Headerafbeelding

Over Scouting

Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 115.000 leden. De jeugdleden en vrijwilligers van Scouting zijn verdeeld over meer dan 1.000 Scoutinggroepen. We bieden onze (jeugd-)leden een veilige en leerzame speelomgeving, ongeacht culturele achtergrond, afkomst, gender, geloof, beperking of politieke overtuiging. Onze leden maken niet alleen vrienden voor het leven, maar groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Scoutingactiviteiten zijn veel buiten in de natuur. Andere activiteiten staan in het teken van iets goeds doen voor de samenleving. Scouting draagt graag bij aan een betere wereld, en dat allemaal volgens onze spelvisie SCOUTS.

Doelstelling

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee kinderen en jongeren worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.


De doelstelling uitgelegd:

De vereniging stelt zich ten doel het bevorderen van het spel van Scouting in Nederland op grondslag van de ideeën van Lord Baden-Powell om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan kinderen en jongeren, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.

Missie

"Scouting is een open, maatschappelijk betrokken jeugd- en jongerenorganisatie, die haar leden met het Scoutingprogramma een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding biedt. In dit Scoutingprogramma wordt in actief samenspel met leeftijdsgenoten, geïnspireerd op het buitenleven, een bijdrage geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid. Hierdoor leren scouts met respect voor zichzelf en hun omgeving de eigen grenzen te verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen."

Scouting in de maatschappij

Scouting draagt bij aan een betere wereld. Op de eerste plaats doordat het programma van Scouting bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. De activiteiten zijn niet alleen gericht op praktische vaardigheden in het buitenleven, maar ook op samenwerken, uitdagingen aangaan en leiding geven, waardoor sociale vaardigheden en zelfvertrouwen worden versterkt. Binnen Scouting is aandacht voor de mentale gezondheid van kinderen en jongeren.

Daarnaast wil Scouting op meer thema’s bijdragen aan een betere wereld. Omdat activiteiten zich veelal afspelen in de natuur, is duurzaamheid bijvoorbeeld een belangrijk thema. Dit uit zich in het verduurzamen van clubhuizen, projecten van gerecyclede lelievletten of Scouts4science maar ook is er aandacht voor duurzaamheid in het activiteitenaanbod zodat bewustwording op dit thema wordt vergroot. Tot slot wordt er in ons activiteitenprogramma aandacht besteed aan maatschappelijke thema’s als inclusie, iedereen is welkom en iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Ook vrede is een belangrijk thema, zo spelen scouts een rol op 4 mei bij de kranslegging op de Dam en is er rond die tijd bij Scoutinggroepen aandacht voor oorlog en vrede.

Duurzaamheid

Scouting draagt bij aan een betere wereld en leert leden verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf en hun omgeving. Er staat bij de groepen dus regelmatig een activiteit op het programma dat te maken heeft met bewustzijn voor natuur en milieu. Een opschoondag, bomenplantdag, of een bezoek aan een waterschap.

Daarnaast zijn veel Scoutinggroepen actief om het clubgebouw duurzaam te maken met zonnepanelen, warmtepomp, gescheiden afval, etc. Ook de Scouting kampeerterreinen zijn actief om het kamperen zo duurzaam mogelijk aan te bieden en evenementen worden ook zo duurzaam mogelijk georganiseerd. Het kampvuur hoort nog steeds bij Scouting, maar de manier waarop je stookt kan veel verschil maken. Vanuit Scouting Nederland wordt er regelmatig informatie verstrekt over duurzaam stoken.Tot slot zijn er mooie initiatieven die ook regelmatig het nieuws hebben gehaald. Een Scoutinggroep in Friesland heeft een lelievlet gemaakt van gerecycled plastic en in Zeeland is er Scouts4Science, waarmee plastic soep uit / rond het water wordt gevist en voor de wetenschap inzichtelijk gemaakt.

Inclusie

Bij Scouting is iedereen welkom en we vinden het belangrijk dat iedereen bij Scouting zichzelf kan zijn. Een plek vol plezier. Een plek voor uitdagingen. Een plek voor avontuur. Daarin zijn we ook een diverse, inclusieve club. We zijn er voor meiden en jongens en iedereen die zich anders identificeert, en met en zonder migratieachtergrond. We hebben groepen met en zonder een geloofsachtergrond. We bieden een plek aan kinderen met of zonder beperking. Die diversiteit vinden we belangrijk. Sterker nog, we zouden graag nog meer een afspiegeling willen zijn van onze samenleving.

