Headerafbeelding

Kleding, das, insignes en badges

Als je lid bent van Scouting, krijg je ook echte Scoutingkleding. Die kleding heet een Scoutfit. Je kunt de Scoutfit blouse dragen, maar een Scoutfit kan ook bestaan uit een Scoutfit trui of Scoutfit T-shirt. Uiteraard draag je daarnaast de groepsdas van de Scoutinggroep waar je lid van bent. Het voordeel hiervan is dat we als scouts beter herkenbaar zijn. De Scoutfit kun je kopen bij de Scoutshop.

Er zijn zes kleuren Scoutfit blouses: rood voor bevers, groen voor welpen, beige voor scouts, brique voor explorers, roverscouts, plusscouts en bestuursleden, blauw voor waterscouts en grijs voor luchtscouts. Daarnaast kunnen Scoutinggroepen via Scoutfit on demand eigen kleding laten maken met de eigen logo's.

Hoe draag je jouw Scoutfit?

De blouse, in je broek of niet?

Er zijn geen regels voor het in of uit je broek dragen van je blouse, maar er is wel een voorkeursmanier. Of je je daaraan houdt, is een keuze van de groep waarmee je op dat moment bent: tijdens Dodenherdenking wil je iets anders bereiken dan wanneer je met een groep welpen een renspel speelt. Er zijn momenten waarop je eenheid uit wilt stralen. Op dat soort momenten maakt het uit welk model Scoutfit blouse je draagt: het uniseks model of het damesmodel. Het uniseksmodel heeft aan de onderzijde een ronde langere vorm die bedoeld is om in de broek te dragen. Voor heren (en dames die het uniseks model dragen) is het dus simpel: altijd in de broek. Bij de keuze van de damesmodel van de Scoutfit blouse is er gekozen voor een blouse die korter is dan de reguliere uniseks blouse. De damesmodel blouse is korter en recht afgesneden aan de onderzijde en de damesblouse is dan ook niet bedoeld om in de broek gedragen te worden. Het kortere model van de damesblouse maakt het in de broek dragen van de blouse ook lastig, omdat er bijna geen stof voor is aan de onderzijde. De damesblouse is dermate kort, dat wanneer iemand de armen omhoog doet, de blouse altijd uit de broek komt, ook wanneer een maat groter wordt gekozen. Kortom, dames en heren die de reguliere uniseks blouse dragen hebben deze in de broek. Dames die het damesmodel dragen doen deze niet in de broek.

Mag ik mijn mouwen oprollen?

In het verleden waren er onduidelijkheden over het oprollen van de mouwen: naar buiten of naar binnen? Die onduidelijkheid is weggenomen door de knoopjes op de mouw van de Scoutfit. Je rolt de Scoutfit naar buiten op en zet de mouwen vast met het knoopje. Er is niet vastgesteld wanneer je de mouwen oprolt en wanneer niet. Het is overwegend een persoonlijke keuze. Op officiële momenten, zoals Dodenherdenking of een installatie, is het raadzaam dat iedereen het op dezelfde manier doet. Je wilt dan uniformiteit uitstralen. Laat de keuze die je maakt bijvoorbeeld afhangen van het weer.

Welke das draag ik en hoe draag ik deze?

Je draagt de das van het onderdeel waarvoor je op dat moment activiteiten aan het uitvoeren bent (denk aan groepsdas, regiodas voor bijvoorbeeld trainers of organisatoren, contingentsdas). Als je onderdeel geen eigen das heeft, draag je bij landelijke activiteiten de landelijke das of de Gilwell-das (als je die hebt). In alle andere situaties draag je de groepsdas

Het dragen van de das boven de kraag is gebruikelijker dan onder de kraag. Maak er als groep vooral afspraken over, zodat je het allemaal op dezelfde manier doet. Een dasring is gebruikelijk, maar niemand verplicht je om je dasring helemaal naar boven te schuiven.Internationaal zijn er grote verschillen. Amerikaanse scouts dragen de das meestal los gerold onder de kraag, met de dasring hoog gedragen. De Fransen dragen de das strak opgerold, vaak als een cirkel met een vriendschapsknoop. Engelse scouts dragen de das strak opgerold over de kraag. Veel landen volgen de Engelse manier van dragen

Gilwell-kralen, hoe draag ik die?

Er zijn geen regels gemaakt hoe je de Gilwell-kralen hoort te dragen. De internationaal gebruikelijke manier is dat de veter in de nek onder de punt van de das wordt gestopt en aan de voorkant draag je de kralen over de das heen. Het is niet nodig deze door de dasring te halen. De veter wordt niet om de das gewikkeld. Het dragen van de kralen zonder das en Scoutfit is niet gebruikelijk

Waar zitten welke badges op je Scoutfit?

Iedere badge heeft een eigen plek op je Scoutfit. Hieronder zie je waar welke tekens op je Scoutfit horen.

In het huishoudelijk reglement is precies beschreven waar welk insigne of teken op je Scoutfit zit. Officieel mogen er alleen speltaktekens, installatietekens, badges en insignes op de Scoutfit blouse gedragen worden, dus niet op een T-shirt of een trui. Op de linkerborstzak (op het hart) zit het installatieteken van Scouting Nederland. Boven de linkerborstzak zit het deelnemersinsigne van een grote activiteit, zoals de World Scout Jamboree of Nawaka. Dit insigne draag je tijdens de (voorbereidingen op de) activiteit en mag na de activiteit nog een jaar op je blouse blijven zitten.

Op de rechterborstzak zit het speltakteken. In principe draag je op elke blouse één speltakteken. Ben je roverscout en welpenleidinggevende, dan heb je twee kleuren Scoutfit blouses met elk het bijbehorende speltakteken. Boven de rechterborstzak zitten de kwalificatietekens voor leiding en wanneer je naar het buitenland gaat, draag je hier de Nederlandse vlag.

De rechtermouw is voor naambandjes en insignes die aangeven waar je vandaan komt: groepsnaambandje, regiobadge, nest- of ploegteken of afdelingsnaambandje. De linkermouw is voor alle insignes die je verdiend hebt. Ook het gidsen- en helperteken hoort hier. De linkermouw biedt ook plaats aan herinneringsbadges van kampen en activiteiten. Ook hiervoor geldt dat ze een jaar op je Scoutfit mogen blijven zitten.

Als er geen plaats meer is op je linkermouw en je wilt er een nieuw aandenken bij plaatsen, dan zul je er dus eerst één af moeten halen, want de rest van je blouse is leeg. Er zitten geen badges op je rug of iets dergelijks. Voor funbadges, zoals de welkomstbadge, themafiguurbadges en de spreekbeurtbadge is geen officiële plek afgesproken. We adviseren hiervoor de afspraken binnen de groep te maken. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.