan die verantwoordelijk is voor alle zaken aangaande jeugdbeleid, en zorg dat hij of zij toegankelijk is voor jeugdorganisaties in de gemeente.

2. Voorkom bureaucratie en regeldruk voor jeugdorganisaties

Waarom ieder jaar opnieuw een stookvergunning aanvragen? Waarom groepen ‘straffen’ die willen sparen voor aanschaf van duur materiaal, maar hun subsidie verliezen als aan het einde van het jaar niet alles is opgebruikt. Waarom ieder jaar groepen belasten met veel papierwerk bij de subsidie aanvraag, terwijl bekend is wat Scouting doet en waarvoor ze staat? Wij vragen om differentiatie en flexibiliteit in regeldruk en regelgeving voor organisaties als Scouting.

3. Kansen voor ieder kind

Iedereen is welkom bij Scouting. Ondanks de lage contributie, is deze niet voor iedereen op te brengen. Bijkomende kosten voor kampen of uitrusting vormen soms een drempel. Een oplossing is het opnemen van het lidmaatschap van Scouting in de minimaregeling. Dit is vaak al het geval bij sportverenigingen, maar lang niet ieder kind wil sporten.

4. Stimuleer kwalitatief hoogwaardig vrijwilligerswerk

Er is vanuit de overheid een grote druk op de maatschappij, een roep om vrijwilligers. Vrijwilligers bij Scouting zijn professionals op het gebied van jeugd en jongeren, en daarom willen we blijven investeren in de kwaliteit van onze vrijwilligers en hun training. We vragen gemeenten daarom de trainingen die wij onze vrijwilligers aanbieden te vergoeden. Deskundigheidsbevordering van vrijwilligers is binnen de Wmo ook een taak van gemeenten. Dit om de kwaliteit en professionaliteit van de activiteiten die wij onze leden aanbieden te garanderen.

5. Veilige accommodaties en voldoende speel- en buitenruimte

In tijden van een terugtredende overheid wordt ook bezuinigd op accommodaties van onder andere Scoutinggroepen. Ook de natuur of buitenruimte bij onze clubhuizen is in het geding. Om ondernemerschap voor Scoutinggroepen mogelijk te maken vragen wij belemmeringen in het bestemmingsplan weg te nemen zodat onze accommodaties multi-inzetbaar zijn, en ook door bijvoorbeeld een BSO of biljartclub gebruikt kunnen worden.

7-stappenplan

1. Benader je collega scouts en stem af
Benader de andere Scoutinggroepen in je gemeente om samen op te trekken richting de lokale politiek. Denk hierbij ook aan Scoutinggroepen met een regionale functie met veel kinderen uit je gemeente, zoals sommige waterscoutinggroepen of groepen voor scouts met een beperking. Zorg voor één aanspreekpunt of woordvoerder namens Scouting, zeker als er meerdere groepen in je gemeente zijn.

2. Welke onderwerpen zijn voor jullie belangrijk?
Als startpunt kun je de algemene aandachtspuntenlijst gebruiken die is opgesteld door Scouting Nederland (zie hieronder). Inventariseer welke wensen en behoeften er nog meer leven bij de groepen in de gemeente. Denk niet alleen na over de knelpunten, maar ook over mogelijke oplossingen.

3. Ga na of je met andere organisaties kunt samenwerken
Natuurlijk lobby je gezamenlijk met de andere Scoutinggroepen in je gemeente, maar sommige onderwerpen kunnen ook voor andere organisaties belangrijk zijn. Naast jeugd- en jongerenorganisaties kun je denken aan de sport, natuurorganisaties en andere vrijwilligersorganisaties.

4. Informeer naar de procedures
Ga na hoe de besluitvorming rond bepaalde onderwerpen georganiseerd is. Wat is de begrotingscyclus van de gemeente, hoe is de planning rond verkiezingen of wanneer worden welke beleidsonderwerpen behandeld. Ga na wie verantwoordelijk is voor de onderwerpen die je onder de aandacht wilt brengen.

