Subsidies en fondsen
Als Scoutinggroep heb je wel eens behoefte aan financiële ondersteuning. Gelukkig zijn er in Nederland vele fondsen waarbij Scoutinggroepen kunnen aankloppen voor financiële ondersteuning. Je kunt een aanvraag doen bij het Scouting Nederland Fonds, Jantjes Scouting Fonds of bij andere fondsen.
Overzicht van subsidies en fondsen
Er zijn in ons land vele honderden stichtingen en fondsen, die de meest uiteenlopende doelen financieel ondersteunen. Daarnaast geven overheden subsidies voor projecten. Bij enkele hiervan kunnen Scoutinggroepen terecht voor een financiële ondersteuning. Het kan hierbij gaan om ondersteuning bij de bouw of verbouw van een clubhuis, maar ook voor aanschaf van materiaal of ondersteuning van projecten en activiteiten.
De voor Scoutinggroepen belangrijkste fondsen tref je in de PDF hieronder aan. Deze lijst geeft een indicatie en is geen compleet overzicht. Voor de stichtingen en fondsen op lokaal en/of regionaal niveau kan je informatie opvragen bij de Kamer van Koophandel.
Scouting Nederland Fonds
Ook jouw Scoutinggroep heeft vast wel eens een steuntje in de rug nodig. Soms is er een leuk idee of een uitdagend project, maar is er net te weinig geld om het tot uitvoer te brengen. Is het bijvoorbeeld nodig om het clubgebouw aan te passen aan de huidige eisen? Zijn er nieuwbouwplannen? Of is er een calamiteit geweest waarvoor een bijdrage nodig is om het eerste leed te verzachten? Het Scouting Nederland Fonds kan misschien uitkomst bieden. Groepen en regio's kunnen bij het Scouting Nederland Fonds een aanvraag indienen voor een bijdrage om net dat extra steuntje in de rug te krijgen. Het formulier daarvoor vind je onderaan deze pagina.
Doelstelling Scouting Nederland Fonds
De doelstelling van het Scouting Nederland Fonds is het financieel ondersteunen van de Vereniging Scouting Nederland en continuïteit te garanderen bij eventuele calamiteiten. Het fonds genereert hiervoor enerzijds geld en waarborgt anderzijds dat voldoende vermogen aanwezig is om in geval van calamiteiten de vereniging te kunnen ondersteunen.
Het Scouting Nederland Fonds voor groepen en regio's
Een deel van het Scouting Nederland Fonds is bestemd voor projectaanvragen door Scoutinggroepen en -regio's. De inkomsten hiervoor worden gevormd door bijdragen van donateurs en de jaarlijkse opbrengsten van Grote Clubactie. Groepen en regio's kunnen een aanvraag indienen op de thema's nieuw- of verbouw, vernieuwende projecten en calamiteiten. Zie de eerder gesteunde projecten.
Nieuw- of verbouw
Onder nieuw- of verbouwprojecten vallen zowel Scoutinggebouwen als wachtschepen. Om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit het fonds moet de groep behalve deelnemen aan de Grote Clubactie, verschillende stappen doorlopen, zoals het inschakelen van een accommodatieconsulent van Scouting Nederland aan het begin van het traject. De betrokkenheid van een accommodatieconsulent geeft meerwaarde door de kennis en kunde die hij inbrengt, dit voorkomt tussentijdse bijsturing wat altijd kostenverhogend werkt. Je kunt alle stappen lezen in de pdf Overzicht documenten adviestraject voor aanvraag Scouting Nederland Fonds, die je onderaan deze pagina vindt. De voorwaarden waar de aanvraag aan moet voldoen lees je in Voorwaarden aanvraag Scouting Nederland Fonds. De accommodatieconsulenten zijn te bereiken via kennisnetwerk@scouting.nl. Planmatig (groot) onderhoud valt niet onder nieuw- en verbouw en komt niet in aanmerking voor een bijdrage uit het Fonds.
