Structuur Scouting Nederland
Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 125.000 leden. Lees meer over de doelstelling van Scouting Nederland.
Scoutinggroepen
De circa 1.000 Scoutinggroepen in Nederland vormen de basis van de landelijke vereniging. Iedere Scoutinggroep is een op zich zelf staande vereniging, met een groepsbestuur en een groepsraad en is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van het Scoutingspel binnen de kaders van Scouting. De groepsraad bestaat uit oudervertegenwoordigers, de leden van het groepsbestuur en alle leiding van de speltakken en vormt het besluitend hart van de groep. Alle groepen bij elkaar vormen de Vereniging Scouting Nederland. Ieder lid van een lokale groep is daarmee automatisch lid van Scouting Nederland. In de groepenzoeker vind je waar alle groepen zich bevinden.
Regio's en admiraliteiten
Nederland telt 45 Scoutingregio's die ondersteuning bieden aan circa 25 Scoutinggroepen in de regio. Binnen admiraliteiten werken waterscoutinggroepen uit de regio samen. Admiraliteiten vallen in principe onder een regio. Er zijn ook samenwerkende waterscoutinggroepen uit verschillende regio's, dan vormen ze een interregionale admiraliteit.
De regio heeft intensief contact met de groepen en verzorgt de opleiding van vrijwilligers met Scouting Academy, coacht groepen en organiseert regionale spelbijeenkomsten. Het regiobestuur is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de Scoutingregio. Samen met twee afgevaardigden van iedere Scoutinggroep vormt het regiobestuur de regioraad. Hier worden afspraken gemaakt over de regio en over het landelijk beleid.
Naast de groepen en de landelijke organisatie vormen de regio’s en admiraliteiten een belangrijk deel van Scouting Nederland. De regionale vrijwilligers zijn goed op de hoogte van de regionale situatie en helpen groepen vanuit hun eigen Scoutingervaring. De regio en admiraliteit geven advies aan groepen en organiseren contactavonden, regioraden, specifieke trainingen en speltakdagen zoals de Bever-Doe-Dag en de Jungledag. Hiervoor krijgen zij ondersteuning van de landelijke organisatie.
Landelijke organisatie
De landelijke organisatie, de Vereniging Scouting Nederland, wordt gevormd door de landelijke raad, het landelijk bestuur en het hoofdkantoor.
Wereldwijd
Wereldwijd telt Scouting ongeveer 55 miljoen scouts verdeeld over bijna alle landen in de wereld. Scouting Nederland is lid van de wereldbond voor iedereen – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – en van de wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).
Besluitvorming binnen de vereniging
De landelijke raad is het hoogste besluitvormend orgaan van de Vereniging Scouting Nederland. In de landelijke raad zit een afgevaardigde + plaatsvervanger van elke regio + 3 vertegenwoordigers uit het waterwerk. Scoutinggroepen kunnen via hun lidmaatschap bij een regio hun invloed op landelijk beleid uitoefenen met een stem in de regioraad. De afgevaardigde van de regio in de landelijke raad brengt het advies/ kritische vraag/ mening of stem van de regioraad in bij de vergaderingen van de landelijke raad. Het landelijk bestuur bereidt beleidsvorming voor, ondersteund door het hoofdkantoor. Het hoofdkantoor ondersteunt, naast beleids- en besluitvorming, alle onderdelen binnen de vereniging zodat het Scoutingspel optimaal kan worden aangeboden.
Hoofdkantoor
Het hoofdkantoor realiseert het beleid van de vereniging, dat wordt voorbereid door het landelijk bestuur en vastgesteld door de landelijke raad. Met dit beleid en de uitvoering daarvan krijgen Scoutinggroepen en -regio's advies, richting en ondersteuning, zodat het Scoutingspel volgens de missie en met een hoge mate van kwaliteit kan worden gespeeld. De landelijke teams bestaan uit een mix van beroepskrachten en landelijk vrijwilligers. Onderstaand organogram geeft de verschillende organisatieonderdelen weer die samen de landelijke organisatie vormen.