5. Bepaal hoe en wanneer je de lokale partijen wilt informeren
Maak op basis van bovenstaande inventarisaties een definitieve aandachtspuntenlijst en bepaal of en met wie je eventueel samenwerkt. Ga na welke beleidspunten/activiteiten voor de gemeente van groot belang zijn. Zeker op het gebied van jeugd, jongeren en vrijwilligersparticipatie levert Scouting een belangrijke bijdrage. Stem je (positieve) lobby hierop af.

6. Doe zoveel mogelijk via persoonlijk contact
Scouting Nederland heeft een folder over Scouting en lokaal beleid waarmee je partijen kunt benaderen, maar er gaat niets boven persoonlijk contact. Overhandig de folder zelf of licht de folder toe in een gesprek.

7. Informeer ook anderen over je standpunten
Laat ook de (kader)leden en ouders van je groep weten dat de lokale overheid en politiek benaderd is. Mogelijk dat ook zij contacten hebben die te gebruiken zijn. Informeer ambtenaren die voor Scouting belangrijk zijn over de standpunten die jullie hebben. Het 7-stappenplan staat ook in het infoblad Scouting en lobbyen. Hierin worden de punten nog iets uitgebreider behandeld.

Jaarkalender

Een goede tool bij het zoeken van het juiste contactmoment met de gemeente is de jaarkalender onderaan deze pagina. De jaarkalender bevat verschillende momenten in het jaar waarop het logisch is om proactief contact te zoeken met de gemeente. Hierin zijn verschillende activiteiten opgenomen die veel Scoutinggroepen doen. Uiteraard kies je hieruit alleen de activiteiten die voor jouw Scoutinggroep van toepassing zijn.

Algemene Powerpoint presentatie

In het verlengde van een wervelende video wil je jouw groepsverhaal ook graag zelf delen. Bijvoorbeeld tijdens een inspraakmoment bij de gemeenteraad of in een ouderavond. Deze algemene Powerpoint (die je zelf kan aanvullen) ondersteunt jouw verhaal om een zo krachtig mogelijk beeld neer te zetten over Scouting. We zijn met 115.000 scouts in Nederland, en dat mogen we laten zien ook!

Scouting Nederland Nieuwsbrief

Scouting Nederland brengt drie keer per jaar een Scouting Nederland Nieuwsbrief uit die onder meer bestemd is voor Eerste en Tweede Kamerleden, wethouders, actualiteitenprogramma's en (sociaal-)maatschappelijke organisaties waarmee Scouting Nederland samenwerkt of relaties onderhoudt. De laatst verzonden nieuwsbrief is hier te vinden.

Communicatie / pers

Komen de burgermeester of wethouders bij jouw Scoutinggroep op bezoek? Dan laat je dit natuurlijk weten aan de lokale pers! Neem contact op met de contactpersoon communicatie van je Scoutinggroep of –regio. Hij of zij kan je helpen met een goed persbericht.

Positief jeugdbeleid

Gave activiteiten organiseren, talenten ontwikkelen, vrienden maken: wij weten waar onze vereniging voor staat en welk verschil we maken in het leven van onze kinderen en jongeren. Hiermee leveren we een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de jeugd in Nederland en aan het gemeentelijk jeugdbeleid. De afgelopen jaren zien we dat veel lokaal jeugdbeleid zicht richt op kinderen en jongeren met problemen. Hiermee vergeten we dat alle jeugd in Nederland het recht heeft op een plezierige vrijetijdsbesteding en onze clubs daarvoor erkenning en ondersteuning verdienen. De coronapandemie heeft laten zien dat georganiseerde vrijetijdsactiviteiten en sociale activiteiten voor jongeren geen luxe zijn, maar essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid en voor hun ontwikkeling. Scouting levert hier een belangrijke bijdrage aan. Juist de afgelopen twee jaar heeft Scouting laten zien op een creatieve manier, ondanks de beperkingen, het verschil te maken in het leven van jongeren.