Vernieuwende projecten (niet zijnde nieuwbouw)
Vernieuwende projecten zijn projecten die bijdragen aan de doelstelling van Scouting en/of de invulling van het meerjarenbeleid van Scouting Nederland. Ook zijn deze projecten niet voorzien in reguliere activiteiten, vormen ze geen onderdeel van de normale exploitatie en structurele financiering is niet noodzakelijk.
Calamiteiten
Bij calamiteiten geldt dat deze redelijkerwijze niet voorzien of voorkomen konden worden en niet afdoende door een verzekering of met een voorziening afgedekt konden worden.
Duurzaamheidsmaatregelen
In juni 2023 heeft de landelijke raad van de vereniging Scouting Nederland het Meerjarenbeleid 2024-2025 vastgesteld. Hierin heeft de vereniging een duurzaamheidsdoelstelling opgenomen: “Scouting Nederland streeft naar duurzaam gebruik en duurzame voorzieningen van accommodaties en terreinen, met als beoogd resultaat dat minimaal 60% van de groepen en regio’s en 100% van de landelijke kampeerterreinen maatregelen heeft getroffen voor duurzaam gebruik van accommodatie en/of terrein”.
De beoordelaars van fondsaanvragen in het bestuur van het fonds zijn van mening dat het nieuwe meerjarenbeleid vertaald moet worden in de criteria die het Scouting Nederland Fonds hanteert. Daarvoor zijn de voorwaarden voor toekenning van een bijdrage aangepast. Duurzaamheidsmaatregelen komen nu ook in aanmerking voor een bijdrage uit het fonds.
Het Fonds onderscheid tussen tussen twee vormen van verduurzaming:
- Een enkele duurzaamheidsmaatregel (zoals het aanschaffen van zonnepanelen of waterbesparende kranen) Dit wordt gezien als planmatig onderhoud en komt daarmee niet in aanmerking voor subsidie.
- Een grote/planmatige verbouwing waarbij het effect van de maatregelen op de duurzaamheid van het gebouw inzichtelijk wordt gemaakt. Hierbij is het duurzaamheidsoogpunt duidelijk en komt de verbouwing in aanmerking voor subsidie
Voorwaarden bij het indienen van een aanvraag
Nederland heeft ruim 1.000 Scoutinggroepen en 45 regio's. Het is daardoor niet mogelijk om alle aanvragen te honoreren. Om een goede afweging te maken, zijn er criteria opgesteld. Alle aanvragen worden aan deze voorwaarden getoetst. Projecten die beter passen binnen het meerjarenbeleid van de vereniging, maken een grotere kans om te worden gehonoreerd. Ook geldt dat, hoe specifieker de ingediende informatie is, hoe sneller een antwoord kan worden verwacht. Als een aanvraag niet compleet ingediend wordt, zal eerst de ontbrekende informatie gevraagd worden, voor de aanvraag in behandeling kan worden genomen.
Draag bij aan het Scouting Nederland Fonds
Ook als scout kun je bijdragen aan het Scouting Nederland Fonds en daarmee je eigen groep of regio, maar ook alle andere groepen in Nederland steunen. Je steunt het fonds door deelname aan de Grote Clubactie of door donateur te worden van het Scouting Nederland Fonds.
ANBI
Het Scouting Nederland Fonds is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Lees meer over de ANBI status.
Jantjes Scouting Fonds
Scouting Nederland en Jantje Beton hebben de handen ineen geslagen om Scoutinggroepen een extra financieel steuntje in de rug te bieden. Hiermee krijgen Scoutinggroepen de mogelijkheid om hun gebouw en/of terrein toekomstbestendig te maken. Daarmee maken ze samen meer en betere speelruimte voor kinderen en jongeren
Waar kun je een bijdrage uit het Jantjes Scouting Fonds voor aanvragen?