LHBTQ+
Scouting Nederland is een open organisatie. We zetten ons in voor diversiteit. Het is oké te zijn wie je bent. Scouting is er voor iedereen. Pesten en discriminatie accepteren we niet. Scouting Nederland heeft in 2017 meegevaren met een eigen boot op de GayPride in Amsterdam. De boot heeft zelfs een prijs gewonnen! Scouting Nederland heeft een teken voor iedereen die zich identificeert als Rainbowscout, of die supporter is. Het teken is voor alle leden die vinden dat iedereen het recht heeft om uit te komen voor zijn of haar eigen (seksuele) voorkeur of genderidentiteit. Het combineert de typische Scoutingdasring met het internationale teken voor LHBTQIA+, de regenboog. Er zijn ook een speciale Rainbow Scoutingdas en een naambandje in regenboogkleuren. Al deze artikelen zijn te vinden in de Scoutshop. Door deze te dragen helpen leden en vrijwilligers om seksuele- en genderdiversiteit zichtbaarder en normaler te maken.

Scouting met een beperking
Het Scoutingspel biedt kinderen met een beperking unieke kansen om zich te ontwikkelen en vrienden te maken. Scouting streeft ernaar zoveel mogelijk ook kinderen met een beperking deze kans te geven, want in een Scoutinggroep is het gezellig. Je hebt er echte vrienden met wie je veel lol maakt en allerlei spannende avonturen beleeft. Scouting Nederland is erop gericht de drempels voor kinderen met een beperking binnen Scouting te verlagen. Scouting Nederland tekende daarom het SamenSpeelAkkoord en maakte een SamenSpeelBelofte waarin deze ambities zijn vastgelegd, zodat de uitdagingen voor kinderen met een beperking vooral áchter die drempels liggen.

Scouting Nederland heeft in 2002 de Standard Rules voor gelijke behandeling van mensen met een beperking ondertekend. Dit houdt in dat Scouting Nederland de internationale richtlijnen ter bevordering van gelijke kansen voor mensen met een beperking als uitgangspunt hanteert voor haar landelijk beleid. Scouting Nederland vindt dat een kind dat lid wil worden van Scouting, zelf en met de ouders, moet kunnen kiezen waaraan het wil meedoen. Wat voor het kind het beste is, is voor Scouting het uitgangspunt bij het kiezen van een Scoutinggroep. Gewoon waar mogelijk, speciaal waar nodig. Een groep of leeftijdsgroep voor scouts met een beperking biedt de mogelijkheid om op een eigen manier en met de noodzakelijke begeleiding en verzorging het spel van Scouting te kunnen spelen. Scouting vindt het ook belangrijk dat kinderen de kans krijgen in een algemene groep mee te doen.

Mentale gezondheid

De mentale gezondheid van veel Nederlandse kinderen en jongeren staat onder druk. De coronaperiode heeft dit probleem versterkt en zichtbaarder gemaakt. Doordat bij Scouting kinderen en jongeren samenkomen en samen met vrienden activiteiten ondernemen, hebben de activiteiten een positief effect op de mentale gezondheid van de leden. Dit wordt ook gezien door andere organisaties, Scouting is onderdeel aan de Jeugdcoalitie die zich buigt over de inzet van vrije tijd om mentaal welzijn te bevorderen en werkt samen met organisaties als MindUS, ministerie en gemeenten die zich inzetten voor mentaal welzijn van jongeren. Scouting gaat nog een stapje verder dan alleen een fijne tijd en plek bieden om samen activiteiten te ondernemen in de vrije tijd. In het spelaanbod is er aandacht voor onderwerpen die soms lastig bespreekbaar zijn maar wel spelen onder jongeren. Denk aan armoede, het overlijden van een familielid of eenzaamheid.

Veiligheid

Spelen in een veilige omgeving is belangrijk bij Scouting. Kinderen en jongeren moeten zich in een uitdagende omgeving kunnen ontwikkelen door het spelen van het Scoutingspel. Hierbij zijn een veilige speelomgeving, een veilig spel en een veilige sociale omgeving van groot belang.

Binnen Scouting volgt de leiding daarom trainingen om op een verantwoorde wijze leiding te kunnen geven aan de jeugdleden. Scouting Nederland heeft een Verklaring Omtrent het Gedrag verplicht gesteld voor alle vrijwilligers, onderschrijven alle leden de gedragscode en besteden we aandacht aan sociale veiligheid. Ook zijn veiligheidsbladen opgesteld rondom diverse Scoutingactiviteiten. Ten slotte zijn er speciale richtlijnen waaraan Scoutingaccommodaties moeten voldoen, zodat de gebouwen veilig zijn en blijven.

