Scouting Academy
Trainer
Als trainer ondersteun je kaderleden op groeps- of regioniveau bij het verwerven en versterken van functiegerichte competenties in trainingen, cursussen en workshops. Je zorgt ervoor dat zij kennis binnen de inhoudelijke thema's kunnen opdoen, die voor het functioneren van de leidinggevende of andere kaderleden nodig zijn voor hun functie of kwalificatie. Dit doe je door het aanbieden van trainingen in de regio of eventueel in de groep zelf. Je werkt veelal samen met andere trainers en vormt samen een trainingsteam. In het functieprofiel staat beschreven wat de functie precies inhoudt en welke taken en competenties erbij horen.
Kwalificatie
In het kort vind je in het stappenplan assessment hoe je tot kwalificatie komt. Op de kaart met opleiders van Scouting Academy Support kun je vinden wie de opleider is die is gekoppeld aan je regio. Weet jij de contactgegevens van de landelijke opleider niet die aan jouw regio is gekoppeld? Neem contact op via mail. We brengen je dan in contact met je opleider vanuit Scouting Academy Support.
Methodiekenbank
In de methodiekenbank vind je allerlei methodieken en werkvormen die je als trainer kunt gebruiken bij het organiseren van workshops en trainingen. De methodiekenbank is een interactief systeem waarmee je methodieken kunt downloaden, maar waaraan je ook zelf methodieken kunt toevoegen.
Instructeur
Als instructeur ondersteun je kaderleden op groeps-, regio- en landelijk niveau bij het verwerven en versterken van een beperkt aantal competenties of Scoutingtechnieken. Dit doe je door middel van trainingen, cursussen en/of workshops (leeractiviteiten), bijvoorbeeld tijdens weekenden of avonden. Je draagt op interactieve wijze kennis en speciale vaardigheden over. In het functieprofiel staat beschreven wat de functie precies inhoudt en welke taken en competenties erbij horen.
Je werkt veelal samen met andere instructeurs of trainers in een team, maar je kunt ook zelfstandig en op speciaal verzoek een programma aanbieden. Je bent mede verantwoordelijk voor de organisatorische, logistieke en facilitaire zaken die rond de organisatie en uitvoering van de leeractiviteit spelen. Dit kan al vanaf 18 jaar, dus ook als Explorer of Roverscout kun je je kennis en vaardigheden overbrengen op andere scouts. Zo kun je denken aan instructeur hakken en zagen, pionieren, etc.. Op de pagina met tools kun je in het overzicht kwalificatiekaarten de verschillende instructeurskwalificaties vinden.
Kwalificatie
In het kort vind je in het stappenplan assessment hoe je tot kwalificatie komt. Op de kaart met opleiders van Scouting Academy Support kun je vinden wie de opleider is die is gekoppeld aan je regio. Weet jij de contactgegevens van de landelijke opleider niet die aan jouw regio is gekoppeld? Neem contact op via mail. We brengen je dan in contact met je opleider vanuit Scouting Academy Support.
Coördinator Scouting Academy en/of trainingen
Vind jij het leuk om binnen je regio meer te doen dan trainer zijn? Heb je het liefst een coördinerende rol binnen Scouting Academy? Dan is de functie Coördinator Scouting Academy of Coördinator trainingen iets voor je. Maar wat is nu het verschil tussen de twee functies en wat (eventueel) de overlap?
Coördinator Scouting Academy
- Je maakt onderdeel uit van het regiobestuur en je bent bestuurlijk verantwoordelijk voor alle activiteiten in het teken van deskundigheidsbevordering. Je legt hiervoor verantwoording af aan de regioraad.
- Je hebt contacten met de regionale functies die te maken hebben met Scouting Academy: trainers, praktijkcoaches en eventueel instructeurs.
- Je begeleidt het trainingsteam, de praktijkcoaches en eventueel de instructeurs op hoofdlijnen.
- Je bent verantwoordelijk voor adequate begeleiding van trainers, praktijkcoaches en eventueel instructeurs en regio-organisatoren bij hun ontwikkeling
- Je verzorgt de aanvraag van kwalificaties voor alle regiomedewerkers en stemt hierover af met de opleider van landelijk team Scouting Academy Support.