Het Scoutinggebouw en de buiten(speel)ruimte zijn onmisbaar voor de Scoutingactiviteiten. Daar kunnen de leden lekker ravotten, belangrijk in het leven van kinderen. Een bijdrage uit het Jantjes Scouting Fonds kan worden aangevraagd voor duurzame investeringen m.b.t. nieuw- en verbouwprojecten en het innoveren of opknappen van de buiten(speel)ruimte. Hier vind je een overzicht van aanvragen die gehonoreerd zijn in het verleden. Wil je meer informatie over de bekende Jantje Beton Collecte? Ga naar de pagina Groepsvoordeel.
Jantjes Scouting Fonds
Scouting Nederland en Jantje Beton hebben de handen ineen geslagen om Scoutinggroepen een extra financieel steuntje in de rug te bieden. Hiermee krijgen Scoutinggroepen de mogelijkheid om hun gebouw en/of terrein toekomstbestendig te maken. Daarmee maken ze samen meer en betere speelruimte voor kinderen en jongeren
Waar kun je een bijdrage uit het Jantjes Scouting Fonds voor aanvragen?
Het Scoutinggebouw en de buiten(speel)ruimte zijn onmisbaar voor de Scoutingactiviteiten. Daar kunnen de leden lekker ravotten, belangrijk in het leven van kinderen. Een bijdrage uit het Jantjes Scouting Fonds kan worden aangevraagd voor duurzame investeringen m.b.t. nieuw- en verbouwprojecten en het innoveren of opknappen van de buiten(speel)ruimte. Hier vind je een overzicht van aanvragen die gehonoreerd zijn in het verleden. Wil je meer informatie over de bekende Jantje Beton Collecte? Ga naar de pagina Groepsvoordeel.
Voorwaarden en aanvragen
In de downloads hieronder vind je de voorwaarden voor het aanvragen van een bijdrage uit Jantjes Scouting Fonds en het aanvraagformulier.
Maritiem Scouting Fonds
Er op uit met je lelievlet, wind in de zeilen, uitdagende (en veilige) activiteiten met je medescouts ondernemen... De samenwerkende maritieme fondsen leveren hier graag een bijdrage aan omdat ze er in geloven dat liefde voor het water en de maritieme sector al op jonge leeftijd begint. Een bijdrage uit het Maritiem Scouting Fonds kan door waterscoutinggroepen worden aangevraagd voor duurzame investeringen in materialen aan boord, veiligheidsmaterialen voor op het water, of onderdelen van de vloot. Hier vind je een overzicht van al toegekende bijdragen.
Bijdrage CWO uit Scouting Nederland Fonds van Nederlandsch Binnenvaart Bureau
Bij waterscouting is een van de ingrediënten van het Scoutingspel veilig leren varen en daarmee onder andere de vaardigheden om goed te kunnen varen, roeien of zeilen. Om die vaar-vaardigheden te verzilveren is Scouting aangesloten bij de Commissie Watersport Opleidingen (CWO). De CWO heeft als doel een uniform diplomasysteem voor vrijwillige én commerciële vaaropleidingen in te richten en in stand te houden. Het Nederlandsch Binnenvaart Bureau heeft geld beschikbaar gesteld aan het Scouting Nederland Fonds om daarmee admiraliteiten te ondersteunen in het opleiden van instructeurs CWO om zo het CWO systeem in jouw admiraliteit verder in te richten.
Zie de documenten hieronder voor de voorwaarden en voor het aanvragen van subsidie.
Subsidie bij opstart nieuwe Scoutinggroep
De startsubsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van de oprichting van een nieuwe Scoutinggroep. Hieronder vallen onder meer de notariskosten en kosten die zijn gemaakt voor werving van leden en de eerste bijeenkomsten. Meer informatie en voorwaarden staan in de brochure Het oprichten van een nieuwe Scoutinggroep. Meer informatie en voorwaarden over de startsubsidie bij het opstarten van een nieuwe Scoutinggroep staan in de brochure hieronder.
