Geschiedenis en musea
De geschiedenis van Scouting gaat meer dan honderd jaar terug. Al snel na de oprichting van Scouting ontstonden er ook Scoutingorganisaties in Nederland. Inmiddels bestaat Scouting al meer dan honderd jaar!
Scoutingmusea
In Nederland zijn vier Scoutingmusea waar je alles over de rijke historie van Scouting vindt.
Nationaal Scoutingmuseum
Dit museum staat in Baarn en hier kun je veel Scoutingspullen van vroeger te bekijken. Ga naar de website van het Nationaal Scoutingmuseum.
Reizend Scoutingmuseum
Dit museum is een reizend museum en kun je alleen bekijken tijdens verschillende Scoutingevenementen. Ga naar de website van het Reizend Scoutingmuseum.
Scoutingmuseum De Ducdalf
Dit museum is te vinden in Rotterdam. Ga naar de website van Scoutingmuseum De Ducdalf.
Scouting Museum Fryslân
Dit museum is te vinden in Leeuwarden en laat de geschiedenis van Scouting in Friesland zien. Ga naar de website van het Scoutingmuseum Fryslân!
1899-1903
Kolonel Lord Baden-Powell vecht in Zuid-Afrika voor Engeland mee in de Boerenoorlog. Daarna gaat hij terug naar Engeland en krijgt de opdracht een opleiding voor verkenners in het leger te ontwikkelen.
1907
Lord Baden-Powell houdt met 21 jongens een zomerkamp op Brownsea Island om zijn ideeën van het boek Scouting for Boys uit te testen. Dit is het begin van Scouting.
1909
In Londen wordt de eerste grote bijeenkomst gehouden, waar 11.000 boy scouts naar toe komen. Het is de voorloper van wat later de World Scout Jamboree zal gaan heten.
1910
In Nederland worden de eerste padvindersgroepen opgericht. In Den Haag heet de Scoutinggroep ‘De Jonge Verkenners’, in Amsterdam begint een ‘proefpatrouille’. In Londen ontstaat voor het eerst ook Scouting voor meisjes.
1911
In Nederland worden diverse padvindersverenigingen opgericht. De drie belangrijkste zijn De Nederlandse Padvindersorganisatie (NPO), De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (ENMGV) en De Nederlandse Padvindersbond (NPB).
1920
In Olympia (Londen) vindt de eerste World Scout Jamboree plaats.
1924
In Kopenhagen wordt de tweede World Scout Jamboree gehouden.
1937
Heel Nederland is in de ban van de World Scout Jamboree in Vogelenzang-Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Bij deze vijfde World Scout Jamboree neemt Lord Baden-Powell op 80-jarige leeftijd afscheid.
Vandaag de dag kun je het monument ter herinnering aan deze World Scout Jamboree bezoeken in Vogelenzang.
1941
Scouting wordt verboden en uniformen en materialen moeten worden ingeleverd. De hoofdbestuursleden worden gearresteerd en Lord Robert Baden-Powell overlijdt op 83-jarige leeftijd.
1945
Na de bevrijding blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog steeds springlevend is.
1950
Koningin Juliana wordt geïnstalleerd als padvindster. In augustus opent zij het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland.
1957
Gouden jubileumjaar van de wereldbeweging. Het is vijftig jaar geleden dat Scouting in Engeland werd opgericht. Dit wordt gevierd met vier wereldkampen voor padvindsters en gidsen in Canada, Engeland, de Filipijnen en Zwitserland. In Engeland doen 32.000 verkenners mee aan de Jamboree Indaba-Moot.
1973
Scouting Nederland wordt opgericht. Scouting Nederland is een fusie tussen verschillende verenigingen voor het spel van verkennen, die hun identiteit eerder ontleenden aan één van de traditionele zuilen. Dit betekent dat katholieken, protestanten en andere gezindten, meisjes, jongens en iedereen daartussenin, allemaal binnen één vereniging hetzelfde spel gaan spelen. Verkennerij en padvinderij heet voortaan Scouting.