Binnen Scouting is er veel aandacht voor het kunnen ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Dit begint al op jonge leeftijd. Zo kunnen jeugdleden extra vaardigheden in de vorm van insignes behalen, waardoor zij spelenderwijs leren maar ook hun CWO-diploma's halen voor bijvoorbeeld roeien of zeilen. Ook vrijwilligers worden gestimuleerd hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Zo kunnen vrijwilligers bij waterscoutinggroepen bijvoorbeeld worden opgeleid in het behalen van vaarbewijzen I en II, CWO-diploma’s of opgeleid worden tot instructeur CWO om zo hun kennis weer door te kunnen geven.

Naast het belang van Scouting om met meer deskundigheid veiliger te kunnen varen, biedt Scouting haar leden ook een podium in hun ontwikkeling richting opleiding en werk in de nautische sector. Wat waterscouts als jeugdlid of vrijwilliger ervaren, leren en waar zij plezier aan beleven, kan bijdragen aan de keuze die zij maken voor een (beroeps)opleiding en/of beroep. Dit bleek ook uit een eerder onderzoek onder waterscouts: gemiddeld 33% van de waterscouts tussen de 15 en 17 jaar heeft belangstelling voor een opleiding in de nautische sector.

Niet-formeel leren en blended learning

Scouting is een vorm van 'niet formeel leren' en zit tussen formeel leren (school en opleidingen met als doel een erkend diploma of certificaat) en informeel leren (spontaan leren in de praktijk, zonder vooraf gestelde leerdoelen) in. Samenwerken, zorgen voor elkaar, respect voor de omgeving zijn belangrijke aandachtsgebieden van het Scoutingprogramma. Door de stimulerende omgeving, uitdagende activiteiten en de doorlopende leerlijn leren kinderen en jongeren bij Scouting op dit gebied heel veel. Meer informatie over niet-formeel leren in de Scoutingpraktijk? Download dan de brochure Ontdek Scouting - Niet formeel leren in de praktijk.

Facts & figures

• Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van Nederland met meer dan 115.000 leden;
• Wereldwijd zijn ruim 55 miljoen meiden en jongens lid van Scouting;
• Er zijn meer dan 1.000 Scoutinggroepen in heel Nederland;
• In 95% van alle gemeenten zijn één of meer Scoutinggroepen actief;
• 75% van de vrijwilligers is jonger dan 25 jaar en zij besteden gemiddeld 8 uur per week aan Scouting;
• 25% van de Scoutingvrijwilligers is ook vrijwilliger bij een andere organisatie;
• Scouting heeft ruim 20 Scouting label- en kampeerterreinen voor scouts en niet-scouts op de mooiste plekjes van Nederland;
• Koningin Máxima is beschermvrouwe van Scouting Nederland;
• Freek Vonk is Chief scout van Scouting Nederland;
• ScoutShop is dé outdoorwinkel van Nederland waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan de vereniging;

Bij Scouting in Nederland spelen kinderen en jongeren samen en daarom is de vereniging zowel lid van de wereldbond voor iedereen – World Organisation of the Scout Movement (WOSM) – als van de wereldbond voor meiden – World Association for Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS).

Geen winstoogmerk

Wist je dat de ScoutShop geen winstoogmerk heeft en dat alle opbrengsten geïnvesteerd worden in de vereniging? En wist jij dat de contributie maar een deel van de inkomsten van Scouting Nederland uitmaakt? Een grote vereniging als Scouting heeft uiteraard grote inkomsten en grote uitgaven. Het merendeel van de inkomsten bestaat uit de opbrengsten van de ScoutShop, de contributie en het Scouting Nederland Fonds. En de vereniging spant zich in om het aantal donateurs, sponsoren en partners te vergroten. Daarnaast ontvangt Scouting jaarlijks een mooie bijdrage van de deelnemers van de Postcode Loterij. Al deze inkomsten worden uitgegeven aan de ledenactiviteiten van Scouting, de landelijke organisatie, de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en nog veel meer.

ANBI-status Vereniging Scouting Nederland

De Vereniging Scouting Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De Vereniging Scouting Nederland stelt zich het volgende ten doel: "Het bevorderen van het Scoutingprogramma in Nederland, om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan kinderen en jongeren, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid.”