Fonds Els Gout-van Eek
Het Fonds Els Gout-van Eek is een fonds van Scouting Nederland dat is bedoeld om internationale uitwisseling van Scouts in de leeftijd van 14 tot 25 jaar te bevorderen. Iedere Nederlandse Scout in die leeftijdscategorie kan een aanvraag doen voor een bijdrage uit dit fonds om de kosten van een internationale uitwisseling te dekken. Om voor financiering in aanmerking te komen, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Fonds Ontwikkelingssamenwerking
Het Fonds Ontwikkelingssamenwerking is een fonds van Scouting Nederland, dat bedoeld is voor de medefinanciering van kleinschalige projecten van Scouting en Guiding in ontwikkelingslanden en landen in Oost-Europa. Aanvragen voor financiering van deze projecten kunnen gedaan worden door Nederlandse groepen en/of regio’s.
Subsidiemogelijkheden voor ontwikkelingsprojecten en internationale hulpprojecten op groeps- of regioniveau en voor de ondersteuning van Scouting in landen waar hulp nodig is. Aanvragen kun je elk jaar indienen voor 31 maart of voor 30 september.
Rabobank Coöperatiefonds
Groepen die op zoek zijn naar financiële ondersteuning bij lokale maatschappelijke projecten kunnen ook terecht bij het ‘Coöperatiefonds’ van de lokale Rabobanken. Iedere lokale bank heeft een eigen ‘coöperatiefonds’. Vanuit dit fonds ondersteunen de banken (kleinschalige) projecten die het culturele en maatschappelijke leven in hun werkgebied verbeteren. Dit zijn bijvoorbeeld projecten die de samenleving verrijken op het gebied van leefbaarheid, educatie, cultuur, zorg, welzijn en/of milieu. Voor Scoutinggroepen biedt dit fonds goede mogelijkheden om ondersteuning te vragen voor hun project.
Voorwaarden en aanvragen
Om een aanvraag bij het fonds te doen moet je gebruik maken van de aanvraagformulieren van de lokale bank in de omgeving van jouw Scoutinggroep. Op de website van de betreffende lokale Rabobank lees je hoe het fonds werkt, welke projecten ondersteund worden en welke voorwaarden er zijn. Iedere lokale bank stelt zelf voorwaarden voor de projecten die ondersteund worden. Vaak is er ook een overzicht te vinden van projecten die in het verleden zijn gefinancierd. Websites van lokale Rabobanken zijn te vinden via www.rabobank.nl. In onderstaande PDF lees je meer over hoe het werkt en vind je tips voor je aanvraag.
Fondsen voor scouts met een beperking
Een groep of een speltak voor scouts met een beperking heeft meer kosten dan een reguliere groep. Je clubhuis moet bijvoorbeeld aangepast worden. Als je met kinderen in een rolstoel ergens heen wilt, moet je meestal een busje zien te regelen. Spelmateriaal moet aangepast worden. Je hebt meer leiding nodig, waardoor je meer kosten hebt voor trainingen. Kortom, alles kost meer geld! Het is goed om te weten dat er fondsen en subsidies zijn waarvan je groep misschien gebruik kan maken. Een aantal fondsen richt zich speciaal op kinderen met een beperking. Sommige fondsen kun je afzonderlijk benaderen. Daarnaast zijn er tegenwoordig loketten van samenwerkende fondsen. Heel simpel en effectief: via internet kan een aanvraag worden ingediend.
Veel fondsen hebben een eigen website waarop je meer informatie kunt vinden over de voorwaarden en de aanvraagprocedure. Sommige fondsen hebben ook de krachten gebundeld in één loket, zodat je eenvoudig een vooraanvraag kunt indienen voor meerdere fondsen. In de PDF hieronder vind je een overzicht van alle mogelijkheden.