1991
De gemengde speleenheden krijgen bij het nieuwe spelaanbod ook echt een naam. Naast kabouters en welpen zijn er voortaan ook esta’s, met hun eigen spel. Verkenners en gidsen heten voortaan scouts en de rowans en sherpa’s worden explorers.
1995
De World Scout Jamboree vindt plaats in Nederland! Scouting Nederland bouwt in Dronten met 5.000 vrijwilligers een complete tentenstad waar 18.000 scouts uit de gehele wereld tien dagen lang de tijd van hun leven hebben. Het thema is ‘Future Is Now’. Koningin Beatrix verricht de opening die live op televisie te zien is. Met het wereldevenement laat Scouting Nederland zien dat het een eigentijdse organisatie is, waar veel kinderen ontzettend veel plezier aan beleven. De term ‘scouts’ heeft de ouderwetse term ‘padvinders’ vervangen.
2000
Scouting Nederland organiseert in Dronten de eerste Nationale Jamboree met 4.000 Nederlandse en buitenlandse scouts en explorers. De vriendschappen met scouts in Tsjechië, Slowakije en Zuid-Afrika worden aangehaald, waardoor scouts uit Nederland de mogelijkheid krijgen scouts in deze landen te bezoeken.
2003
De overheid kondigt aan per 1 januari 2004 de subsidie stop te zetten. Scouting Nederland organiseert acties in Den Haag, op de radio en televisie en in de landelijke pers.
2005
Hare Majesteit Koningin Máxima wordt de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland.
2007
Scouting bestaat wereldwijd 100 jaar en dit jubileum wordt groots gevierd. De World Scout Jamboree vindt plaats in Engeland, het land waar het allemaal begon.
2010
Scouting in Nederland bestaat 100 jaar. Dit wordt groots gevierd met een landelijke manifestatie, Scouts2day, waar ruim 20.000 scouts samen het feestjaar vieren. Ook is er een indrukwekkende jubileum jamboree met 12.500 scouts uit binnen en buitenland in Roermond. Scouting Nederland grijpt het jaar 2010 aan om een nieuwe kledinglijn, de Scoutfit, te introduceren en om tal van vernieuwingen op het gebied van spel, programma en deskundigheidsbevordering door te voeren.
2011-2015
Klaar voor nog eens 100 jaar Scouting in Nederland! De focus komt te liggen op Scoutinggroepen, om zowel kwalitatief als kwantitatief te groeien. Het spel, Scouting Academy en programma Groepsontwikkeling staan centraal.
2015
In juni 2015 wordt door Koningin Máxima het splinternieuwe Scoutinglandgoed Zeewolde geopend. Een nieuw kampeer- en evenemententerrein, speciaal voor Scouting. In natuurgebied het Horsterwold kunnen kinderen en jongeren uitdagende activiteiten beleven, midden in de natuur en op het water. Met project #Scouting2025 betrekt Scouting Nederland leden uit het hele land om een nieuw meerjarenbeleid vast te stellen. Hoe ziet Scouting er in 2025 uit?
2018
De zomer van 2018 stond in het teken van twee grote evenementen op het Scoutinglandgoed in Zeewolde. De eerste was Roverway 2018, dit internationale evenement trok maar liefst 3.000 jongeren uit 20 landen uit heel Europa en daarbuiten. Aansluitend was Nawaka, een 10-daags waterkamp voor alle waterscouts in Nederland met zo’n 5.000 deelnemers.
2020
Op 15 januari begon het jaar goed met een feestelijk bezoek van koningin Maxima om de start te vieren van 100 jaar welpen. In maart werd de hele wereld overspoeld met het coronavirus waarop alle evenementen en opkomsten van Scouting afgeblazen werden. Maar Scouting Nederland ging zeer wendbaar en creatief aan de slag met allerlei online activiteiten zodat leden het Scoutingspel konden blijven spelen.