Nautisch technische richtlijnen (NTR)
In aanvulling op het huishoudelijk reglement (HHR) van Scouting Nederland, beschrijven de Nautisch technische richtlijnen (NTR), de richtlijnen voor waterspeltakken en -groepen waarnaar het HHR van Scouting Nederland verwijst. De NTR beschrijft richtlijnen:
- Voor veilig varen door leden van Scouting Nederland in Scoutingverband
- Voor veilig onderhoud aan varend materieel door waterscouting speltakken en -groepen
3-lagen structuur
De vernieuwde NTR heeft een 3-lagen structuur:
- Een algemene beschrijving van de richtlijnen, die zijn bedoeld voor bestuurders (en deels voor leidinggevenden).
- Informatiebladen over specifieke nautische onderwerpen, vooral bedoeld voor leidinggevenden (en deels voor oudere jeugdleden).
- Praktische infographic materialen die zijn bedoeld voor iedereen die met een vaartuig het water op gaat of onderhoud verricht aan varend materiaal.
De eerste documenten uit de vernieuwde NTR (tranche 1) zijn in oktober 2021 vastgesteld door het bestuur van Scouting Nederland.Aanvullende informatiebladen en infographics voor de vernieuwde NTR (tranche 2) zijn in juli 2022 vastgesteld.
In het najaar 2023 worden twee nieuwe laag2- en vijf laag3-documenten (tranche 3) voor consultatie van de admiraliteiten aangeboden en deze zullen worden toegevoegd aan de NTR zodra ze vastgesteld zijn.
Een presentatie over tranche 1, bedoeld voor admiraliteiten om de groepen uit de eigen admiraliteit te informeren over de vernieuwde NTR, vind je hier.
Er zijn een paar aanwijzingen voor het online presenteren:
Het laden van de presentatie duurt ongeveer 1,5 minuut. Dus even geduld voor de presentatie wordt gestart nadat de URL is aangeklikt.
Bij het online delen moet (afhankelijk van het platform) worden gekozen voor de setting:Video of URL delen (laatste heeft de voorkeur). Als dit niet wordt gekozen, dan is het beeld niet vloeiend.
Delen geluid van de computer aanvinken. Als dit niet wordt gekozen, dan is er geen geluid bij de filmpjes.
Met een klik op de spatiebalk kan naar de volgende scene worden gegaan (OF onderin het beeld > aanklikken).
Na afloop van de video's ook weer de spatiebalk of '>" aanklikken.
NTR - laag 1: algemene beschrijving
Een algemene beschrijving van de richtlijnen, die zijn bedoeld voor bestuurders en deels voor leidinggevenden, is beschreven in het laag 1 document van de vernieuwde NTR. Een toelichting van Team Juristen van Scouting Nederland is als bijlage van dit document hier te vinden.
Korte video met een duidelijke uitleg over de laag 1 documenten van de Nautisch Technische Richtlijnen is hier te bekijken.
NTR - laag 2: informatiebladen
Informatiebladen over specifieke nautische onderwerpen, vooral bedoeld voor leidinggevenden en deels voor oudere jeugdleden, vormen de laag 2 documenten van de vernieuwde NTR.
Korte video’s met een duidelijke uitleg over de laag 2 documenten van de Nautisch Technische Richtlijnen vind je hieronder:
NTR laag 2: Gebruik zwem- en reddingsvesten
NTR laag 2: Geluid en lawaai
NTR laag 2: Hijsen, heffen en verplaatsen
NTR laag 2: Veiligheid bij het varen
NTR - laag 3: infographics
Praktische infographic materialen die zijn bedoeld voor iedereen die met een vaartuig het water op gaat of onderhoud verricht aan varend materiaal, vormen de laag 3 documenten van de vernieuwde NTR.
Korte video met een duidelijke uitleg over de laag 3 documenten van de Nautisch Technische Richtlijnen is hier te bekijken.
Varen doe je samen
'Varen doe je samen' is een landelijk project met als doel de recreatievaart en beroepsvaart bewust te laten worden van elkaar op het water. De partners van ‘Varen doe je Samen!’ bundelen hun kennis, netwerken en communicatiekracht om vaarweggebruikers te motiveren om de vaarwegen en de wateren veilig met elkaar te delen.
In het project worden handreikingen gedaan over hoe je met elkaar veilig(er) kunt varen. De Knooppuntenboekjes vanuit het project 'Varen doe je samen' worden regelmatig geactualiseerd en zijn gratis als PDF-bestand te downloaden op dewebsite van Varen doe je samen.
Voor recreanten is er op de website van Varen doe je samen een kenniscentrum beschikbaar. In het kenniscentrum vind je alle informatie over veiligheid op en rond het water. In 4 categorieën worden tientallen downloads beschikbaar gesteld. Ook voor beroepsvaart zijn diverse brochures beschikbaar op de website van Varen doe je samen. Alle brochures zijn net als de knooppuntenboekjes als PDF te downloaden op www.varendoejesamen.nl.