Gemeentelijke subsidies
De meeste gemeenten kennen subsidieregelingen voor maatschappelijke organisaties die in die gemeente actief zijn. Ook Scoutinggroepen kunnen daar soms gebruik van maken. Iedere gemeente kent weer andere regelingen, andere voorwaarden en bedragen. Gemeentelijke subsidies zijn over het algemeen geregeld in de gemeentelijke subsidieverordening. Hierin staan de soorten subsidies die in een gemeente beschikbaar zijn, maar ook de voorwaarden waaraan voldaan moet worden en de procedure die moet worden gevolgd. Deze verordening is openbaar en kun je vaak ook vinden op de website van de gemeente. Je kunt hem ook opvragen bij de gemeente. De verordening wordt vastgesteld door de gemeenteraad.
Jaarlijks worden in de gemeentelijke begroting de subsidiebedragen opgenomen. De bedragen worden soms jaarlijks opnieuw vastgesteld en zijn soms voor meerdere jaren toegekend, al dan niet met een jaarlijkse indexering. Soms is ook sprake van een subsidieplafond. Er wordt niet meer geld toegekend dan een bepaald maximum bedrag.
In gemeentelijke beleidsnotities staat aangegeven wat in je gemeente belangrijk gevonden wordt. Gemeenten hebben bijvoorbeeld een Nota jeugdbeleid of vrijwilligersbeleid. Ook rond de Wetmaatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt beleid gemaakt. Vaak wordt hierin een link gelegd met het financieel ondersteunen van organisaties. Bij het opstellen van dergelijke nota’s kun je dus ook invloed uitoefenen.
Er zijn vanuit de gemeenten verschillende subsidies beschikbaar voor Scoutinggroepen. Soms is er sprake van aanvullende voorwaarden, zoals een tegenprestatie of een subsidie die alleen beschikbaar is voor leden uit de gemeente. In het infoblad hieronder vind je een overzicht, suggesties waarvoor je een aanvrag kan doen en tips hoe je dit kan aanpakken.
Landelijke subsidies en fondsen
- Alertfonds: Alert is een onafhankelijk fonds dat progressieve projecten van jongeren ondersteunt. Alert wil dat jongeren beter of meer gehoord worden, maar denkt dat alleen jongeren zélf hiervoor kunnen zorgen. Daarom ondersteunt Alert over de hele wereld jongereninitiatieven met kleine subsidies.
- DUMAVA-subsidieregeling: De DUMAVA-subsidieregeling is toegankelijk voor alle Scoutingorganisaties die eigenaar zijn van een eigen gebouw en is aan te vragen tussen 3 oktober 2022 en 31 december 2023. De subsidieregeling staat open voor organisaties die voldoen aan de SBI code 88.99.3 Lokaal welzijnswerk van de Kamer van Koophandel. Deze SBI code wordt doorgaans voor Scoutingorganisaties gebruikt. Kijk voor meer informatie op Nieuwe subsidie beschikbaar voor verduurzamen maatschappelijk vastgoed: DUMAVA.
- Stichting Kinderpostzegels: Stichting Kinderpostzegels Nederland wil jongeren de kans geven om actief betrokken te zijn bij hun eigen leefomgeving en daar verantwoordelijkheid voor te dragen. Om dit te realiseren stelt zij geld beschikbaar aan jongeren, die een dergelijke activiteit opzetten en uitvoeren. Ga jij een activiteit organiseren en kun je daarvoor nog geld gebruiken? Dan kan Kinderpostzegels jou vast helpen. Kinderpostzegels financiert alleen activiteiten die passen binnen de programma’s: Pleegzorg, Preventie schooluitval, Voorkom Kindermishandeling en Kinderen zonder verblijfsvergunning.
- Oranje Fonds: Het Oranje Fonds bevordert betrokkenheid in de samenleving. Aanvragen voor projecten moeten zich in zijn algemeenheid richten op het bevorderen van sociale cohesie en/of maatschappelijke participatie dan wel in het bijzonder beantwoorden aan een thema of een bijzonder budget van het fonds. In beginsel komen Scoutinggroepen niet in aanmerking voor een bijdrage in de algemene organisatiekosten of de bouw, verbouw of inrichting van een accommodatie. Een uitzondering kan gemaakt worden als een accommodatie aantoonbaar de functie van brede gemeenschapsaccommodatie (dorps- of buurthuisfunctie) vervult.
