Saarisnietgek: laagdrempelig in gesprek met scouts
Dennis vindt het heel belangrijk dat zijn kids goed in hun vel zitten. Hij is Scoutsleiding en bestuur bij Scouting Sint Martinus Breda-West. Op LinkedIn zag hij een post van de stichting Saarisnietgek. Deze stichting ontwikkelde een magazine met tool, tips en verhalen waarmee het laagdrempelig wordt om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan met kinderen van 10 – 12 jaar. Dennis ging met zijn speltak aan de slag en is erg enthousiast.
Dennis: “De puberteit kan zwaar vallen, je weet niet wat er in het hoofd speelt. Je moet veel keuzes maken, het lichaam verandert, er is veel stress. School en ouders hebben niet altijd een goed beeld van hoe het gaat. Zelf voelde ik me in die tijd altijd goed bij Scouting.”
Hoe werkt het?
“We zijn begonnen met teambuilding, dat kan pas echt als je weet hoe je zelf in elkaar zit. De kinderen vonden het fijn om te leren wat er gebeurt als ze boos worden. Waarom word je boos, wat kan je doen? Met behulp van het magazine konden ze dingen herkennen en kregen ze handvatten om ermee om te gaan. Bij Saar is niet gek
passeren alle onderwerpen de revue, het is all-in-one en laagdrempelig. Zware onderwerpen worden in Jip en Janneke taal uitgelegd.
Het magazine werkt preventief. Kinderen zijn heel goed in dingen verstoppen, vooral als het slecht gaat. Mensen bij wie het slecht gaat, vallen het minst op. Als je de drempel verlaagt om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken, komen de verhalen op tafel. Kinderen kwamen naar de leiding toe met de verhalen waarvan zij eerst nog helemaal geen weet hadden.”
Het magazine wordt op basisscholen als lesmateriaal gebruikt, daar kiezen ze een onderwerp en bespreken dat. “Op Scouting werkt dat minder”, zegt Dennis. “Wij deelden de magazines uit, op kamp of tijdens een opkomst. Kinderen kunnen dan zelf lekker lezen en vervolgens de onderwerpen die zij interessant vinden bespreken met anderen: leeftijdsgenoten en leiding. Verlies is een veel voorkomend onderwerp bijvoorbeeld gescheiden ouders, verlies van huisdieren of grootouders.”
Voor wie werk het goed?
“We hebben feedback gevraagd aan de kinderen. Sommigen haalden er niets uit, anderen juist heel veel. Het werkte goed voor de leeftijd 11, 12 en soms 13-jarigen en ik denk dat het voor de voor de oudste welpen ook kan werken. De meiden bij onze groep herkennen zich echt in de verhalen, weten daardoor dat ze niet alleen staan en dat er altijd iemand is om mee te praten.”
Dennis vindt het belangrijk om ouders goed te informeren. Er is een hele mooie brief voor de ouders die je hiervoor kan gebruiken. Zo weten zij wat Saarisnietgek is. De kinderen komen thuis met zo’n boekje en gaan er mee aan de slag en zo zijn de ouders ook op de hoogte.
Wat is het resultaat?
Het was volgens Dennis heel goed voor de kinderen om de verhalen te herkennen uit het magazine en er met elkaar en de leiding over te praten. “Ze merken dat ze niet alleen zijn in hun gevoelens en dat hun emoties erkend worden. Het heeft gezorgd voor een betere binding binnen de pattrouilles. Een scout die doorstroomt naar explorer heeft in zijn scoutsleeftijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het is goed om in deze periode ook naar binnen te kijken en aandacht te hebben voor de emotionele groei.” Wat Dennis betreft gaat de Scoutinggroep er volgend jaar opnieuw mee aan de slag. Hij raadt het andere groepen ook ten zeerste aan: “Proberen! Doen! Hoe sneller je er mee begint, hoe beter het voor de kids is. Als er maar één kind mee geholpen is door deze methode, dan heb je de kosten en moeite er al uit. Een keer praten kan al genoeg zijn voor een kind.”
Voor meer informatie en bestellen magazine: