Headerafbeelding

Insignes en badges

Bij de roverscouts wordt niet met insignes gewerkt, maar met een badge. Deze badge bestaat uit drie delen, die staan voor de drie uitdagingen die roverscouts tijdens hun periode bij deze speltak aangaan. De uitdagingen worden door de roverscouts zelf gekozen en vormen de kern van het roverscoutsprogramma.

Tijdens de tweede fase van de roverscoutsperiode, het traject, gaan roverscouts aan de slag met het uitvoeren van de drie uitdagingen. Wanneer een uitdaging succesvol is afgerond, mag er één deel van de badge op de Scoutfit geplaatst worden. Aan het einde van de roverscoutsperiode zijn alle drie de uitdagingen afgerond en is de badge compleet.

De roverscoutsperiode, en tevens de periode als jeugdlid, wordt afgesloten met een eindceremonie: de Partenza. Als roverscouts de Partenza hebben gedaan, ontvangen zij een speciale Partenza-dasring en -certificaat.

Na de tijd bij de explorers kunnen waterroverscouts aanvullende nautische kwalificaties behalen, zoals CWO Sloep/Motorvlet, Sleeptraining, de kwalificatie Motordrijver of starten met een CWO instructeursopleiding. Welke kwalificaties er behaald kunnen worden vind je op de vaarrouteposter van Scouting Academy.

Awards

De awards vormen een pluspakket naast de normale insignes en badges en zijn bedoeld voor scouts, explorers en roverscouts die meer willen doen, zien en ervaren. Er zijn drie verschillende awards die je vanuit Scouting Nederland kunt behalen en samen met de hele speltak kan doen: de Development Award, de Europe Award en Nature Award. Daarnaast is het ook mogelijk om individueel aan een internationale award te werken. Deze International Award for Young People kun je via de organisatie van Award Nederland behalen. Voor elke Scouting Nederland award is een handleiding geschreven waarin je meer informatie vindt over wat er verwacht wordt om een award te behalen.

De Nature Award valt binnen het activiteitengebied Buitenleven en is een combinatie van twee bestaande programma’s van de internationale Scoutingorganisaties WAGGGS en WOSM: de Biodiversity challenge badge en het World Scout Environment Programme. Scouts, explorers en roverscouts gaan aan de gang met verschillende activiteiten op het gebied van natuur, milieu en biodiversiteit, die verdeeld zijn over vijf thema’s: land, lucht, water, de wereld en aan de slag. Binnen deze thema’s kunnen ze zelf kiezen welke activiteiten ze gaan doen.

De Development Award bestaat uit drie fasen waarin scouts meer ontdekken over zichzelf, de groep en de wereld om hen heen. Deze drie fasen zijn bij elke speltak terug te vinden in het programma. Bij de scouts en explorers zijn deze fasen heel zichtbaar. Bij de roverscouts lopen de fasen meer door elkaar heen. De scouts krijgen bijvoorbeeld positieve feedback en complimenten tijdens de activiteit ‘Geluksenveloppen’ en de explorers spelen ‘Vooroordelentoneel’ aan de hand van foto’s. De activiteitengebieden die hierbij aan bod komen, zijn Identiteit en Samenleving. Daarnaast hebben de activiteiten een link met de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

Het activiteitengebied Internationaal is een belangrijk onderwerp bij Scouting. Juist de internationale component is zo bijzonder; scouts maken tijdens jamborees vaak nieuwe vrienden in allerlei landen. De Europe Award sluit hier mooi bij aan en daagt scouts uit om (meer) internationale contacten op te doen. Voor iedere speltak is er een andere invulling van de award met als doel kennis te maken met scouts uit het buitenland en te leren over andere culturen.De scouts doen als ploeg mee met het bestaande programma ‘Lands of adventure’. Dit programma is ontwikkeld door en voor de verschillende Scoutingorganisaties van Europese landen. Scouts komen op deze manier in contact met scouts uit andere landen, kunnen op eigen creatieve wijze laten zien hoe ze Scouting beleven en krijgen een beeld van hoe het Scoutingspel in andere landen gespeeld wordt. Explorers gaan met de hele afdeling op bezoek bij een groep buitenlandse explorers of ontvangen als afdeling een groep buitenlandse explorers in Nederland. Door deze uitwisseling ontdekken ze wat de sociale en culturele overeenkomsten en verschillen zijn tussen de eigen en de partnergroep.Roverscouts kunnen kiezen uit vier verschillende soorten internationale projecten, zowel binnen als buiten Scouting. Hierbij maken ze, alleen of met een groepje roverscouts, in een voor hen onbekende omgeving kennis met andere mensen en culturen.

The International Award For Young People is een uitdagend programma voor jongeren tussen de 14 en 24 jaar waarmee ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Scouts, explorers en roverscouts verleggen hun grenzen als ze meedoen aan dit Award programma. Je leert wat jij zelf graag wil leren en ontwikkelen en je draagt tegelijkertijd ook nog een steentje bij aan de samenleving door het doen van vrijwilligerswerk.Na een aantal succesvolle jaren The International Award For Young People binnen Scouting te hebben aangeboden, is dit in november 2023 gestopt. De aanmelding en de Award begeleiding lopen nu weer via Award Nederland.Dat wil echter niet zeggen dat je als scout deze Award niet meer kan doen. Onderdelen als vrijwilligerswerk en individueel talent kan je nog altijd binnen Scouting oppakken. Meer informatie over deze uitdagende Award vind je op https://www.award.nl/ en bij vragen kun je mailen naar info@award.nlIn Engeland heeft o.a onder britste scouts deze Award groot aanzien en is daar bekend onder de naam The Duke of Edinburgh’s Award (https://www.dofe.org/).

Wil je met je speltak meedoen aan het behalen van zo’n prachtige award? Ga dan als volgt te werk.OriëntatieLees de handleidingen door en introduceer de verschillende awards bij je speltak. Bespreek de mogelijkheden en maak een keuze waar je aan wilt werken. Voor The International Award For Young People kunnen jeugdleden zich individueel inschrijven bij Award Nederland (https://www.award.nl/)

OndersteuningMocht je vragen hebben over de invulling van het programma of ergens niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met het team spelspecialisten via spelspecialisten@scouting.nl. Voor vragen over de International Award for Young People kun je terecht bij info@award.nlAfrondingHeb je (met je speltak) een awardprogramma gevolgd, dan kun je de bijbehorende awardbadge bij de ScoutShop te bestellen.

Waar zitten welke badges op je Scoutfit?

Iedere badge heeft een eigen plek op je Scoutfit. Hieronder zie je waar welke tekens op je Scoutfit horen.

In het huishoudelijk reglement is precies beschreven waar welk insigne of teken op je Scoutfit zit. Officieel mogen er alleen speltaktekens, installatietekens, badges en insignes op de Scoutfit blouse gedragen worden, dus niet op een T-shirt of een trui. Op de linkerborstzak (op het hart) zit het installatieteken van Scouting Nederland. Boven de linkerborstzak zit het deelnemersinsigne van een grote activiteit, zoals de World Scout Jamboree of Nawaka. Dit insigne draag je tijdens de (voorbereidingen op de) activiteit en mag na de activiteit nog een jaar op je blouse blijven zitten.

Op de rechterborstzak zit het speltakteken. In principe draag je op elke blouse één speltakteken. Ben je roverscout en welpenleidinggevende, dan heb je twee kleuren Scoutfit blouses met elk het bijbehorende speltakteken. Boven de rechterborstzak zitten de kwalificatietekens voor leiding en wanneer je naar het buitenland gaat, draag je hier de Nederlandse vlag.

De rechtermouw is voor naambandjes en insignes die aangeven waar je vandaan komt: groepsnaambandje, regiobadge, nest- of ploegteken of afdelingsnaambandje. De linkermouw is voor alle insignes die je verdiend hebt. Ook het gidsen- en helperteken hoort hier. De linkermouw biedt ook plaats aan herinneringsbadges van kampen en activiteiten. Ook hiervoor geldt dat ze een jaar op je Scoutfit mogen blijven zitten.

Als er geen plaats meer is op je linkermouw en je wilt er een nieuw aandenken bij plaatsen, dan zul je er dus eerst één af moeten halen, want de rest van je blouse is leeg. Er zitten geen badges op je rug of iets dergelijks. Voor funbadges, zoals de welkomstbadge, themafiguurbadges en de spreekbeurtbadge is geen officiële plek afgesproken. We adviseren hiervoor de afspraken binnen de groep te maken. Sommige scouts kiezen er ook voor deze badges op bijvoorbeeld een kampvuurdeken te bewaren.

Jaarinsignes

Elk jaar kunnen leden één of meerdere insignes halen die maar tijdelijk beschikbaar zijn. Limited edition dus! Op deze pagina lees je welke je op dit moment kunt aanbieden aan jouw jeugdleden. Op de activiteitenbank vind je alle jaarinsignes en hun vaardigheidseisen.button naar activiteitenbank