- Postcode Loterij Buurtfonds: Veel bewoners hebben ideeën over hoe zij hun buurt nog mooier en leefbaarder kunnen maken. Denk aan nieuwe speeltoestellen voor de kinderen, meer groen in de buurt of activiteiten voor oudere buurtbewoners. Dit zijn allemaal buurtprojecten die een buurt nog fijner kunnen maken.Het Postcode Loterij Buurtfonds is opgezet om buurtprojecten financieel te ondersteunen zodat ze snel gerealiseerd kunnen worden. Op die manier maken we met z’n allen Nederland een stuk mooier! Ook hopen we zo meer mensen te inspireren om ook in actie te komen. Alle in Nederland gevestigde maatschappelijke organisaties- en initiatieven kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage tussen de €500,- en €5.000,-.
- Prins Bernhard Cultuurfonds: Dit fonds ondersteunt projecten, activiteiten en instellingen met als doel de cultuur en het natuurbehoud in Nederland te bevorderen of de Nederlandse cultuur in het buitenland uit te dragen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds werkt landelijk en regionaal.
- VSBfonds: Het VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Dit doen ze door projecten te ondersteunen met geld, kennis en netwerken. Ze zijn actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben, Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen.Het VSBfonds wil een bijdrage leveren aan de individuele ontwikkeling van mensen én hun betrokkenheid bij de samenleving vergroten. Projecten die hieraan bijdragen komen in aanmerking voor een donatie. Bij de beoordeling van projecten wordt gekeken of deze bijdragen aan (een van) de volgende doelstellingen: ontmoeten, participeren, bewustzijn, inspireren.Voor Scoutinggroepen zijn er mogelijkheden om op projectmatig gebied een aanvraag te doen op het moment dat het een project betreft dat gaat over kwetsbare doelgroepen (denk bv. aan inclusiviteit, ontmoeting van leefwerelden). Bij de aanvraag is het belangrijk om duidelijk te beschrijven wat het probleem is, wat het project urgentie geeft en welk maatschappelijk probleem met het project opgelost wordt. Het is goed om ook te beschrijven wat het beleid van de betrokken gemeente mbt tot het probleem/project is en wat de meerwaarde is die het project realiseert. De aanvraag dient duidelijk het project, de begroting en de uitvoering te beschrijven. Maximale looptijd van projecten is ongeveer 3 jaar.
Europese subsidies en fondsen
Informatie over Europese subsidies is onder andere te krijgen bij Eurodesk via www.go-europe.nl.
- Erasmus + Jeugd: Erasmus+ is het EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport. Erasmus+ loopt van 2014 tot en met 2020 en heeft als doel bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en het verbeteren van hun kansen op de arbeidsmarkt. Het Nederlands Jeugdinstituut is het Nationaal Agentschap voor Erasmus+ Jeugd, dat zich richt op verhoging van de kwaliteit van jongerenwerk, de versterking van de competenties van jongeren en meer erkenning voor niet-formeel leren. Erasmus+ bestaat uit drie Key Actions: individuele mobiliteit, institutionele samenwerking, en beleidsondersteuning.
- European Solidarity Corps: Specifiek voor projecten met impact voor en door jongeren waarbij ze max. 500 euro per maand + budget voor coaching kunnen aanvragen voor een project waarin ze zich verder professioneel/persoonlijk ontwikkelen. Heb jij een goed idee waarmee je jouw woonwijk, stad, dorp of regio helpt? Organiseer dan een Solidariteitsproject! Zo’n lokaal project ontwikkel en organiseer je met minimaal vier andere jongeren. Jullie moeten allemaal tussen de 18 en 30 jaar zijn.
- Funding Opportunities Europe Scout Region: Hieronder vind je de brochure van de de Wosm Europe Region met mogelijke fondsen.