Die ondersteuning zit niet alleen in subsidie, maar bijvoorbeeld ook in voldoende speelplekken, ondersteuning van vrijwilligers, goede regelingen voor minima zodat alle kinderen kunnen spelen en geen knellende regelgeving waardoor we onze activiteiten niet kunnen doen. Vorig jaar hebben we, samen met bijna 20 andere landelijke jeugdorganisaties, gemeenten opgeroepen meer aandacht te hebben voor positief jeugdbeleid. De brief aan de wethouders vind je hier onder.

Werkbezoek organiseren

Wij weten als geen ander dat je onze activiteiten vooral moet beleven. Daarom willen we je oproepen om de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders uit te nodigen om een kijkje te nemen bij jullie activiteiten. Scouting is niet de enige in de gemeente die zich bezig houdt met jeugd. Om de kracht van het jeugdwerk en de diversiteit te laten zien, kan het handig zijn om zo’n bezoek in samenwerking met andere jeugdorganisaties in de gemeente te organiseren. Samen sta je sterk en zo komt onze boodschap krachtiger over.
Een werkbezoek hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Laten zien wat je doet is al bijzonder genoeg en eigenlijk is ieder moment hier goed voor. Op de website vind je allerlei informatie die je kunt gebruiken om een werkbezoek te organiseren. Hier vind je een voorbeeld uitnodiging, ideeën voor activiteiten, tips voor de organisatie en communicatie en handvatten om de boodschap over te brengen.
Als alle jeugdorganisaties dit voorjaar werkbezoeken organiseren geven we een krachtig signaal af naar gemeenten. Heel veel succes met de voorbereiding en wil je ons laten weten als jullie, al dan niet samen met andere organisaties, een werkbezoek houden? Dat kan je doen door een mail te sturen naar communicatie@scouting.nl.

Vragen

Heb je nog vragen voor het organiseren van een werkbezoek? Of algemene vragen over de kijk van Scouting op positief jeugdbeleid? We helpen je graag! Stuur een mail naar communicatie@scouting.nl en we proberen je weer op weg te helpen.

Gemeenteraadsverkiezingen

Werken aan een goede relatie met je gemeente is een continu proces, maar tijdens de periode van verkiezingen is er een extra aanleiding om daar meer aandacht aan te besteden. De periode voor de verkiezingen is hét moment om als Scoutinggroep in te spelen op gemeentebeleid, een bestaande lobby te intensiveren of een actieve lobby te starten. De coronapandemie heeft laten zien dat georganiseerde vrijetijdsactiviteiten en sociale activiteiten voor jongeren geen luxe zijn, maar essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid en voor hun ontwikkeling zijn. Scouting levert hier een belangrijke bijdrage aan. Juist tijdens de periodes van lockdowns heeft Scouting laten zien op een creatieve manier, ondanks de beperkingen, het verschil te maken in het leven van jongeren. We roepen op om deze aandacht voor positief jeugdbeleid en het belang van Scoutingactiviteiten ook in de toekomst verder door te zetten, omdat we hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan onze jeugd en de samenleving.

Het is van belang om voor de gemeenteraadsverkiezingen op een goede manier aan te haken bij de politieke partijen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  • Benader partijen actief om je Scoutinggroep zichtbaar te maken. De tijd om in actie te komen is dus nu! Laat je bij de politieke partijen uitnodigen en presenteer Scouting samen met de andere Scoutinggroepen uit je gemeente.
  • Nodig een ambtenaar of wethouder uit bij een bijzondere bijeenkomst van je Scoutinggroep.
  • Zorg dat je positief zichtbaar bent in de media met succesverhalen en vraagstukken. Het liefst samen met alle Scoutinggroepen in je gemeente.

Scouting heeft een position paper geschreven waarin de belangrijkste punten voor Scouting naar voren komen. Deze kan je uiteraard gebruiken bij de lobby in jouw gemeente. Deze en nog meer tips vind je op de pagina Wat vertel je de gemeente?

NOV

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is de netwerk- en belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk in Nederland. Vereniging NOV treedt op als woordvoerder en lobbyist van het vrijwilligerswerk en is gesprekspartner van politiek en overheid. Scouting is een partner van NOV. Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen heeft NOV een toolkit gemaakt waarin vooral het vrijwilligerswerk centraal staat. Je vind hem hier.

BESTUUR