- Je onderhoudt interregionale en landelijke contacten op het vlak van Scouting Academy.
- Je bent verantwoordelijk voor aansluiting van het regionale trainingsaanbod op de ontwikkelbehoefte bij de groepen.
In het kort vind je in het stappenplan assessment hoe je tot kwalificatie komt. Als Coördinator Scouting Academy heb je hierbij een belangrijke rol: jij bent ervoor verantwoordelijk dat regiomedewerkers goed worden begeleid in hun ontwikkel- en kwalificatieproces. Aanvragen voor kwalificaties worden door jou ingediend bij de opleider van Scouting Academy Support. Op de kaart met opleiders van Scouting Academy Support kun je vinden wie de opleider is die is gekoppeld aan je regio. Weet jij de contactgegevens van de landelijke opleider niet die aan jouw regio is gekoppeld? Neem contact op via mail. We brengen je dan in contact met je opleider vanuit Scouting Academy Support.
Coördinator trainingen
- Je organiseert de trainingen/leeractiviteiten: regelen dat er voldoende trainers zijn, een locatie, het materiaal e.d. Kortom: alles wat nodig is om een goede training uit te voeren.
- Je begeleidt het trainersteam tijdens de training.
- Je onderhoudt contacten met praktijkcoaches, zodat je weet wat de ontwikkelbehoefte in de regio is. Deze ontwikkelbehoefte zet je om in nieuwe trainingen.
- Zo nodig stimuleer je trainers om nieuwe trainingen te ontwerpen en te geven.
- Voeren van de gesprekken met instructeurs en trainers om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor een aanvraag voor kwalificatie.
- Bepalen welke trainingen wanneer worden aangeboden en welke trainingen ontwikkeld zouden moeten worden en wie dit doet.
- Stimuleren en motiveren van trainers en instructeurs om zich te ontwikkelen, om bij te dragen aan een (inter)regionale Scoutiviteit en om landelijke dagen en evenementen te bezoeken.
Op dit moment is er alleen een functieprofiel van Coördinator Scouting Academy waarin staat beschreven wat de functie precies inhoudt en welke taken en competenties erbij horen. Als regio kun je de keuze maken om delen uit dit functieprofiel uit te laten voeren door de Coördinator trainingen.
Praktijkcoach
De praktijkcoach is er om de praktijkbegeleider te begeleiden en te ondersteunen én om de kwaliteit van het ontwikkelen en vaststellen van competenties te waarborgen. De praktijkcoach schept de voorwaarden voor het opleidingstraject en de begeleiding van praktijkbegeleiders en ondersteunt hen in de praktijk. De praktijkcoach stelt, samen met de niet gekwalificeerde praktijkbegeleider, vast of een leidinggevende beschikt over alle voor de functie benodigde competenties en dus ook of deze kan worden gekwalificeerd. Tot slot neemt de praktijkcoach assessments af voor de kwalificaties voor praktijkbegeleiders en groepsbegeleiders.
Als praktijkcoach maak je onderdeel uit van het regionale team Scouting Academy. Je functie valt binnen de regio, maar je bent geen lid van het regiobestuur. Doorgaans val je onder de Coördinator Scouting Academy. Je werkt als praktijkcoach nauw samen met het trainingsteam van de regio en de praktijkbegeleiders op groepsniveau. Daarnaast organiseer je in de regio netwerkbijeenkomsten voor praktijkbegeleiders. Bij voorkeur schakel je ook met de regiocoach(es) en/of de groepsconsulent(en), als die er zijn, en besturencoaches.
Kortom: een belangrijke rol als het gaat om de ontwikkeling van vrijwilligers, teams en groepen. In het functieprofiel staat beschreven wat de functie precies inhoudt en welke taken en competenties erbij horen.
Kwalificatie
Over je eigen kwalificatieproces kun je alles lezen in de kwalificatiematrix en neem je kwalificatiekaart en de toelichting erbij. In het stappenplan assessment vind je hoe je tot kwalificatie komt. Op de kaart met opleiders van Scouting Academy Support kun je vinden wie de opleider is die is gekoppeld aan je regio. Weet jij de contactgegevens van de landelijke opleider niet die aan jouw regio is gekoppeld? Neem contact op via mail. We brengen je dan in contact met je opleider vanuit Scouting Academy Support.